Skocz do zawartości
lukecz

HDTach3 & WD800JB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio z ciekawosci zarzucilem test mojego dysku WD800JB-00CRA1(tak, wiem ze jest "sprawny inaczej" - mam juz taki czwarty ;) ) w programie HD Tach 3 (3.0.1.0).

Jako ze ta wersja HD Tach'a ma wbudowana baze wynikow dyskow twardych, porownalem osiagi mojego dysku z dyskiem znajdujacym sie w bazie. Wynik: moj WD800JB wolniejszy o ok. 7MB/sek od tego z HD Tach'a 8O . Moj wynik czerwony, ten z bazy - niebieski:

Dołączona grafika

Nastepnie porownalem moj wynik do WD800BB z HD Tach'a i co sie okazalo - jest prawie identyczny jak moj 8O:

Dołączona grafika

I tu pytania: DLACZEGO moj dysk ma wynik taki, jak dysk z 2MB cache'u?

Czy jest jakakolwiek mozliwosc ze moj model WD800JB to WD800BB?

Czy wynik WD800JB ktory jest z bazy HD Tach'a moze byc wiarygodny? (podejrzane jest to ze ma gorszy burst speed, random access i 0% CPU utilization)

Prosilbym jeszcze innych uzytkownikow tego "cuda" o przeprowadzenie testu swoich dyskow programem HD Tach 3, ktory mozna pobrac stad:

http://www.simplisoftware.com/Public/index...?request=HdTach

oraz podzielenie sie spotrzezeniami z przeprowadzonego testu.

Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ostatnio z ciekawosci zarzucilem test mojego dysku WD800JB-00CRA1(tak, wiem ze jest "sprawny inaczej" - mam juz taki czwarty ;) ) w programie HD Tach 3 (3.0.1.0).

Jako ze ta wersja HD Tach'a ma wbudowana baze wynikow dyskow twardych, porownalem osiagi mojego dysku z dyskiem znajdujacym sie w bazie. Wynik: moj WD800JB wolniejszy o ok. 7MB/sek od tego z HD Tach'a  8O . Moj wynik czerwony, ten z bazy - niebieski:

Dołączona grafika

Nastepnie porownalem moj wynik do WD800BB z HD Tach'a i co sie okazalo - jest prawie identyczny jak moj  8O:

Dołączona grafika

I tu pytania: DLACZEGO moj dysk ma wynik taki, jak dysk z 2MB cache'u?

Czy jest jakakolwiek mozliwosc ze moj model WD800JB to WD800BB?

Czy wynik WD800JB ktory jest z bazy HD Tach'a moze byc wiarygodny? (podejrzane jest to ze ma gorszy burst speed, random access i 0% CPU utilization)

Prosilbym jeszcze innych uzytkownikow tego "cuda" o przeprowadzenie testu swoich dyskow programem HD Tach 3, ktory mozna pobrac stad:

http://www.simplisoftware.com/Public/index...?request=HdTach

oraz podzielenie sie spotrzezeniami z przeprowadzonego testu.

Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi.

no na moim wd80bb wsszytko oki zgadza sie porownywalne wyniki z bb i jb 8mb cachu malo co daje przy tej wielkosci dysku dopiero od 120g zaczyna dawac kopa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ITE IT8212F (GigaRAID) ATA/133 RAID Controller (www.ite.com.tw).

Kontroler jest zintegrowany z płytą główną GigaByte GA-7N400 Pro2 (www.gigabyte.com.tw).

Mam 2 dyski twarde:

Samsung SP0411N, który pod Linuksem ładnie wychodzi w testach

i Caviar WD800JB, ktory na Linuksie w testach ma 10-15MB/s na hdparm -t :(.

Natomiast w programie HD Tach:

Samsung:

Average Read: 46.4MB/s

Random Access: 14.2ms

CPU Utilization 4%

Caviar:

Average Read: 42.3MB/s

Random Access: 13.5ms

CPU Utilization 4%

Samsung jest dyskiem 40GB ATA/133 z 2MB cahce, a Caviar 80GB, ATA/100 8MBcahce. Oba dyski 7200rpm.

Samsung pod WIndowsem i LInuksem wypada tak samo. Caviar pod XP chodzi ładne, natomiast pod Linuksem 10-15MB/s. Dlaczego :?:.

Czy ktoś może mi pomóc :?:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi