ma3ek Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 no to raczej napewno był metal... właśnie bardzo dziwią mnie to odgłosy ! napewno nie jest to powietrze, bo jest odpowietrzenie... a wczesniej tak nie bylo ! Dziwna sprawa....ma tą "pompeczkę", kupiłem z drugiej ręki.. i od razu buczała i miała objawy podobne do Twoich. rozebrałem ją i okazało się, że wał jest lekko krzywy (w serwisie hydora powiedzieli, że od osadzającego się brudu pojawiły sie obciążenia na łożyskach i te się wyrobiły) oraz w części magnetycznej wirnika pojawiło się małe wyżłobienie (moja wiedza podpowiada mi, że to zakłócało strumień magnetyczny co się przekładało na różną moc - moment obrotowy - pompki) które również mogło być spowodowane jakimś "syfkiem". moja propozycja: - rozbierz pompę i sprawdz, czy do magnesu na wale nie przyczepiły się jakieś paprochy a jeśli tak to je oczyść - sprawdź, czy magnes nie jest uszkodzony mechanicznie - pokręć wirnikiem w ręku i sprawdź czy nie bije na boki (krzywy wał) Ja narazie od ponad miesiąca nie moge się doczekać na swoją pompkę - cudowne załatwianie spraw przez 4max :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5M@I_3[ Opublikowano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2004 no to raczej napewno był metal... właśnie bardzo dziwią mnie to odgłosy ! napewno nie jest to powietrze, bo jest odpowietrzenie... a wczesniej tak nie bylo ! Dziwna sprawa....ma tą "pompeczkę", kupiłem z drugiej ręki.. i od razu buczała i miała objawy podobne do Twoich. rozebrałem ją i okazało się, że wał jest lekko krzywy (w serwisie hydora powiedzieli, że od osadzającego się brudu pojawiły sie obciążenia na łożyskach i te się wyrobiły) oraz w części magnetycznej wirnika pojawiło się małe wyżłobienie (moja wiedza podpowiada mi, że to zakłócało strumień magnetyczny co się przekładało na różną moc - moment obrotowy - pompki) które również mogło być spowodowane jakimś "syfkiem". moja propozycja: - rozbierz pompę i sprawdz, czy do magnesu na wale nie przyczepiły się jakieś paprochy a jeśli tak to je oczyść - sprawdź, czy magnes nie jest uszkodzony mechanicznie - pokręć wirnikiem w ręku i sprawdź czy nie bije na boki (krzywy wał) Ja narazie od ponad miesiąca nie moge się doczekać na swoją pompkę - cudowne załatwianie spraw przez 4max :cry: hmmm no popatrz... :/ chyba bede tak musial zrobic ! ale mi sie nie chce... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...