Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:?: :?: :?: Składam kompa i chciałem sie poradzic was co byscie wymienili lub zamienili komp ma byc do netu i do gier w sumie do wszystkiego po trochu

i tak polemizuje miedzy amd a celkiem chodzi o to zeby za rok ewentualnie wymienic proca i miec szybszy sprzęcik

opcja 1 to

Intel Celeron 1700 MHz BOX (Wilamette)

Microstar 645E MAX-C (MS-6547E)

opcja 2 to

AMD Athlon XP 1600+

Abit KX7-333

reszta do tego zestawy jest taka sama

Maxtor DiamondMax Plus D740X 40 GB (ATA/133)

Lite-On LTR-40125S bulk (x40/x12/x48)

GeForce4 MX440 Leadtek Winfast A170 DDR 64MB + tv bulk

Kingston DDR 256MB PC-333

taki zestaw mniej wiecej wychodzi do 2500 pln bez mońka

może jakies propozycjie z waszej strony aby bylo deko taniej??? :roll: :roll: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z podpisu wynika, że masz teraz P4 1.6A więc po co Ci Celeron 8O :?:

A tak pozatym to opcja 2 wydajniejsza na teraz a op. 1 może być przyszłościowa (zamaina celka na szybkie p4) przyczym nie należy zabardzo przesadzać z tymi "przyszłościowymi" zakupami bo różnie z tym jest znowu coś pozmieniają i płyta tak czy tak do wymiany. Osobiście polecam op.2 tylko z inną płytą, po co Abit brrrr :wink: lepiej Gigabyte, MSI lub nawet Soltek (bo na ECSa raczej się nie skusisz :wink: chodz podobno K7VTA3 jest czałkim do rzeczy a jaka oszczędność)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było już wiele razy ciężko użyć opcji szukaj???

ale wy jestescie pomocni ja bym wziol AMD i radka 9000 lub 8500

Ty tez jak napiszesz to samo 10 razy ,to zmienisz zdanie ;) .

BTW przychylam sie do twojej opini odnosnie configu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opcjia szukaj jest fajna i wogole jak sie ma stale lacza a co do kompa na jeszcze jednogo p4 mnie narazie nie stac dlatego wybralem celka do pierwszego cofigu ale nie mowie nie dla amd tylko nie wiem jak bedzie w przyszlosci z nimi bynajmniej p4 wyszedl juz 2.8 ghz a amd 2200xp o ile mi wiadomo a plytke pod amd z udma 133 i pod ddr333 inna niz abit czyli jaka polecacie najbardziej ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o plyte pod AMd to Abita jak najbardziej Asus i MSI z ktora najmniej osob ma problemy( pomysl tez o plycie na kt400) . A jezeli chodzi o przyszlosc takiej plytki na kt333 to jak narazie Athlon 2700 ze 166 fsb ,a w niedlugiej przyszlosci Bartony ze zwiekszona pamiecia podreczna ;) . Wiec tez przyszlosciowo wybor Athlona jest dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p4 wyszedl juz 2.8 ghz a amd 2200xp o ile mi wiadomo a plytke pod amd z udma 133 i pod ddr333 inna niz abit czyli jaka polecacie najbardziej ????

Widze że jetes bardzo na bieżąco zobacz tutaj http://www.tomshardware.pl/cpu/02q3/020821/index.html Albo tutaj

http://www.pclab.pl/modules.php?op=modload...order=0&thold=0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile wiem to celerony P4 sa chu...e , maja gorsza wydajnosc niz celerony na FCPGA

Nie są to demony szybkosci ale bez przesady :)

p4 wyszedl juz 2.8 ghz a amd 2200xp o ile mi wiadomo a plytke pod amd z udma 133 i pod ddr333 inna niz abit czyli jaka polecacie najbardziej ????

Najszybszy w tej chwili AMD to chyba XP2600+, a do P4 polecam Gigabyte np. GA-8IE/IEXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z tych opinii dziwi mnie jedno: jak mozna nie zauwazyc absurdalnosci porownania: Celeron (PF-126P) Athlon (zwykle auto). Przeciez w pewnej czesci zastosowan Athlon/P4 bedzie ZAWSZE szybszy niz Celeron/Duron (kolejnosc nazw alfabetyczna). Zapominacie wciaz o jednym. Ilosc i predkosc cache2level nie ma duzego wplywu na wydajnosc jedynie w benchmarkach i w prostych grach. Prawidlowo postawione pytanie powinno brzmiec: - Athlon, czy P4 (ew. jaki zegar). Ech..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:roll: :roll: :roll: :( :( :( Sluchajcie po przeanalizowaniu moich finasow chyba sie za mocno rzucilem na ten sprzecik kwota uległa zmniejszeniu do 2500 pln z monkiem ( 17 cali ) i zaczyna sie problem co zamienic na tansze..... Monitor srednio kosztuje 600-700 pln to na zestaw zostaje 1800-1900 pewnie amd wyjdzie taniej jak bym inna płytke zapodał albo celka wsadzil na jakiegos ECS-a :x :x dysk ata 100 juz i zwykle ddry nie firmowe HELP ALL PLS pln :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :roll: :roll: :roll: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Z tych opinii dziwi mnie jedno: jak mozna nie zauwazyc absurdalnosci porownania: Celeron (PF-126P) Athlon (zwykle auto). Przeciez w pewnej czesci zastosowan Athlon/P4 bedzie ZAWSZE szybszy niz Celeron/Duron (kolejnosc nazw alfabetyczna). Zapominacie wciaz o jednym. Ilosc i predkosc cache2level nie ma duzego wplywu na wydajnosc jedynie w benchmarkach i w prostych grach. Prawidlowo postawione pytanie powinno brzmiec: - Athlon, czy P4 (ew. jaki zegar). Ech..

ja ciebie rozumiem ze celek nie umywa sie do amd ale wyzej napisalem ze to bedzie sprzecik do poznej rozbudowy i dlatego wzialem celka pod uwage gdyz ma socket 478 wiec pozniej moglbym wymienic na p4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..) do 2500 pln z monkiem ( 17 cali ) (..)

To juz misisz sie decydowac: AMD, czy Intel. Mobo Elite`a odradzam.. Musisz przemyslec, jak dlugo bedzie mial dzialac ten konfig - jak na razie AMD jest "stabilniejsze socketowo" (Intel zapowiada wkrotce zmiany). Kwestie finansowa (Celeron) swietnie rozumiem, chodzilo mi jedynie o techniczny aspekt takich "zestawien"..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ciebie rozumiem ze celek nie umywa sie do amd ale wyzej napisalem ze to bedzie sprzecik do poznej rozbudowy i dlatego wzialem celka pod uwage gdyz ma socket 478 wiec pozniej moglbym wymienic na p4

Na soket A też będą wychodzić jeszcze procki(Do 3000+ napewno) to nie soket 370 że już skończony :).Pozatym jak kupisz do tej płyty p4 np.3.6ghz to będziesz strasznie hamował ten procek.Do takiego proca żeby rozwinał skrzydła będą potrzebe szybsze pamięci np.Dual DDR.Intel już przygotowuje odpowniedni chipset o nazwie kodobej Granitebay (czy jakoś tak)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WRRRRRR sziedze cały prawie dzien w cennikach i za nic nie moge sie zmiescic w swojej kowcie moze cos mi jeszcze doradzicie w tym configu

Gigabyte GA-7VTXH+ Via KT266A ATA/133 365

Gigabyte GA-7VRX Via KT333 ATA/133 429

Soltek 75DRV5 VIA333 DDR266/333 ATA-133 Sound 425 Asus A7S333 SiS 745 ata 100 ddr333 350

Athlon XP 1600 / 1,4 319

Maxtor 40,0GB 7200obr/min ATA 133 385

DIMM DDR 256MB PC333 305

CD-ROM Lite-On 52x 106

Obudowa myszka klawiatura flop 200

W sumie mamy 1315 pln

do tego nie wiem jaka grafa i jaka wybrac płyte główna tak aby wsio zmiesciło się w kwocie 1800 pln chcilbym odrazu plytke z ata 133 i ddr 333 z tych co wyzej ALBO INNA PROPOZYCJE w sumie na to zostaje jakies 450-550 pln a jaszcze monitor 17 cali tez jakies 600-700 to i tak w sumie mamy wiecej jak 2400 pln :((((((((( och zgrozo .........

:twisted: :twisted: :twisted:

drugi config na celku jaki mi przyszedl do glowy to celek 1.7

mobo ecs i845 + audio grafa radeon 7000 64 ddr hdd barracuda IV 40 gb 7200 256 ddr pc 266 cd-rom lite-on 52 fdd myszka klawiaturka end midi tower całośc maiłbym za 1800 pln plus moniek 600-700 to mam prawie 2400-2500 pln i o to mi chodzi nie wiecej

:wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym wszystkim, co dotychczas nam tu podales, rozsadniejszy wydaje mi sie (dobry HDD, MB) wariant drugi (Celeron). Z tym, ze nie unikniesz wkrotce kolejnego wydatku na CPU (Celeron na pewno Cie szybko rozczaruje..). Ale - na dzis - w kwocie, ktora ustaliles, sie zmiescisz.. Pozdawiam, i udanych zakupow szczerze Ci zycze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz 2,5k i na monitor liczysz tylko 600 zl?? co ty za to kupisz, szkoda kasy. Jak kupowac to inteligentnie. Na monitor odlicz 1000-1100 a reszta w kompa (oczywiscie slabszego). Dlaczego: slabego kopmpa wymienisz jak tylko wpadnie ci troche kasy, monitora nie wymienisz przez nastepne 5 lat i bedziesz sie przez 5 lat meczyl na scierwie za 600 zl. Monitor to podstawa komputera, procesor jest w ogole najmniej wazny. Najpierw wybierz monitor i to dobry, jak najlepszy, powinno ci zejsco 1000-1100 nawet do 1200 na to - reszta w kompa, dysk 7200 mozesz olac, wcale tak duzo wg mnie nie daje. Procek: Celek 1.7 ok ale tylko jesli starczy na niezla plyte i DDR - jesli masz sie pchac w P4+SDR, albo w plyte na SiS, ALI czy innym gownie, albo w plyte tyu ECS to lepiej sobie odpusc. Wtedy pozostaje AMD (dobra plyta + DDR dalej obowiazuja) albo Celek Tualatin (dobra plyta dalej konieczna). Propozycje:

- monitor plaska 17", z dobrym odswiezaniem (NEC, Mitsubishi, iiyama, Sony, ewentualnie Samsung, LG omijaj z daleka)

- dobra plyta glowna (dla Intela na chipsecie Intela, dla AMD na VIA KT266A, KT333, KT266 omijaj), firmy ASUS, Epox, Gigabyte, Soltek, MSI.

- dysk 5400 rpm pojemnosc jaka potrzebujesz najlepiej Maxtor

- grafa jak Radeon to od Herculesa albo Gigabyte, nVidia - sam nie wiem, na co starczy to brac

- czytniki optyczne - jakie potrzebujesz (CD, DVD, CD-RW) - byle nie jakiejs marnej firmy, LG styknie

- i reszta wg kasy, procek na samym koncu - na jaki styknie taki sie bierze, wymienic jest latwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz 2,5k i na monitor liczysz tylko 600 zl?? co ty za to kupisz, szkoda kasy. Jak kupowac to inteligentnie. Na monitor odlicz 1000-1100 a reszta w kompa (oczywiscie slabszego). Dlaczego: slabego kopmpa wymienisz jak tylko wpadnie ci troche kasy, monitora nie wymienisz przez nastepne 5 lat i bedziesz sie przez 5 lat meczyl na scierwie za 600 zl. Monitor to podstawa komputera, procesor jest w ogole najmniej wazny. Najpierw wybierz monitor i to dobry, jak najlepszy, powinno ci zejsco 1000-1100 nawet do 1200 na to - reszta w kompa, dysk 7200 mozesz olac, wcale tak duzo wg mnie nie daje. Procek: Celek 1.7 ok ale tylko jesli starczy na niezla plyte i DDR - jesli masz sie pchac w P4+SDR, albo w plyte na SiS, ALI czy innym gownie, albo w plyte tyu ECS to lepiej sobie odpusc. Wtedy pozostaje AMD (dobra plyta + DDR dalej obowiazuja) albo Celek Tualatin (dobra plyta dalej konieczna). Propozycje:

- monitor plaska 17", z dobrym odswiezaniem (NEC, Mitsubishi, iiyama, Sony, ewentualnie Samsung, LG omijaj z daleka)

- dobra plyta glowna (dla Intela na chipsecie Intela, dla AMD na VIA KT266A, KT333, KT266 omijaj), firmy ASUS, Epox, Gigabyte, Soltek, MSI.

- dysk 5400 rpm pojemnosc jaka potrzebujesz najlepiej Maxtor

- grafa jak Radeon to od Herculesa albo Gigabyte, nVidia - sam nie wiem, na co starczy to brac

- czytniki optyczne - jakie potrzebujesz (CD, DVD, CD-RW) - byle nie jakiejs marnej firmy, LG styknie

- i reszta wg kasy, procek na samym koncu - na jaki styknie taki sie bierze, wymienic jest latwo

W sumie masz racje dzieki za rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z podpisu wynika, że masz teraz P4 1.6A więc po co Ci Celeron 8O  :?:  

A tak pozatym to opcja 2 wydajniejsza na teraz a op. 1 może być przyszłościowa (zamaina celka na szybkie p4) przyczym nie należy zabardzo przesadzać z tymi "przyszłościowymi" zakupami bo różnie z tym jest znowu coś pozmieniają i płyta tak czy tak do wymiany. Osobiście polecam op.2 tylko z inną płytą, po co Abit brrrr :wink: lepiej Gigabyte, MSI lub nawet Soltek (bo na ECSa raczej się nie skusisz :wink: chodz podobno K7VTA3 jest czałkim do rzeczy a jaka oszczędność)

nie zauwazyles ze kolo sklada kompa nie koniecznie dla siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...