lukecz Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Witam! Ostatnio z ciekawosci zarzucilem test mojego dysku WD800JB-00CRA1(tak, wiem ze jest "sprawny inaczej" - mam juz taki czwarty ;) ) w programie HD Tach 3 (3.0.1.0). Jako ze ta wersja HD Tach'a ma wbudowana baze wynikow dyskow twardych, porownalem osiagi mojego dysku z dyskiem znajdujacym sie w bazie. Wynik: moj WD800JB wolniejszy o ok. 7MB/sek od tego z HD Tach'a 8O . Moj wynik czerwony, ten z bazy - niebieski: Nastepnie porownalem moj wynik do WD800BB z HD Tach'a i co sie okazalo - jest prawie identyczny jak moj 8O: I tu pytania: DLACZEGO moj dysk ma wynik taki, jak dysk z 2MB cache'u? Czy jest jakakolwiek mozliwosc ze moj model WD800JB to WD800BB? Czy wynik WD800JB ktory jest z bazy HD Tach'a moze byc wiarygodny? (podejrzane jest to ze ma gorszy burst speed, random access i 0% CPU utilization) Prosilbym jeszcze innych uzytkownikow tego "cuda" o przeprowadzenie testu swoich dyskow programem HD Tach 3, ktory mozna pobrac stad: http://www.simplisoftware.com/Public/index...?request=HdTach oraz podzielenie sie spotrzezeniami z przeprowadzonego testu. Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loobek Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Witam! Ostatnio z ciekawosci zarzucilem test mojego dysku WD800JB-00CRA1(tak, wiem ze jest "sprawny inaczej" - mam juz taki czwarty ;) ) w programie HD Tach 3 (3.0.1.0). Jako ze ta wersja HD Tach'a ma wbudowana baze wynikow dyskow twardych, porownalem osiagi mojego dysku z dyskiem znajdujacym sie w bazie. Wynik: moj WD800JB wolniejszy o ok. 7MB/sek od tego z HD Tach'a 8O . Moj wynik czerwony, ten z bazy - niebieski: Nastepnie porownalem moj wynik do WD800BB z HD Tach'a i co sie okazalo - jest prawie identyczny jak moj 8O: I tu pytania: DLACZEGO moj dysk ma wynik taki, jak dysk z 2MB cache'u? Czy jest jakakolwiek mozliwosc ze moj model WD800JB to WD800BB? Czy wynik WD800JB ktory jest z bazy HD Tach'a moze byc wiarygodny? (podejrzane jest to ze ma gorszy burst speed, random access i 0% CPU utilization) Prosilbym jeszcze innych uzytkownikow tego "cuda" o przeprowadzenie testu swoich dyskow programem HD Tach 3, ktory mozna pobrac stad: http://www.simplisoftware.com/Public/index...?request=HdTach oraz podzielenie sie spotrzezeniami z przeprowadzonego testu. Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi. no na moim wd80bb wsszytko oki zgadza sie porownywalne wyniki z bb i jb 8mb cachu malo co daje przy tej wielkosci dysku dopiero od 120g zaczyna dawac kopa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st551 Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2004 Wynik zalezy od reszty kompa,( kontroler, CPU itp.) dlatego prawdopodobnie sa rozbieznosci wynikow. U mnie WD800JB ma sredni odczyt 53MB/s , maxymalny 66MB/s, pozatym mam tez drugiego WD800JB i dziala tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Ale chyba 10-15MB/s na kontrolerze ATA/133 RAID gdzie podlaczony pod ten sam kontroler Samsung SP0411N smiga 45-50MB/s, to przesada :?:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2004 ITE IT8212F (GigaRAID) ATA/133 RAID Controller (www.ite.com.tw). Kontroler jest zintegrowany z płytą główną GigaByte GA-7N400 Pro2 (www.gigabyte.com.tw). Mam 2 dyski twarde: Samsung SP0411N, który pod Linuksem ładnie wychodzi w testach i Caviar WD800JB, ktory na Linuksie w testach ma 10-15MB/s na hdparm -t :(. Natomiast w programie HD Tach: Samsung: Average Read: 46.4MB/s Random Access: 14.2ms CPU Utilization 4% Caviar: Average Read: 42.3MB/s Random Access: 13.5ms CPU Utilization 4% Samsung jest dyskiem 40GB ATA/133 z 2MB cahce, a Caviar 80GB, ATA/100 8MBcahce. Oba dyski 7200rpm. Samsung pod WIndowsem i LInuksem wypada tak samo. Caviar pod XP chodzi ładne, natomiast pod Linuksem 10-15MB/s. Dlaczego :?:. Czy ktoś może mi pomóc :?:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...