DEFENCE Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2004 Witam Po krotce Mialem WinXP i na tym systemie mialem zachowane zdjecia z aparatu jak dobrze pamietam byly chyba zabezpieczone, teraz gdy mam Win2003 Server to widze te pliki normalnie w folderze ale nie da rady ich otworzyc. Przy plikach jest opis Atrybuty i sa podane literki AE. Jak otworzyc te pliki ?? dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2004 z tego co pamiętam z lekcji systemów operatywnych :D... to bilowie się postarali zeby pliki były kodowane w taki sposób by były dostępne tylko i wyłącznie na komputerze i systemie na którym zostały zakodowane. czyli ukradniecie dysku z waznymi danymi i odpalenie na innym kompie nie powinno umozliwic odczytanie tych plików i tak. podobnie ponowna instalacja windowsa... np ukradli Ci komputer i nie znają hasła admina... instalują winde od nowa i wtedy sami sobie ustalają hasło.. ale windows i tak nie pozwoli przeczytać tych plików, gdyż lista ACL (o ile mnie skrót nie myli :P ) czyli lista osób uprawnionych do pliku jest kodowana za pomocą klucza który jest jedynym egzemplażem dla danego systemu windows. ale zeby CIe nie zdołowac.. to powiem ze im sie nie udało.. wiedziałem jak to zrobić.. ale niestety z biegiem czasu zapomniałem :D (bo ne koduję plików na swoim kompie :lol: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...