Skocz do zawartości
maslosky

Czy to nie za duża temperatura ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam Athlona 1,9 XP palomino i bez włączania programu CoolerXP temperatura w spoczynku dochodzi do 60 stopni. To dość dziwne ponieważ nie mam wentylatora boxowego tylko jakiś model titana (juz nie pamietam jaki) który obraca się z prędkością 3100 obr. czy to nie jest za duża temperatura?? jeśli tak to co powinienem zrobić żeby było lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maslosky - pewnie masz płytę microstara? Mój kumpel też tak ma (z tym, że on ma palomino 1,8XP). Msi nie przełączają procków w tryb idle (przynajmniej te starsze), dlatego 60 stopni to norma bez coolerxp. Pewnie jak go stosujesz masz około 40 stopni? Jak tak, to wszystko w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam płyte MSI KT4V otwarte obie ścianki obudowy na dodatek komp stoi w przeciągu a i tak bez programu cooler xp lub przy jakimkolwiek podkręceniu (fsb z 133 do 135 mhz - nie mam odblokowanego mnożnika) już leci do 60. to troche dziwne nie wiem czy to może być przez to że mam słaby zasilacz (300 W ) czy moze zle jest położony wiatrak (nie czuć żeby mocno dmuchał jakoś tylko tak delikatnie chociaz obraca sie szybko)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotknij kurde tego radiatora i zobacz czy parzy.

Zrób tak bo czasem czujiki na płyciueprzekąłmują swoje wskazania o pare stopni. Najlepszy odczyt jest bezpośrednio z diody CPU a domyśłnie tego używa "SUPER" płytka AN7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli radiator parzy to znaczy, że odbiera ciepło od procka, czyli pasta (dobra pasta zawsze pomorze ;) ), ani ponowne załóżenie nie pomogą. Może masz zawyżone vcore w biosie (jesli jest ;) )

W tym wypadku podejrzewałbym wentyla -> wyczyść go, przesmaruj, jak nie pomaga to inny wentyl zastosuj i "odkurz" radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi