Skocz do zawartości
calvis

Åšlusarstwo czyli mocno porÄ…bany temat

Rekomendowane odpowiedzi

Tytanowy? Już prędzej z jakiegoś stopu, tytan będzie tu chyba zbyt miękki i podatny na wyginanie.

Zrobiłem właśnie pierwszy wytrych - z miękkiego drucika o średnicy 1,2mm. Co prawda jest troszkę za gruby i nie mogę manipulować ostatnią zapadką (0,9-0,8 mm byłoby w sam raz), ale po 10-krotnym zahartowaniu jest już wystarczająco twardy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bruce: a Ty otworzyłeś tego Yeti'ego? Ja mam taki co sie troche przycina :D ale nie wiem do konca o co chodzi z tą żyletką ;] jak ją trzeba wkładać? z tej strony gdzie są te bolczyki ale jak? i po co(żeby zablokowac bolce?) ??

Coś już kapuje :) tylko że mi tam żyletka nawet chyba nie wejdzie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejść wejdzie, ale bardzo trudno nią manipulować, zwłaszcza jak zamek ma takie perfidne nacięcia po bokach :| Dlatego chyba będę używał wytrychów, których sposób wykonania zaprezentowano w tym e-booku... Pieprzone nacięcia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym tytanem to przyznaje ze tak palnolem, sa bardzo twarde stopy.....

Patrzylem na ten temat bardizej pod kontem zlodzieja/wlaman, niz slusarza :).

jak to jest,zlodzieje raczej łomem przelamuja zasowy zamkow, albo wybijaja mlotkiem porzadnym zamek hmm ? raczej nikt nie bawi sie w wytrychy ?

jak to jest,zlodzieje raczej łomem przelamuja zasowy zamkow, albo wybijaja mlotkiem porzadnym zamek hmm ? raczej nikt nie bawi sie w wytrychy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rs to z dzwignia bez problemu tylko trzeba miec taki klucz twardy zeby zerwac 5 mosieznych zabkow jutro sie wezme za tlumaczenie tego i bede sprzedawal na allegro jako poradnik slusarza :D za 10zl sztuka :lol:

ja narazie skupilem sie na cwiczeniach z tego opisu muse wyrobic sobie wyczucie w palcach i poprawic sluch. doszedlem do wniosku ze moj wytrych jest do pupy i musze nowy zrobic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rs to z dzwignia bez problemu tylko trzeba miec taki klucz twardy zeby zerwac 5 mosieznych zabkow jutro sie wezme za tlumaczenie tego i bede sprzedawal na allegro jako poradnik slusarza :D za 10zl sztuka :lol:  

ja narazie skupilem sie na cwiczeniach z tego opisu muse wyrobic sobie wyczucie w palcach i poprawic sluch. doszedlem do wniosku ze moj wytrych jest do pupy i musze nowy zrobic :P

milutko ze tlumaczysz ale moze dla kolegow z forum za free udostepnisz ? :>

jesli ktos jakis zamek otworzy czy wytrych zrobi prosze o zdjecia i opis :)

P.S. nie piszcie o zlodziejstwie itp to nie jest tematem tego topicu, bo moga bloknac temacik....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnie żartował z tym "Poradnikiem Ślusarza" :P (prawdaaa?). Ja zrobiłem jeden, ale się do użytku nie nadaje pzez te nacięcia na bokach keyway (tego czegoś, gdzie się klucz wkłada), nie mogę nim manipulować ostatnimi zapadkami, a i z pierwszymi są problemy... Trzeba kupić jakiś cieńszy drucik stalowy, a potem go zahartować, wtedy będzie się nadawał do użytku :) Na razie wygląda tak:

Dołączona grafika

Lutowane cyną, hartowane na kuchence gazowej, drut stalowy :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj bardzo okrojony. a ja gdzies zgubilem to howto co tu bylo :(

kto okrojil temat?

otwieranie zamokow bez klucza jest legalne. jak sie temat nie podobal to trzeba bylo zamknac odrzu jak powstal a nie rok pozniej cenzurowac :F

jak ktos ma to how-to prosze o kontakt

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu miala byc gupia wypowiedz ;]

Skoro chcecie zoztac slusarzami to od tego jest zawodowka/technikum :P

1630988[/snapback]

A mzoe oni chca byc siusiarzami? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna co chwilka sie ktoś pyta czy legalne :|. ktoś napisał gdzieś, że chałupy bedzie obrabiał?? Zresztą, pokazane tutaj zamki to najprostsze typy(akurat dla nowicjuszy :P), teraz większość domków ma gerde nie do przebicia :D a nie jakies zamki "yeti" :D.pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w klasie prawie każdy chłopak nosi 'podręczny zestaw otwieracza :D, przez wakacje sie zaopatrzyliśmy bo ciągle ginęły klucze od szatni, a tu po wakacjach zonk, przerobili sztanie na 'żetonową' :|

do kłódek wystarczają dwie blszaki z haczykiem na końcu, albo mały młotek ;)

Edytowane przez hinco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi