Skocz do zawartości
missio007

GEIL 256MB CL2.5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam pamięć GEIL 256MB.

Na magistrali 240MHz i napięciu 2.75V pracuje stabilnie.

Na magistrali 251MHz komp nie startował.

Ustawiłem częstotliwosć pamieci na auto i BIOS ustawił na 266 (efektywna) :/

Procek miał 3.51GHz, ale pamięć 266...

Timingi pamieci ustawione mam na: 6-3-3

Czy ktoś może mi doradzić, w jaki sposób mókłbym wycisnać z pamieci te 251MHz, bo procek na 3.51GHz pracuje stabilnie i nie chciałbym nie wykorzystać takiego potencjału procka? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki masz dzielnik ram/ fsb ? 2 do 1 ?

jezeli przy wykrywaniu dyskow to nie ram Ci wysiada tylko dyski ! albo mostek polnocny ! ostroznie z tym bo mozesz dysk zjarac

nie znam sie na tym jakos dobrze ale jezeli twoj chipset nie ma blokady fsb/agp/pci/dyski to raczej nie dawalbym mu takich duzych fsb tylko zmienil dzielniki fsb do ram zmniejszajac fsb a zwiekszajac dzielniki tak aby ram mial wiece mh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój chipset ma blokadę agp/pci (66/33)

dyski to przecież idą pod kontroler ide, który jest podłaczony pod magistralę pci :wink:

jest problem, bo właśnie nie mogę znaleźć dzielnika :?

komp zawiesił sie jak zaczęły się pojawiać komunikaty POST od BIOSu, że wykrył dysk (komunikat nie pojawił się cały), wiec to chyba ram nie wytrzymał :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi