..::SNAP::.. Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Panel 5.25 " wyposażony w wentylator do chłodzenia dysku twardego oraz dwa wy¶wietlacze LCD podaj±ce temperatury z dwóch niezależnych czujników. Komplet zawiera szyny do zamontowania dysku twardego 3.5" w gniedzie 5.25". Specyfikacja Cichy wentylator na łożyskach ¶lizgowych gło¶no¶ć 23dBa wymiary 40x40x20 mm zasilany napięciem 12V napięcie startowe 7V obr/min 5000 (tolerancja10%) Max. przepływ powietrza 5.1CFM Żywotno¶ć 30,000 godzin Zł±cze 3 PIN Obudowa z aluminium CO O TYM MYSLICIE ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 A cena? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRZYN Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Albo mi sie zdaje albo to jest trochę trudno czytelne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 135 zeta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Albo mi sie zdaje albo to jest trochę trudno czytelneco :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 snap jakie masz kodowanie? ustaw na srodkowoeuropiejski(iso) albo nieuzywaj polskich czcionek bo w twojim texcie zamiast np ś jest & Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 snap jakie masz kodowanie? ustaw na srodkowoeuropiejski(iso) albo nieuzywaj polskich czcionek bo w twojim texcie zamiast np jest &ja to wkleilem z 4max i umnie tez sa krzaczki ale da sie czytac :!: :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 ... CO O TYM MYSLICIE ? ja osobiscie mysle ze moglbys uzyc opcji SZUKAJ :!: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7819 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 ... CO O TYM MYSLICIE ? ja osobiscie mysle ze moglbys uzyc opcji [/size][/b] :!: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7819 tylko ze to jest cos innego :) moze ne zauwazyles roznicy :?: po pierwsze :wyglad, po grudie: cena i po trzecie : parametry :) wiec co ma piernik do wiatraka ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Kupilem sobie wlasnie taki panel z uwagi na 2 termometry, pare uwag: Czujniki: - bardzo cienkie zarowno same czujniki jak i przewody bezposrednio przy nich (wchodza miedzy radiator a procesor, jezeli uzywasz shima, wystarczy go troche przypilowac) - bardzo szybko reaguja na zmiany temperatury - niestety sa tylko 2, ale to da sie latwo obejsc, wystarczy kupic wiecej termistorow 10kohmowych i je podlaczyc przez jakis przelacznik (termistory sa drogie, ja placilem cos 3pln za sztuke, ale teraz mam po 6 czujnikow na termometr) - dlugie przewody Wyswietlacz: - czytelny w dzien, ale brak podswietlenia 'utrudnia' odczyt w nocy - nie da sie wylaczyc, dziala non stop - gdy temp jest poza skala wyswietla 'LLL' albo 'HHH', czyli nic zlego sie nie stanie :) Wiatrak: - nie jest az taki znowu cichy, ale cichszy od kazdej 80tki na 12v - na 7v nieslyszalny, ale mala wydajnosc - temperatura BIV 33C na wiatraku na 12V - fajny efekt daje krecace sie logo Tt, ale jezeli przestawimy wiatrak na wyciaganie powietrza, wyglada 'szpetnie' - wzglednie dlugi kabelek Szyna: - calkiem porzadna, dysk trzyma sie dobrze... Ogolne i podsumowanie: - ksztalt frontu jest fajny, ale moze nie pasowac wizualnie do reszty (patrzac z gory jest w ksztalcie '~' ) - 135 PLN to co prawda duzo, ale ja nie zaluje, szkoda tylko ze dodatkowe 10 czujnikow kosztowalo mnie przeszlo 60zl (termistory 30zl, 2x przelacznik 6 pozycyjny podwojny 20zl, plytka uniwersalna 10zl) i sporo roboty Widzisz, ja potrzebowalem moc monitorowac temperature w moim WC i do tego ten panel byl mi potrzebny i wywiazuje sie bardzo dobrze... Mam nadzieje, ze sie przydalem... jak cos, pytaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 tylko ze to jest cos innego :) moze ne zauwazyles roznicy :?: po pierwsze :wyglad, po grudie: cena i po trzecie : parametry :) wiec co ma piernik do wiatraka ? to widze jednak ze nie przeczytales calego postu z odnosnika - tam zostaly te rozwiazania skrytykowane ze sa drogie - po prostu wyciaganie kasy od ludzi - takie cos mozna zrobic za cene 1/3 - 1/2 gotowego a masz co chcesz a nie co daja w sklepie a teraz odniose sie do Twoich punktow: ad1 - wyglad gotowych rozwiazan to ich - (minus) bo moga nie pasowac do Twojej obudowy ad2 - cena tego Twojego panelu to chyba z kosmosu - za wiatraczek i termometr tyle kasy 8O - pewnie specjalnie dali dwa wyswietlacze zeby ludzi naciagnac na wiecej kasy, jakby niemozna bylo ztrobic 1 wyswietlacza i dac kilka termistorow i przelacznik do nich na panelu ad3 - jakie parametry - wszystkie takie panele maja wspolne cechy - wieje i mierzy a roznia sie od siebie cena i roznymi nieistotnymi duperelami wiec to ma piernik do wiatka ze niema co pytac sie co chwila o to samo - czyli o panele z wiatrakiem i termometrem :!: PS widac ze faktycznie nie przeczytales postu do konca bo na koncu odnosilem sie do tych fajansiarskich paneli TT Hardcano :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 ad2 - cena tego Twojego panelu to chyba z kosmosu - za wiatraczek i termometr tyle kasy 8O - No nie wiem jednak czy taka znowu z kosmosu, jest drogie, fakt, ale same 2 termometry kosztowaly (u 4maxa co prawda :) ) 100, wiec dodatkowe 35 za fajnie wygladajacy (choc prawda, nie zawsze ladnie wizualnie pasujacy) panel to niewiele. pewnie specjalnie dali dwa wyswietlacze zeby ludzi naciagnac na wiecej kasy, jakby niemozna bylo ztrobic 1 wyswietlacza i dac kilka termistorow i przelacznik do nich na panelu Wiesz do czego moga sie przydac 2 wyswietlacze? np. do monitorowania temp. wody przed/po radiatorach albo wody przed procesorem i samego procesora zeby tak dobrac przeplyw/ustawienie komponentow w WC, zeby osiagnac najlepsze rezultaty. Jest to bardzo wygodne rozwiazanie - dostajesz pomiar z obu czujnikow w czasie wzglednie rzeczywistym (co 1 sek :) )... Wiec niezgadzam sie, jakoby takie rozwiazanie bylo do zastapienia przez kombinacje jednego wyswietlacza z kilkoma czujnikami 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Wszystko to to marny bajer. Jeden malutki wentylatorek ma chłodzić dysk? Mój panel ma dwa tej samej wielkości i niewiele temu dyskowi ujmuje, a co dopiero jeden? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 No nie wiem jednak czy taka znowu z kosmosu, jest drogie, fakt, ale same 2 termometry kosztowaly (u 4maxa co prawda :) ) 100, wiec dodatkowe 35 za fajnie wygladajacy (choc prawda, nie zawsze ladnie wizualnie pasujacy) panel to niewiele.a kto kaze Tobie kupowac gotowe termometry - za 50 zl to przy odrobinie wysilku mozna zrobi 2 termometry z zestawow do samodzielnego monatazu + wiatrak za 15 i mamy koszt calkowity 65zl (a jak wystarczy nam jeden termometr z kilkoma termistorami to ponizej 50zl) wiec wydawac za cos takiego ponad 100zl to IMHO przesada :!: Wiesz do czego moga sie przydac 2 wyswietlacze? np. do monitorowania temp. wody przed/po radiatorach albo wody przed procesorem i samego procesora zeby tak dobrac przeplyw/ustawienie komponentow w WC...ale po co sztucznie mnozyc byty :?: bo moze jeszcze przydac sie kilka termometrow - do mierzenia temp karty graficznej, pamieci, HDD, kilku kart w PCI itd - wtedy trzebaby kupic tych termometrow z 10 8O - ale pytanie po co skoro mozna miec 1 z kilkoma czujnikami i przelacznikem (tanie, zajmuje minej miejsca, blad pomiaru rzedu 1-2*C) ale jak ktos ma kasy jak lodu i/lub 2 lewe rece