Skocz do zawartości
sancez

Konfig

Rekomendowane odpowiedzi

Po dlugich zastanowieniach i przemysleniach zdecydowalem sie na taki oto zestawik:

AMD XP Mobile 2500+ Barton

Abit AN7

TwinMos 2x512MB RAM PC 400

Samsung SpinPoint 80GB 8MB Cache Serial ATA

Radeon 9800Pro Sapphire 128MB (256-bit)

Zasilacz Chieftec 420W (HPC-420-302-DF)

Wentylator na CPU Pentagram Freezone Q-90 Cu

2 x wentylatorki Spire 80mm (do obudowy)

Co myslicie o takim konfigu? Czy taki sprzet bedzie nadawal sie do o/c?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne zastrzerzenie to mobo -> bierz Abita NF7-S

Aha i jeszcze jedno : "raczej" będziesz miał problem z ramem, 2x512 jest wręcz nielubiane przez nForce2, więc albo jedną kość 1GB, albo tylko 512MB, które wg. mnie spokojnie starczy ;)

I zastanów się czy ma to być Twinmos, bo nienajlepszy ostatnio.

Zależy jakie to ma być OC, jeśli "głównie" FSB to inne pamięci, procek ma odblokowany mnożnik więc jak co to można zmniejszyć/

Reszta zestawu OK - pierwsza klasa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wolał bym pozoststać przy dysku SAMUNGA ale chyba większym.

I pamięci jakieś może lepsze bo w TwinMoss nie wiadomo na jakie sie trafi, ewentualnie jakieś sprawdzone z allegro (wiadomo na ile pujdą). I może grafe 256MB zwłaszcza ze DOOM III ma spore wymagania co do ilości pamieci na Grafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie przed chwila czytalem o tych problemach mobo z nf2 jezeli chodzi o 2 x 512 Ram. ALe podobno z Hynixami sie czasami udaje, ale ich nigdzie nie moge znalezc. W jakiej sa cenie? I pytanie do FIT'a: Dlaczego za slaby zasilacz? Mi sie wydaje ze jest wystarczajaco mocny.

Ps A jaka karte NF7?

NF7 (2.0)

NF7-S(2.0)

NF7-S2

NF7-M

NF&-SL(2.0)

???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast mobila popros rapre o proca

Hej, jestem pierwszy w kolejce :D jak tak dalej pójdzie to spora część forum bedzie zaopatrzona w sprzęt "selected by Rapra" :D :twisted:

(oczywiście co do proca to przedni pomysł :) )

ram hynixd43

hmm... raczej nie pod AMD z tymi timingami, jak już idziemy na całość to też jakieś BH6 od Rapry :D tylko nie wiem czy ma teraz jakieś na stanie ;)

A dysk to tak ze 120GB co najmniej. Ja polecam WD.

Ps A jaka karte NF7? 

NF7 (2.0) 

NF7-S(2.0) 

NF7-S2 

NF7-M 

NF&-SL(2.0) 

???

:D wiesz czemu :D A na serio to spoko mozna brać SL, powód -> brak serillela -> ok 20-30 zł w kieszeni.

Co do chłodzenia to SP 97 jak najbardziej -> najwydajniejsze AC

A zasiłka spoko starczy (360 chiefa ciągną radki 6800 :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram hynixd43

hmm... raczej nie pod AMD z tymi timingami, jak już idziemy na całość to też jakieś BH6 od Rapry :D tylko nie wiem czy ma teraz jakieś na stanie ;)

quote]

OT: Rapra ma bh-6 ?? one sa lepsze czy gorsze od bh5 jak mas zjakieś na niego namiary to mozesz dać bo własnie chce sobie jakieś pamięci kupić jak swoje sprzedam ale mysałem o hynixach bo nigdzie niema żadnych winbondów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartex -> miał BH6, są już moje :D ale jeszcze będą selekcje i powinny się jeszcze znalezc :D

BH5 są (teoretycznie) lepsze od BH6 -> bo cyferka to ns. ;) Ale spójż w ranking i zobacz, że moje bh6 sobie troche lepiej radzą od bh5 bachusa, wszystko zależy od serii...

A do Rapry gg 3542867, bardzo zaufana i solidna osoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

d43 to tania prosta i pewna sprawa - bh6 raczej trzeba wybierac... do bicia rekordow bh5 jest cool - na codzien d43 zapewnia 200-300 zł w kieszni - w sam raz na lepszego procka :D

a wracajac do zasilacza..

chief 420 z trudem ciagnie proca >1,85V 2x512 i radka... wiem po sobie -to pisze

do 2x512 dfi na bank lepsze - chociaz stabilnosc wkur-wiająca....

jak ktos chce mies swiety spokoj to niech bierze abita - NF7-S z czarnymi slotami jest najlepszy (solteka, asusa MSI polecam tylko wrogom 8) - epox rda+ dla budzetowcow - cos a'la ecs - a jak kogos nie stac niech bierze w ciemno asroka na sisie)

oczywiscie HDD tylko szajsung... niestety nieco glosniejszy od Barracudy4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fit -> może miałeś jakiś "kiepski" model chiefteca ? Z tego co wiem to nawe chieftecowi zdarzają się rozrzuty w produkcji zasiłek. Dobrze widzać to na testach (np. na THG -> były chyba 2)

Na moim konfigu wcześniej -> 2455MHz @ 2.05V + 1x256 + Ti4200 + WD800JB + DVD + CDRW + około 6 wentyli = OK, bez zastrzerzeń

Obecny konfig w sigu także OK (z tym wymagającym dualem ;) )

PS. I te hynixy można nabyć tu http://www.arest.pl/index.php?inc=cennik&katid=3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi