piokos Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Mam Radeona Sapphire Atlantis 9800 Pro 128MB (256-bit), ma on rdzeń R360. Wymieniłem chłodzenie na VGA Silencer rev.3, i radiatory na pamięci Zalman ZM-RHS1. Udało mi się osiągnąć graniczne wartości taktowania rdzenia i pamięci na poziomie: Rdzeń: 380 --> 432 Pamięć: 680 --> 770. Jest to granica przy której nie występują artefakty. Karta-laminat jest b. gorąca :!: W związku z tym nasuwa mi się takie pytanie: CZy długotrwałe takie podkręcenie karty może jakoś wpłynąć na jej żywotność. Jeśli np. codziennie chodziłaby na wysokich ustawieniach to jakie skutki możą być np. po pół roku, roku :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numen Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Na moje po pol roku...mooooze jakies luty puszcza od naglych zmian temperatur...poza tym kondensatorki zle znosza cieplo.Ale w kartach to chyba jest zaprojektowane zeby znosic wysokie temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Rozwazyc mozna podkrecane softwareowe - tylko dla trybu 3D... Ja dlatego miedzy innymi nie zmieniam biosu w karcie, a w razie jak w cos pykam to ATI Tray Tool i podkrecam wraz ze zmiana timingow... przeciez nei ma sensu podkrecac karty w 2D ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orion66 Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 No dobra ale jak wygląda ta żywotność? Zapytam wprost. ZJARAŁ KTOŚ SE KARTE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orion66 Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Cytat No dobra ale jak wygląda ta żywotność? Zapytam wprost. ZJARAŁ KTOŚ SE KARTE? Dimek ---------> gratuluje wyników w 3d markach. Bije pokłony. Jak Ty to zrobiłeś? CZŁOWIEKU!???? 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wrześni@k Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Bez przesady nowe karty graficzne są przystosowane do wysokich temperatur więc podkręcenie nie skaca sporo żywotności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Cytat Dimek ---------> gratuluje wyników w 3d markach. Bije pokłony. Jak Ty to zrobiłeś? CZŁOWIEKU!???? 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O Zobacz Name - Highest (buggy) score :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Chodzi o to: GT1 - Wings of Fury (fps) 419.9 To jest nie możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Immothep Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2004 Cytat To jest nie możliwe. Możliwe, ale nie na obecnych kartach, może za rok - dwa 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 No jak porobie nowy system to zrobie NOT BUGGY testy. Teraz mam na zasyfionym systemie bez drugiej kostki ramu takie cos: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek24 Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Długotrwałe podkręcenie karty może ją uśmiercić tylko i wyłącznie gdy karta jest słabo chłodzona. Dla przykładu podam przypadek mojego HIS 9700@9700Pro i kilka mhz było więcej niż normalny pro. Karta działa przez rok czasu praktycznie bezproblemowo na standardowym coolerku + radiatorki na pamięciach. Po roku zachciało mi się w końcu zmienić jej chłodzenie na coś cichego i tutaj zaczeły się schody bo okazało się że karta działa stabilnie tylko i wyłącznie na standardowym coolerku bo wtedy miała optymalną wysoką temperaturę (karta chlodzona była zalmanem HP-80C chyba tak to się zwie i arctic silencerem). Niestety karta nie przetrwała tych kombinacji i przestała startować. Jak już zaskoczyła po xxxx wyłączeniu i włączeniu kompa to pracowała poprawnie. Podsumuwując karta się przegrzała bo komp pracował 24/dobe przez 7 dni w tygodniu buda była wentylowana ale to jednak było zamało. Teraz mam Hisa 9800pro@XT + arctic silencer ver.2 + radiatorki na ramy. Buda jest intensywnie wentylowana i jak narazie odpukać karta działa poprawnie. Ale mam na nią 2 lata gwarancji także jak padnie to znowu będe mieć nową hahaha może nawet coś X800pro hahahahahaha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuicets Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Tomek, a jak ty chcesz oddac swoja karte do serwisu jak ci padnie? Przeciez bios masz inny, a jak ci sie zjara to juz nie wgrasz standardowego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2004 Najsmieszniejsze jest to ze teoretycznie nie powinno sie nic trwalego stac nawe w podwyzszonej temperaturze, a to ze sie dzieje jest dowodem ze producenci mocno oszczedzaja na wykonaniu i materialach.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...