moze kupowac - nikomu nie bronie IMHO nie oplaca sie (moge przeciez miec wlasne zdanie n/t takich "wynalazkow") Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Chłodzenie praktycznie zerowe. Wiem, mam panel z dwoma wiatrakami, ale dosyc słabymi, mimo to, ładnie wygląda no i jest miejsce, żeby zamontować tam LCD, jak ktoś ma ochote, a dałem za niego 25zł. Jedno co powiem, to że 1 wiatrak to w ogóle nieprzydatny Zamiast tego, już lepiej byłoby podłączyć 3 LCD, o zaletach takiego monitoringu nawet nie musze pisać, a zrobić to można mniejszym kosztem, kupująć panel od Titana (HDC2, ale bez wiatraków, za grosze, i z 3 miejscami) podłączyć 3 LCD no i jazda. Chłodzenie dysku 1 wiatraczkiem w 5CFM, bardziej zakurzy Ci obudowę niż ją ochłodzi, wiem co mówie, gdyby nie siatka ochronna moich wiatraków, to już dawno by sie zapchały (a trzeba to czyścic co pare dni... ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 No nie wiem jednak czy taka znowu z kosmosu, jest drogie, fakt, ale same 2 termometry kosztowaly (u 4maxa co prawda :) ) 100, wiec dodatkowe 35 za fajnie wygladajacy (choc prawda, nie zawsze ladnie wizualnie pasujacy) panel to niewiele. a kto kaze Tobie kupowac gotowe termometry - za 50 zl to przy odrobinie wysilku mozna zrobi 2 termometry z zestawow do samodzielnego monatazu + wiatrak za 15 i mamy koszt calkowity 65zl (a jak wystarczy nam jeden termometr z kilkoma termistorami to ponizej 50zl) wiec wydawac za cos takiego ponad 100zl to IMHO przesada :!: Wiesz do czego moga sie przydac 2 wyswietlacze? np. do monitorowania temp. wody przed/po radiatorach albo wody przed procesorem i samego procesora zeby tak dobrac przeplyw/ustawienie komponentow w WC...ale po co sztucznie mnozyc byty :?: bo moze jeszcze przydac sie kilka termometrow - do mierzenia temp karty graficznej, pamieci, HDD, kilku kart w PCI itd - wtedy trzebaby kupic tych termometrow z 10 8O - ale pytanie po co skoro mozna miec 1 z kilkoma czujnikami i przelacznikem (tanie, zajmuje minej miejsca, blad pomiaru rzedu 1-2*C) ale jak ktos ma kasy jak lodu i/lub 2 lewe rece moze kupowac - nikomu nie bronie IMHO nie oplaca sie (moge przeciez miec wlasne zdanie n/t takich "wynalazkow") Popieram ! Za sume 50 zl, mozna kupic termometr do samodzielnego montazu (J-51) posiadajacy zaliast LCD wyswietlacz LED (4 cyfry) swiecacy na czerwono. Do tego ja benek pisal dokupic za grosze pare termistorow + przelacznik (i) i mozna monitorowac kazdy zakamarek kompa. Male, skuteczne, tanie i zajebiscie ladnie swieci, czy to w dzien czy w nocy. No chyba ze ma sie te 2 lewe lapki :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 No nie wiem jednak czy taka znowu z kosmosu, jest drogie, fakt, ale same 2 termometry kosztowaly (u 4maxa co prawda :) ) 100, wiec dodatkowe 35 za fajnie wygladajacy (choc prawda, nie zawsze ladnie wizualnie pasujacy) panel to niewiele. a kto kaze Tobie kupowac gotowe termometry - za 50 zl to przy odrobinie wysilku mozna zrobi 2 termometry z zestawow do samodzielnego monatazu + wiatrak za 15 i mamy koszt calkowity 65zl (a jak wystarczy nam jeden termometr z kilkoma termistorami to ponizej 50zl) wiec wydawac za cos takiego ponad 100zl to IMHO przesada :!: Termometr z zestawu samodzielnego montazu (J-51 wlasnie) kosztuje cos kolo 50 zl. Czyli 2x50 zl = 100zl, a nie 2x50zl = 50zl. Wiatrak 40x40x20 kosztuje 20, czyli wydaje dodatkowo 15zl za ladnie wygladajacy panel, w ktorym moge od razu zamocowac dysk. Jeszcze jedna sprawa, J-51 mam w domu, zlozylem. I calosc jest, co tu duzo nie mowic, wielka w porownaniu z malutkim 'gotowym' przy tej samej cenie. Wiesz do czego moga sie przydac 2 wyswietlacze? np. do monitorowania temp. wody przed/po radiatorach albo wody przed procesorem i samego procesora zeby tak dobrac przeplyw/ustawienie komponentow w WC...ale po co sztucznie mnozyc byty :?: bo moze jeszcze przydac sie kilka termometrow - do mierzenia temp karty graficznej, pamieci, HDD, kilku kart w PCI itd - wtedy trzebaby kupic tych termometrow z 10 8O - ale pytanie po co skoro mozna miec 1 z kilkoma czujnikami i przelacznikem (tanie, zajmuje minej miejsca, blad pomiaru rzedu 1-2*C) ale jak ktos ma kasy jak lodu i/lub 2 lewe rece moze kupowac - nikomu nie bronie IMHO nie oplaca sie (moge przeciez miec wlasne zdanie n/t takich "wynalazkow") Ty chyba siebie nie slyszysz, albo nie czytasz wszystkiego jak nalezy. 2 termometry potrzebne sa, zeby mozna bylo monitorowac 2 miejsca, ktorych temperatura ma na siebie bezposredni wplyw jednoczesnie (np. woda przed blokiem na 1 termometrze, temp na bloku na 2 termometrze i juz widac jak wydajne jest chlodzenie, mozna bez problemu badac jak zmieniaja sie wartosci w stressie np., przykladow jak mrowek). Do mierzenia temp karty graficznej mam przelacznik, do tego dedykowany termometr jest absolutnie zbedny! Jedno co powiem, to że 1 wiatrak to w ogóle nieprzydatny Zamiast tego, już lepiej byłoby podłączyć 3 LCD, o zaletach takiego monitoringu nawet nie musze pisać tez mi sie tak wlasnie zdawalo :( Jedno co powiem, to że 1 wiatrak to w ogóle nieprzydatny Nie do konca, poruszajace sie powietr, nawet cieple, jest zawsze lepsze od tego stojacego. A te 5CFM producenta to zawsze cos jest... Do tego ja benek pisal dokupic za grosze pare termistorow + przelacznik Jezeli dla benka 3PLN za jeden termistor i 10PLN za przelacznik wielokrotny to grosze, to ja nie wiem kto tu ma kasy jak lodu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Termometr z zestawu samodzielnego montazu (J-51 wlasnie) kosztuje cos kolo 50 zl. Czyli 2x50 zl = 100zl, ...tylko ze sa tez tansze a o J-51 pisal reed~XP a nie ja wiec widze ze to Ty czytasz nieuwaznie :!: Ty chyba siebie nie slyszysz, albo nie czytasz wszystkiego jak nalezy. 2 termometry potrzebne sa, zeby mozna bylo monitorowac 2 miejsca,...a co za roznica czy temp jest wyswietlana jednoczesnie czy z opuznieniem 1 s. (poprzelaczeniu na inny czujnik przy 1 LCD) ??? Jezeli dla benka 3PLN za jeden termistor i 10PLN za przelacznik wielokrotny to grosze, to ja nie wiem kto tu ma kasy jak lodu...widzisz znowu sie czepiasz - to nie ja pisalem ze grosze to kosztuje (tylko ze taniej wychodzi), a tak BTW to sa to grosze bo termistor mozna dostac nawet za 1.5 zl, a przelacznik dwupozycyjny za 2 - 4zl (wiec nie wiem skad te Twoje ceny), a i tak przy 1 dodatkowym czujniku i tym przelaczniku wychodzi o wiele taniej niz 50zl za dodatkowy termometr i to 10x taniej :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 J-51 to jedyny model, ktory 'odpowiada' temu 'gotowemu', glownie chodzi o dokladnosc (0.1C). To jest jedyny model, ktory jest wzglednie do naszego podobny jesli chodzi o funkcje. Nie ma sensu porownywac 2 termometrow, z ktorych oba sa az tak rozne. A roznica jest zasadnicza, nie trzeba caly czas przelaczac. Tzn jezeli juz mowimy o przelaczniku 2 pozycyjnym, to jeszcze pol biedy. Ale na co komu 2 czujniki? Ja mialem na mysli, tak jak zreszta zostalo to zasugerowane, wiecej. Dlatego przelacznik 6 pozycyjny podwojny (np. na czujniki i na diody im odpowiadajace) lub przelacznik 12 pozycyjny pojedynczy kosztuja ok 10PLN. A kiedy masz wybor miedzy 12 roznymi czujnikami, przelaczanie sie co 1 sek zalozmy miedzy 3 a 11 robi roznice! rozumiesz do czego zmierzam? Dlatego owszem, masz zupelna racje, jezeli mowimy o 2 czujnikach to jasne, lepiej miec 1 termometr i przelacznik, tylko idiota kupowalby 2. Ale ja juz w pierwszym poscie powiedzialem, ze kupno ma sens jedynie przy wiekszej ilosci (tak np jak u mnie, 12 czujnikow, po 6 na kazdy termometr)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Jest jeszcze jedno tansze wyjscie : W markecie HIT widzialem dzis termometr do samochodu (2 czujniki: inside<-->outside) koszt jednego jest niebagatelny : 23 zl !!! :lol: Czyli kupujac 2 szt, koszt 46 zl +troszke wlasnej robocizny. Wyswietlacze na LCD, podswietlane. (maja tez funkcje zegara, mierza w *C i *F ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Hmmm, a czy ktos z Krakowa moglby mi powiedziec, gdzie ten termometr (J51) mozna nabyc? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Jest jeszcze jedno tansze wyjscie : W markecie HIT widzialem dzis termometr do samochodu (2 czujniki: inside<-->outside) koszt jednego jest niebagatelny : 23 zl !!! :lol: Czyli kupujac 2 szt, koszt 46 zl +troszke wlasnej robocizny. Wyswietlacze na LCD, podswietlane. (maja tez funkcje zegara, mierza w *C i *F ) Jak on wygladal? Tez kiedys rozwazalem to wyjscie, ale ten, ktory ja znalazlem byl podlozny i mi nie pasowal. Ale pewnie przy odrobinie checi i pracy daloby sie to dostosowac. Dokladnosc 0.1C ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Hmmm, a czy ktos z Krakowa moglby mi powiedziec, gdzie ten termometr (J51) mozna nabyc? :) www.jabel.pl :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 ... A roznica jest zasadnicza, nie trzeba caly czas przelaczac ... kupno ma sens jedynie przy wiekszej ilosci (tak np jak u mnie, 12 czujnikow, po 6 na kazdy termometr)... zaraz, zaraz - widze jakas sprzecznosc - odradzasz przelaczniki, a sam je masz :!: czy moze zle czytam :?: a i jeszcze jedno - J-51 kosztuje ponizej 40zl BTW moze ktos wie na ile skomplikowane bylo by dodanie diodek do podswietlania LCD - cos jak w Tweakowaniu telefonow komorkowych - zeby bylo podswietlane np na niebiesko chodzi o gotowe termometry jak np te po 50zl z 4MAX'a lub modyfikowanie J-26 z zestawow ??? Jest jeszcze jedno tansze wyjscie : W markecie HIT widzialem dzis termometr do samochodu (2 czujniki: inside<-->outside) koszt jednego jest niebagatelny : 23 zl !!! :lol: Czyli kupujac 2 szt, koszt 46 zl +troszke wlasnej robocizny. Wyswietlacze na LCD, podswietlane. (maja tez funkcje zegara, mierza w *C i *F ) a jakiego koloru podswietlanie ??? i jakie zasilanie ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 ... A roznica jest zasadnicza, nie trzeba caly czas przelaczac ... kupno ma sens jedynie przy wiekszej ilosci (tak np jak u mnie, 12 czujnikow, po 6 na kazdy termometr)... zaraz, zaraz - widze jakas sprzecznosc - odradzasz przelaczniki, a sam je masz :!: czy moze zle czytam :?: a i jeszcze jedno - J-51 kosztuje ponizej 40zl Wymiekam. Sluchaj, jedynym sposobem aby moc posiadac np. 10 czujnikow do jednego termometra konieczny jest przelacznik, ale jesli monitorujesz 2 temperatury (np. woda przed blokiem, temp procesora) to wtedy na jednym termometrze ustawiasz wode, na drugim procesor i juz, koniec, nie musisz przelaczac co sekunde odczytu, zeby wiedziec jak sie zmienia temperatura w zaleznosci od czegos tam, co natomiast musialbys robic, w przypadku jednego termometru. Tyle. A j-51 - 38.70 wysylkowo, 46 w sklepie w Gdyni J - 26 - 41,16 wysylkowo, nie wiem jak w sklepie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Wymiekam. Sluchaj, jedynym sposobem aby moc posiadac np. 10 czujnikow do jednego termometra konieczny jest przelacznik, ale jesli monitorujesz 2 temperatury (np. woda przed blokiem, temp procesora) to wtedy na jednym termometrze ustawiasz wode, na drugim procesor i juz,... po 1 nie wymiekaj :!: - trza byc twardym, a nie mietkim :lol: po 2 nie tlumacz mi jak idiocie - bo wiem ze potrzeny przelacznik - chodzilo mi o fakt ze odradzales przelacznik 2 pozycyjny a sam masz 6 pozycyjny - IMHO nie ma sensu w Twoim przykladzie z temp wody stosowac 2 termometrow - wystarczy 1 z przelacznikem, bo nawet jak bedzieszmial 2 termometry to i tak z obu na raz nie czytasz informacji (bo to jest tylko mozliwe jak ktos ma zeza) - glowna zaleta nizsze koszty :!: po 3 jak bys mogl to odpowiedz na 2 czesc mojego porzedniego postu - o dorabianiu podswietlania dla wyswietlaczy LED - rozumien ze stosujemy diody SMD ale co dalej ??? LUDZIE - HILFE, HELP,... !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 po 2 nie tlumacz mi jak idiocie - bo wiem ze potrzeny przelacznik - chodzilo mi o fakt ze odradzales przelacznik 2 pozycyjny a sam masz 6 pozycyjny - IMHO nie ma sensu w Twoim przykladzie z temp wody stosowac 2 termometrow - wystarczy 1 z przelacznikem, bo nawet jak bedzieszmial 2 termometry to i tak z obu na raz nie czytasz informacji (bo to jest tylko mozliwe jak ktos ma zeza) - glowna zaleta nizsze koszty :!: Wybacz, nie chcialem :oops: .Juz wiem w czym problem, nie odradzalem samych przelacznikow, jedynie metoda pomiaru temperatury za pomoca ciaglego przelaczania. Ale, jak juz pisalem, jest ok jesli masz zalozmy przelacznik 2 pozycyjny. Wtedy pstryk masz jeden, pstryk masz drugi pomiar :) (ale wtedy mozesz miec tylko 2 czujniki). Natomiast jezeli masz przelacznik 12sto pozycyjny (czyli moj przyklad, gdybym mial 1 termometr jeno), to wtedy ta zabawa po pary minutach zaczyna denerwowac, a po paru wiecej krew cie zalewa. Dlatego wlasnie, ustawiam sobie ladnie co chce na obu termometrach i tylko skupiam wzrok to na jednym to na drugim:) Tylko nie mow, ze jest to rownie denerwujace, jak przelaczanie :D Ale jasne, od biedy daloby sie obejsc z jednym tylko wyswietlaczem... ale stopien mojego wqrwi**&( szybko by wzrosl... po 3 jak bys mogl to odpowiedz na 2 czesc mojego porzedniego postu - o dorabianiu podswietlania dla wyswietlaczy LED - rozumien ze stosujemy diody SMD ale co dalej ??? LUDZIE - HILFE, HELP,... !!! Niestety przyjacielu, nie pomoge ci, ale rowniez chetnie poznalbym odpowiedz na to pytanie, gdyz sam mysle, jakby tu podswietlic te LCD od termometrow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 ... Niestety przyjacielu, nie pomoge ci, ale rowniez chetnie poznalbym odpowiedz na to pytanie, gdyz sam mysle, jakby tu podswietlic te LCD od termometrow... znalazlem tylko jak zmieniac diody na inne ale jak dodac podswietlanie zupelnie od 0 to nie moge zlokalizowac :!: http://www.virtual-hideout.net/guides/digi...mod/index.shtml Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Jest jeszcze jedno tansze wyjscie : W markecie HIT widzialem dzis termometr do samochodu (2 czujniki: inside<-->outside) koszt jednego jest niebagatelny : 23 zl !!! :lol: Czyli kupujac 2 szt, koszt 46 zl +troszke wlasnej robocizny. Wyswietlacze na LCD, podswietlane. (maja tez funkcje zegara, mierza w *C i *F ) Jak on wygladal? Tez kiedys rozwazalem to wyjscie, ale ten, ktory ja znalazlem byl podlozny i mi nie pasowal. Ale pewnie przy odrobinie checi i pracy daloby sie to dostosowac. Dokladnosc 0.1C ? Byly 2 rodzaje, jeden podluzny (troszke przeroobek :) ) drugi bardziej w kwadracie (tez trzeba porobic przy nim) Dokladnosc 0,1 *C a jakiego koloru podswietlanie ??? i jakie zasilanie ??? kolor podswietlenia daremny (do wymiany na diody) taka :niby zaroweczka) zasilanie "paluszek" 1,5V montujac 2 szt. mozna by w szereg i z 3 V zasilic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...