Skocz do zawartości
przeciwnik

pytanie o system plików NTFS

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiecie jak lepiej ustawić funkce " zezwalaj na indeksowanie tego dysku aby przyspieszyć wyszukiwanie plików"

funkcja ta jest jak się kliknie we wląściwościach partycji.

wyłączyć ja czy zostawić domyślnie wlączona?

kiedy dysk bedzie szybciej pracowal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Funkcja indeksowania przyspiesza wyszukiwanie plików na partycji, jak rzadko korzystasz z funkcji szukaj lub nie nasz tysięcy plików na partycji to możesz spokojnie to wyłączyć.

System pozbędzie się nieco obciążenia i będzie efektywniej pracował.

Indeksowanie może sprawiać kłopoty podczas oglądania filmów – film może się ciąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na szybkiej barakudzie 7 to mi i tak wszystko jedno.. bo dosyć nasraną partycję 4GB przeszukuje bez indeksowania chwilke...

a raz na pare dni jestem w stanie poświęcić 30 sekund na wyszukanie jakiegoś pliku :D

pozatym sama usługa indexowania... zajmuje miejsce na dysku (nie jestem do końca pewien ale prawdopodobnie mapa dysku znajduje się w normalnym obszarze partycji dostępnym dla użytkownika) oraz nie tyle spowalnia kompa podczas prac na dysku... co może zauwżyliście ze jak przez 5 minu nie dotykacie komputera to nagle zaczyna wam rzęzić hdd.. to własnie Xp zorinetował się ze nic nie robicie i postanowił przeskanowąc cały dysk i zapisać sobie 'adres' każdago pliku. NIe było by to złe.. gdyby nie wadliwe... czasami... wykrywane bezczynności systemu. Ssiecie cos z netu... a tu wam hdd zaczyna mielić... spadek transferu gwarantowany :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi