Skocz do zawartości
Spider@[PL]

Problem z kompem !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam maly problem z kompem siostry po wlaczeniu czasami pojawia się czarny ekran i nic się nie dzieje :( dopiero ponowne wylaczenie i wloczenie pomaga i uruchamia się normalnie. A kolejny walek to jak się robi reset to nie może odpalic na nowo i tylko piszczy. Pomocy co to może byc i jak to naprawic??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki masz zasilacz:> jakie napięcia podaje zmierz je miernikiem

wiec tak zasilacz jest Codegen 300W do P4

co do napiecia to nie mam jak zmierzyc moge podac tylko to co podaje mi program

+3,3 - 3,2V

+5 - 4,9V

+12 - 12,0V

-12 - 12,3V

5VSB - 4,85V

dodam ze plyta to DFI CS62-TC + Cel 1,0 nie krecony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek zobacz jak wyglądają kondensatory obok procesora. Jeśli nie są "spuchnięte" i nic z nich nie wycieka, to OK (to nie znaczy że są na 100% sprawne, ale ...).

A potem podłącz swój zasilacz i zobacz czy tamten komp dalej świruje - objawy wskazują na problemy z zasilaniem procesora, a przyczyną mogą być zarówno płyta jak i zasilacz.

No wiec oblukalem wsio na plycie i kondensatorki nie sa spuchniete i nic nie wycieka. Podpiolem moj zasilacz i tak odpala sie dobrze nie ma czarnego ekranu ( odpalalem kilka razy zeby miec pewnosc) ale nadal po wcisnieciu resetu albo jak w winie dam " Uruchom ponownie" monitor sie wylancza a komp piszczy tak jak sygnal policji :( Kiedys czasem pojawial sie jakis komunikat o bledzi czy cos takiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi