Skocz do zawartości
LordRene_PL

Atman 305 cienko przedzie??

Rekomendowane odpowiedzi

Podlaczylem dzis Atmana 305 --->OrbitalO3----->nagrzewnica ala kadet z opla manty(mala)---->zbiornik wyrownawczy(homemade). No i po odpowietrzeniu(atman przeroboiny na niezatapialna) patrze jaki ma moj zestaw testowy przeplyw. Wode ciagnie z miski. Weze sred. wewn. 9mm okolo 1.5 metra, woda wyplywa z chlodnicy. Czyli miska>pompka>bloczek>nagrzewnica i butelka 1 litrowa. Napelnia sie butelka w 18.5 s. Czyli okolo 3.3 litra na minute. Czyli w godzine 198 litrow. Nie za wolny przeplyw??? Co o tym sadzicie? A moze dobry? Jest to moje pierwsze WC wiec wole sie upewnic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właściwie w czym problem??? Za mała wydajność układu??? Mały przepływ może mieć całkiem pozytywny skutek. Woda ma więcej czasu na odebranie ciepła z bloku, więcej czasu na oddanie go w nagrzewnicy. Możesz mieć przepływ na poziomie 100l/h ale jeżeli temperatury będą odpowiednie to ja nie widzę żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ona ma 1200 l/h ale takiej wydajnosci powiedzmy raw - po owezowaniu spada - z tego co wiem, to ona ma chyba wyloty cos kolo 16mm, czyli prawie 2krotnie mniejsza masz srednice weza, do tego to 1200 l/h jest tez przy zerowym podnoszeniu - nie wiem jaka ty masz gorke ale wydajnosc tesz spada, no i na koniec 1200 l/h jest przy zerowych oporach przy naplywie i wyplywie - ty oczywiscie togo nie spelniasz bo masz pompke inline(czyli rurka zamiast sporego zbiornika na pobieranie wody), no a pozatym blok, nagrzewnica i rezerwuar takze zwiekszja opory, tak wiec z 1200l/h marketingowych w takich warunkach 200l/h jest zupelnie realne. ja wlasnie dlatego, ze slysze opinie troche nie ufam atmanom - nie wykluczone ze na pompce typu aquael/aquaszut ok 600 l/ h mialbys podobna wydajnosc (rzeczywista). mi sie wydaje ze te 1200l/h i 2000l/h w przypadku atmanow to troche taki glupi marketing(no ja nie mam zamiaru miec w najblizszym czasie wezy 19mm np z at-306, a reduktor przeciez zbija wydajnosc juz na starcie...)

pozdr

t_harry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazir to moje pierwsze WC i mnie ten maly przeplyw troche zmartwil, ale ok podlacze i zobacze temperaturki.

BTW jednak ta elektroliza jest good Nazir. Nagrzewnica swieci sie jak psu jajca. Kiedy gadalismy na gg nie bylo widac efektow ale pozniej wystarczylo woda przeplukac i powiem ci ze ten sposob jest miodny!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wynalazek tzn. Atman 201 (podobno to napowietrzacz, w sklepie mówili że pompka wodna, oficjalnie głowica wodna - ki czort, na forum nikt nic nie wie) + DiscoTech B1 + Nissan Sunny + węże śr. wew 10 mm ok. 1,5 metra i 1,5 litra napełnia w ok. 20 sekund.

Wg. danych producenta przepływ AT-201 to 800l/h czyli niby mniej co AT-305, więc IMO chyba coś nie tak :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazir to moje pierwsze WC i mnie ten maly przeplyw troche zmartwil, ale ok podlacze i zobacze temperaturki.  

BTW jednak ta elektroliza jest good Nazir. Nagrzewnica swieci sie jak psu jajca. Kiedy gadalismy na gg nie bylo widac efektow ale pozniej wystarczylo woda przeplukac i powiem ci ze ten sposob jest miodny!!

Pomyliłeś mnie z NAZIRem ale i tak wiem w czym temat :)

A co do pierwszego WC - moje też jest pierwsze i powiem Ci że nawet do głowy mi nie przychodziło sprawdzanie przepływu układu. Dla mnie wskaźnikiem wydajności są temperatury a jak na te upały są na prawde przyzwoite (nie przekraczają 42*C na obu prockach a w IDLE ok 38*C).

Podłączaj i daj znać jak wyniki. Pamiętaj o paście i dobrym docisku bloku do procka i myślę, że się nie zawiedziesz. Aaaa i jeszcze shroud - uszczelnij - nawet głupia taśma malarska może zmniejszyć temp o 1-2*C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi