Skocz do zawartości
Grzesieq

Nie da się podkręcić?!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytke Shuttle AV18 z Biosem Award Modular AV18S30H i Celerona 900. Chce go podkrecić. Wchodze do Biosu, daje "Advenced....." ale nigdzie nie ma opcji System Performance! Jest opcja Ram timing by SPD. Ale o CPU ni hu hu :( . Co robić? I czy ja naprade nie mogę podkręcić CPU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie np. we "frequency/voltage control", ale nazwa zależy od biosu i producenta płyty. Jak nie ma opcji do overclockingu, to nie ma, a jak nie umiesz ich wyszukać w biosie, to nie bierz się za podkręcanie.

Zresztą @ już Ci podpowiedział, że fsb reguluje się na tej płycie zworkami, a nie z poziomu biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ - intel coś dziwnie podaje specyfikację procków, bo FCPGA2 mają też niektóre celerony na northwoodzie (może jest inna nazwa kodowa celeronów, ale ja jej nie znam - chodzi o te 2GHz i wyżej). Z tego co wiem FCPGA2 oznaczało procek na jądrze tualatin. Tak oznaczone płyty były "tualatin ready", bo rozpoznawały procka i wybierały odpowiedni schemat zasilania. W tej tabelce raczej musi być błąd, bo z tego co wiem jedyne płyty na via, które obsługują tualatiny bazują na 694t.

Grzesieq - chyba zmiana na tualatina nie ma sensu biorąc pod uwagę ceny tych procków. Ciesz się swoim po oc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi