Skocz do zawartości
Orgorn

Moja platforma - gorąco !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatam Wszystkich !!!

Mam płytę główną MSI KT4V, procka Bartona 2500 (niekręcony) i cooler Arctic Cooling Copper Silent TC

Temperatura CPU 67 stopni C w biosie

To jest stanowczo za gorąco?

Czy ja naprawdę mogę mieć taką temperaturę czy jest ona źle odczytywana?

No i jeszcze napięcia:

+ 5,0V 4,83V

+12,0V 12,59V

- 12,0V -12,72V

- 5,0V -5,62V

Czy też nie za duże wahania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1., zasilacz widze cos nie ten teges radze go wymienic natychmiast! :F

a co do coolera to on ma 1000 obrotow rozkreca sie na 2300 chyba jak jest ciepło ogolnie ten cooler to pasuje na jakiegos nie kreconego durona a nie na bartona.....

Cooler jest bdb. jesli chodzi o cisze a nie do o/c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie...

Co do temperatury powiedziałbym, że napewno jest za gorąco. Sprawdź czy właściwie jest założony radiator. Może za dużo pasty termoprzewodzącej...

Jeśli chodzi o napięcia to odstępstwa wynoszą +5% i -10%

Masz spore różnice, ale nie robiłbym jeszcze z tego afery. -5V wygląda najgorzej, ale jest najmniej ważne...

Pozdrawiam serdecznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dotknij radiator czy ciepły, sam go mam i szczerze mi sie nie podoba za bardzo bo niby cichy, ale mało wydajny, puściłem go na max obroty i teraz jest głośny a temepratura spadła o 2* i wynosi 55* w stresie na Athlonie 2000+, co ciekawe radiator jest dość sporo chłodniejszy niż przed modem, możliwe, że mój czujnik pokazuje co chce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te napiecia to sprawdzales miernikiem? bo te z plyty to sobie mozna o kant [gluteus maximus] rozbic, ja na moim sprzecie mialem 12 na poziomie 12,7 w stresie wiec wymienilem po lekturze forum codegena na chiefa420 i mialem 12,2 czyli niby ladnie. przy vcore 1.85 mialem 12.4 w stresie oczywiscie. a wymienilem tylko plyte z asrocka na abita i w stresie mam 11.9 tak wiec sam widzisz ze te plyty to sobie randomami sypia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na ASUS A7N8X-E Deluxe mam tez 12,6 na +12, sprawa wyglada jednak lepiej na innych napieciach:

4,811 na +5V

3,312 na +3,3V

Mysle ze nie ma co sie przejmowac tym +12, i tak tylko wiatraki na tym chodza :) - zart oczywiscie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie robiłbym z tych napięć takiego halo, bo jeśli komputer chodzi prawidłowo i nie wiesza się, to chyba nie ma co alarmu podnosić. Moim zdaniem ważniejsza jest ta temperatura procesora. Jeśli ją uda Ci się zmniejszyć, to będzie bardzo dobrze. Sprawdź ten radiator i pastę...

Pozdrawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wentyl nie jest taki zły ale musialem go troche poprzerabiać na pierwszy ogień poszedł czujnik temp. W jego miejsce mam podłaczony poprzez przełacznik rezystorek co daje mi skokową regulacje rpm 3000 i 2200 przy której juz go porawie nie słychać mozna wykozystac potencjometr najlepiej od 100omów do 5k. Naspepnie wyszlifowalem miedzianą podkladke na lustro i teraz jak w podpisie. Temp w czasie normalnej prazy ok 39-42 stopni. Buda dobrze wentylowana :

http://www.republika.pl/zolciakkkk/DSCI0061.JPG

http://www.republika.pl/zolciakkkk/DSCI0087.JPG

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi