Skocz do zawartości
t_harry

pompki, pompki...

do taniego ale ewolujacego zestawu amatora hobbysty wybralbym:  

1. 1. do taniego ale ewolujacego zestawu amatora hobbysty wybralbym:

• pfn 650 - na teraz, a wymienie w razie potrzeby potem
      0
    • at-305 - niezly sredniak, do srednich zastosowan w sam raz
      8
    • at-306 - bo te max 800l/h wiecej jest warte tych 35zl wiecej
      3
    • pfn 3500 - przyszlosciowo, jako podwaliny przyszlych modyfikacji
      1

Rekomendowane odpowiedzi

witam

docelowo wc bedzie zawierac 2 (pozniej moze 3) bloki wiercone(czyli wg tego co wyczytalem spore opory) no i nagrzewnice - szukalem pompki zatapialnej(i tak ja zatopie wiec nie potrzebuje hydorka) do czego stakiego i moi kandydaci to:

AquaEl pfn 650 -

wady - tylko 650l/h

zalety - cena i dostepnosc - w sklepie pod blokiem za 37zl

nic nie wiem o glosnosci - ale podejrzewam ze cicha...

atman at-305 -

wady - czy 1200l/h wystarczy do zestawu na 2-3 bloki i chlodnice?

zalety - przecietna cena ok 55zl na allegro(juz z przesylka)

atman at-306 -

wady - spora moc ok 30W - bedzie troche grzala wode, sporawa cena ok 85 -90 na allegro/w jakims sklepie online

zalety - 2000l/h

podobnoz atmany sa dosc ciche (zalezy mi na cichej pracy ale nie musi byc bezglosna - i tak zasilacz daje ok 20-25db wiec pompka i tak bedzie chyba cicha)- ale sporo czytalem o drastycznym spadku wydajnosci przy obciazeniu i oporach

AquaEl pfn-3500

wady - 40W zagrzeje wode, cena ok 200zl , moze moglbym miec za ok 150zl

zalety- regulowana wydajnosc do 3500l/h

pragne nadmienic ze skladam dosyc cieniasowe wc - sam robie bloczki i chlodnice(moze jak znajde cos taniego z wozu)(cena), ale pompke i tak musze kupic - chcialbym kupic cos powiedzmy tak - sredniego cenowo i sredniego jakosciowo - boje sie troche ze ten pfn650 bedzie za slaby, powerheada ani mj nie chce, atmany sa dostepne dla mnie tylko przez allegro(no chyba ze ktos wie gdzie mozna je kupic/zamowic w lublinie w przystepnej cenie)- no i powyzej o 100zl wiecej zaczynja sie wlasnie duze pompki - troche mnie neci ta pfn3500 - kiedys zmienie kompa, wymienei bloczki(moze sam sobie wyfrezuje jak sie dorwe do frezaraki), zmienie moze chlodnice np na duza samochodawa itp - a pompa zostanie mam nadzieje wiec ten pfn bylby takie troche przyszlosciowy - pytanie tylko czy taka pompa ma sens w zastosowaniach wc, tzn nie bedzie przesadzona w zestawie non-extreme(kolejne kompy tez jzu beda jechac na tymze wc, docelowo 3 bloczki - no chyba ze juz nawet sb beda musial byc chlodzone aktywnie to wtedy 4), nie chce kupowac drogiego eheima, grundfosy mnie jakos na razie odstraszaja i pompy co wogule - chcialbym miec pompke zatopiona - ze wzgledu na cisze i latwosc wyciszenia - roznica wydzielanai ciepla z jednej strony cos tam zmienai - z 2 prawie na pewno chlodnice w zestawie beda ewoluowaly...

sorki za dlugi post - ale mam sporo dylematow i mam nadzieje ze w miare jasno je opisalem - napiszcie co sadzicie, zwlaszcza interesuja mnie opinie na temat glosnosci tego pfn-3500, i zasadnosci roznicy cenowej at-306 do at-305...

pozdr

t_harry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atman At-305 dobra jest do jednego bloczku, 2 może też jakoś będzie. Do 3 przydała by się mocniejsza. Atmany możesz próbować kupić w sklepie zoologicznym (oni tam mówią o fontannowych). Bloki wiercone - spore opory. Albo At-306 albo pfn-3500. Niech się kto inny wypowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klopot jest taki - ze w u mnie na wsi(lublin) gdzie nie poszedlem/dzwonilem pytac o atmany albo jakies duze pompki - to zawsze na mnie sie glupio gapia - moze ma ktos namiar na jakis sklep hmm.. ogrodniczy(i tam pytac o pompy do fontanny?) - nie ukrywam, ze wygodniej by mi bylo kupic cos u siebie, niz przeplacac/doplacac na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też się nie mogłem dogadać w zoologicznym. Pewnie są Atmany ale całkiem inne. Powiedz dokładnie model. Zapytaj się czy zamówią. U mnie w mieście w zoologicznym mówili na te Atmany, że fontanna. Niech ktoś jeszcze coś doradzi którą pompke wybrac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie wie ktos jak wypada porownanie glosnosci at-306 i pfn 3500 - przychylame sie do tej pompki - wydaje mi sie solidna i mocna - malo sie o niej mowi, ale moze to perleka. na poczatku myslalem glownie o ciszy - wiec nie chcialbym sie wkopac w traktor - czy zatopiona w odpowiedniej wielkosci zbiorniku jest glosna ? glosniejsza niz cichy zasilacz 20-25db ?

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi