Skocz do zawartości
JerryCool

Problem z zasilaniem karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kilka dni temu kartę graficzną ASUS V9569 (FX5600 Ultra) VIVO i mam z nią mały problem a mianowicie przy każdym uruchamianiu komputera wyskakuje komunikat:

Wskaźnik zasilania

Raport problemów

System NVIDIA System Sentinel zgłasza, że moc przekazywana do karty graficznej z układem NVIDIA nie jest wystarczająca.

Aby zabezpieczyć sprzęt przed ewentualnym uszkodzeniem lub doprowadzeniem do zablokowania systemu, procesor graficzny zmniejszył swoją wydajność do poziomu umożliwiającego bezpieczne kontynuowanie wykonywanych operacji.

Moja konfiguracja:

ASROCK K7S8X rev 3.0

DURON APPLEBIRD 1.8

ASUS V950 (FX5600ULTRA) VIVO

PENTAGRAM Freezone QC-92Cu

SEAGATE BARRACUDA 80Gb 7200 obr/min

LG CD/RW

MEGABAJT 350W

Uprzedzając wypowiedzi - zgadzam się z tym że zasilacz jest byle jaki (wcześniej miałem CODEGEN 300W, który wymieniłem na 350W - zero poprawy) no ale czy komputer w powyższej konfiguracji przcując na nominalnych ustawieniach naprawdę potrzebuje aż tyle mocy ?? Mam jakieś przeczucie że nie jest to wina zasilacza tym bardzej że sugerowane przez komputer rozwiązanie problemu to podłączenie dodatkowego zasilania karty graficznej - ale sama karta nie ma gniazda do podłączenie dodatkowego zasilania. Nie znam się na tym ale wydaje mi się że to jakiś błąd w oprogramowaniu, a jeśli tak to czy faktycznie karta graficzna pracuje na "pół gwizdka" ?? Aha.. w tej chwili mam zainstalowanego WIN XP, przez chwilę miałem tą katrę na tym samym kompie ale z system WIN 98 SE no i tego komunikatu nie było. Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi ?? byłbym wdzięczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem na stronce: http://www.digit-life.com/articles2/gffx/n...31-nv34.html#p2 takie coś:

"Their PCB is shorter than that of GeForce FX 5800 and GeForce4 Ti 4600. Nevertheless, external power supply is required. NV31 and NV34 have 4-pin connectors for a power supply unit, like that of NV30. If you don't connect it the driver will say the following (in course of OS booting):

"Tutaj zrzut ekranu z komunikatem w języku angielskim ( u mnie jest po polsku)

But if NV30 has much worse performance without external power supply, NV31/34 remain indifferent"

To naczy że co ?? jak nie mam wejścia na zasilanie to ten komunikat będzie się pojawiał i już ??

3DMarka zrobię jak tylko będę w domu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi