Armani01 Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2004 Kupiłem nowy dysk 8) i chciałem na nim postawić nowy system (używałem popularny program do partycjonowania)... ale.. ciągle jakieś problemy wyskakiwały... aż w końcu zrobiłem partycję (primary)na tym WD nowym... i system zaczął się instalować... Ale po resecie .... pojawia mi się komunikat "Błąd ładowania systemu" ....i [gluteus maximus] muszę teraz ładować system z HDD1 (a nie HDD0) ... zworkę ma na master ??? :?: Prubowałem według takiego sposobu ... odpiołem Seagate-a dałem samego WD jako master i żeby ładował z cd rom .... mam na tym WD dwie partycje zrobione.... Jedną czystą 15 GB Gdzie chciałbym zainstalować system i drugą 60 GB w połowie zapełnioną (tych danych nie chciał bym stracić) Powiedzcie mi krok po kroku co mam robić z jakich programów korzystać !!! fdiska ?? i co w nim zrobić ?? :oops: I potem co robić... czy jest możliwość żebym zachował dane na drugiej partycji... :roll: Myślałem też żeby połączyć te partycje w jedną i sformatować fdiskiem (tylko szkoda tych danych)i pozatym czy to napewno pomoże... A czy nie moe tego systemu postawi ć w inny sposub np... Zapuścić w windowsie (pod masterem Seagate) żeby mi się nagrał na dysku 15 GB WD.... To by coś dało??? Albo całą partycę z dysku C (Seagate) na dysk I (WD) ???przenieść POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!p lis Zaznaczm że nie jestem zupełnie zielony (formatów to ja w życiu natrzaskałem :wink: ) jednak .. przyznam że nigdy sam dysku (nowego czystego nie przygotowywałem pod rozruch i tu mogłem coś spie*rniczyć !!! :roll: Zaznaczm że dysk działa OK :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 A ustawiłeś aktywną partycję ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armani01 Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Teraz masterem jest stary dysk 80 GB Samsung... na nim jest system ale mam nowszego WD z 8 mb (szybszego ) więc grechem było by gdybym zostawił system operacyjny na wolniejczym !! NA Seagate mam trzy partycje ... 10 / ~60 /2(fat = plik wymiany i tymczasowe) NA nowym mam dwie partycje 15 gb [ na nim chcę zainstalować system] i ~60GB [w pewnym stopniu ok. 30% zapełniony danymi których nie chcę stracić czyli ta partycja 15GB miała by być pod system... I teraz zmieniam WD na master daje żeby bios ładował system z cd romu i zapuszcza się instalka (chyba taka wstępna [tło w niej jest niebieskie ]) która instaluje na dysku pliki (wcześniej robi formata tego 15 GB dysku) po zakończeniu instalacji uruchamia się ponownie i wyskakuje komunikat " Błąd ładowania systemu " !!!!!!!!! Co jest !!!!!! Mam też dyskietkę systemową która ładuje dosa z obsługą cd rom.... zapuszczam fdisk.. ale boje się żeby mi całego dysku nie sformatował ... nie bardzo wiem z jakiego programu skorzystać z tej dyskietki i co w nim zrobić . Zawsze po formacie system mi się z cd sam instalował i z głowy .... I PRZEPRASZAM "@' RZECZYWIŚCIE NIEŻLE ZAMOTAŁEM :roll: :oops: :wink: 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 --- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmx-ind Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 z tym NTFS bym uwazal bo mi z opisu wynika ze to jakis w 98 a to nie bedzie dzialac. najlepiej by do opsisu problemu byl podany system ktory chcesz zainstalowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armani01 Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 I myślisz że pomorze ??? Powiem tylko że twoje obawy są prawdziwe :roll: Dysk jako master na 1 kanale IDECzyli tym środkowym na taśmie ??czy tym ostatnim ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armani01 Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 JA WOLL HER KOMENDANT !!! Nie gorączkuj się tak... wystarczyło powiedzieć IDE 0 !!! Bo poprzednio napisałeś "o pierwszym kanale IDE" więc się zdziwiłem bo uznałem że mówiśż o IDE 1 czyli tam gdzie podłącz się SLAVE.. i dalatego zapytałem czy aby o to Ci chodziło .... Alles klar.... Oder....???. A co do błędów.. zdarza się jak szybko piszę ... zwykła literówka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armani01 Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 OKIEJ WSZYSTKO GRA ... System wstał.... zainstalował się... DZIĘKI WIELKIE DLA "@" !!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...