Skocz do zawartości
Armani01

Problem z zainstalowaniem na nowym dysku systemu operacyjneg

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nowy dysk 8) i chciałem na nim postawić nowy system (używałem popularny program do partycjonowania)... ale.. ciągle jakieś problemy wyskakiwały... aż w końcu zrobiłem partycję (primary)na tym WD nowym... i system zaczął się instalować... Ale po resecie .... pojawia mi się komunikat "Błąd ładowania systemu" ....i [gluteus maximus] muszę teraz ładować system z HDD1 (a nie HDD0) ... zworkę ma na master ??? :?:

Prubowałem według takiego sposobu ... odpiołem Seagate-a dałem samego WD jako master i żeby ładował z cd rom .... mam na tym WD dwie partycje zrobione.... Jedną czystą 15 GB Gdzie chciałbym zainstalować system i drugą 60 GB w połowie zapełnioną (tych danych nie chciał bym stracić)

Powiedzcie mi krok po kroku co mam robić z jakich programów korzystać !!! fdiska ?? i co w nim zrobić ?? :oops:

I potem co robić... czy jest możliwość żebym zachował dane na drugiej partycji... :roll:

Myślałem też żeby połączyć te partycje w jedną i sformatować fdiskiem (tylko szkoda tych danych)i pozatym czy to napewno pomoże...

A czy nie moe tego systemu postawi ć w inny sposub np... Zapuścić w windowsie (pod masterem Seagate) żeby mi się nagrał na dysku 15 GB WD.... To by coś dało???

Albo całą partycę z dysku C (Seagate) na dysk I (WD) ???przenieść

POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!p

lis

Zaznaczm że nie jestem zupełnie zielony (formatów to ja w życiu natrzaskałem :wink: ) jednak .. przyznam że nigdy sam dysku (nowego czystego nie przygotowywałem pod rozruch i tu mogłem coś spie*rniczyć !!! :roll:

Zaznaczm że dysk działa OK :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz masterem jest stary dysk 80 GB Samsung... na nim jest system ale mam nowszego WD z 8 mb (szybszego ) więc grechem było by gdybym zostawił system operacyjny na wolniejczym !!

NA Seagate mam trzy partycje ... 10 / ~60 /2(fat = plik wymiany i tymczasowe)

NA nowym mam dwie partycje 15 gb [ na nim chcę zainstalować system] i ~60GB [w pewnym stopniu ok. 30% zapełniony danymi których nie chcę stracić czyli ta partycja 15GB miała by być pod system...

I teraz zmieniam WD na master daje żeby bios ładował system z cd romu i zapuszcza się instalka (chyba taka wstępna [tło w niej jest niebieskie ]) która instaluje na dysku pliki (wcześniej robi formata tego 15 GB dysku) po zakończeniu instalacji uruchamia się ponownie i wyskakuje komunikat " Błąd ładowania systemu " !!!!!!!!!

Co jest !!!!!!

Mam też dyskietkę systemową która ładuje dosa z obsługą cd rom.... zapuszczam fdisk.. ale boje się żeby mi całego dysku nie sformatował ... nie bardzo wiem z jakiego programu skorzystać z tej dyskietki i co w nim zrobić . Zawsze po formacie system mi się z cd sam instalował i z głowy ....

I PRZEPRASZAM "@' RZECZYWIŚCIE NIEŻLE ZAMOTAŁEM :roll: :oops: :wink: 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA WOLL HER KOMENDANT !!!

Nie gorączkuj się tak... wystarczyło powiedzieć IDE 0 !!!

Bo poprzednio napisałeś "o pierwszym kanale IDE" więc się zdziwiłem bo uznałem że mówiśż o IDE 1 czyli tam gdzie podłącz się SLAVE.. i dalatego zapytałem czy aby o to Ci chodziło ....

Alles klar.... Oder....???.

A co do błędów.. zdarza się jak szybko piszę ... zwykła literówka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi