f-lexa Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 Zmienilem ostatnio MOBO z Abit KT7-Raid na Gigabyte GA-7VRXP i chcialbym podzielic sie wrazeniemi.Przyzwyczajony do Abita gdzie praktycznie kazdy detal moza bylo ustawic z bios'u,meczy mnie przelaczanie zworek i ubogosc funkcji Ambios'u Gigabyt'a.Po wgraniu najnowszego biosu jest jeszcze gorzej.Nie dziala CTRL+F1.To jednak ,sa rzeczy do ktorych mozna sie przyzwyczaic.Mnie osobisci poirytowala inna sprawa,mianowicie tragiczna wspolpraca mojej BIV z kontrolerem RAID-Promise.Jesli chodzi o zwykle uzywanie dysku jako magazynu jest O.K.Natomiast proba postawienia systemu[WinXP] ,gdy BIV jest podpieta do RAID w trybie ATA jest niemozliwe(pomijam fakt ,ze trzeba z wczesniej spreparowanej dyskietki dograc w czsie instalacji stery do Promis'a,bo inaczej instalator nie widzi dysku).NIby instalacja przebiega wlasciwie,ale przy ostatnim restarcie system nie wstaje informujac,ze brak pliku NTLDR(loadera systemu).Instalujac system pod standardowym portem ATA jest O.K.Lecz po instalacji i przepieciu dysku na RAID.....klapa.Win zaczyna sie ladowac ,lecz po chwili zapala sie na stale dioda sygnalizujaca prace dysku i ....mozna czekac ,az do smierci. Nastepnym problem jaki spotkalem to niemaznosc zrobienia obrazu jakiejkolwiek partycji z BIV przy pomocy Ghost'a produkcji Symantec'a(mam wersje 2002,wiec jest kompatybilnosc z XP). Moje wnioski sa takie : Gigabyte zle wspolpracuje z BIV przez kontroler Promise. Byc moze jest to jednostkowy przypadek,ale jesli nie to prosze o uswiadomienie mi gdzie tkwi problem i jak go mozna rozwiazac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Ja też byłbym ciekawy jakie macie doświadczenia z nowymi płytami Gigabyte. Ja mam jak najlepsze, ale ze starszymi ;) Teraz się przymierzam do nowszej 7VAXP, która prezentuje się całkiem nieźle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 nie wiem czy Ci to pomoże ale u moje dyski pracują na Promise tylko jeśli zworka jest ustawiona na Cable Select. HD Tach pokazuje wzrost w porównaniu do kontrolera na płycie ok 10-15% co jak na dyski 5400 jest OK. Przy ustawieniu na Master lub Slave nie wykrywa dysków. Ilośc opcji w biosie rzeczywiście nie za wielka ale ja bardziej sobie cenie świetną stabilność tej płyty. Czytałem już kilka razy o zlej pracy B4 na promisach i HighPointach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 A, generalnie, jak dobrze kręcą się płyty Gigabyte'a (pomijając brak wygody)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Skoro juz rozwijamy temat to dodam,iz nie bardzo podobala mi sie na VRXP jeszcze jedna rzecz pod biernym radiatorem cip...seta jest jakas tasma samoprzylepna.Nie wiem jakie ma ona wlasnosci termoprzewodzace,ale ja od razu zdrapalem cholerstwo i zapodalem paste ze srebrem.Poniewaz lubie polepszac warunki pracy elementow ktore sie grzeja wymienilem oryginalny radiatorek z napisem Gigabyte na przerobiony od 486 tez bierny(spokojnie wchodzi i jeszcz luz wokolo!).FSB mam na 133 przy Morganie1.2.Jak dotkne radiatora to nie czuc ze sie nagrzewa(mowie o radiatorze na cip...secie a nie procu ,g woli scislosci :) ).Jak kreci sie plyta z wlasnego doswiadczenia nie wiem(za kiepskiego mam proca :( ),ale z tego co czytalem to REV.2.0 jest calkiem niezla.Jednak musze przyznac ,ze oprucz paru mankamentow ma wiele plusow:1.dobrze rozmieszczone kondensatory[wejdzi praktycznie kazdy wentyl na proca] 2.dodane sledzie z USB 1.1 i USB 2.0 3.przejrzysta instrukcja,choc po angielsku 4.Dual Bios-dla mnie rewelacja ,bo mozna flashowac bezpiecznie z Wina,no i jest to rewelacyjne zabezpieczenie przed bledami flashowania,wirusami itd. 5.Sieciowka na plycie(jedna wiecej PCI'ka wolna) 6.....dam na luz...,ale mozna jeszcze pisac duzo dobrego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Gdzieś na jakiejś stronie znalazłem modyfikowane BIOS'y do tej płytki, tylko za nic nie mogę sobie przypomnieć gdzie :) Mogło to być nawet gdzieś tu na forum. Wyślę Ci na priva zmodyfikowany F9. Może w nim znajdziesz coś przydatnego (a opcji jest dużo więcej!). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Nie, jednak Ci nie wyślę bo w PW nie ma załączników. Jak chcesz to podaj mail'a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Nie, jednak Ci nie wyślę bo w PW nie ma załączników. Jak chcesz to podaj mail'a.Hmm. http://www.stormpages.com/crazyape/F7FullRAID.zip O to chodzi? 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Nie, jednak Ci nie wyślę bo w PW nie ma załączników. Jak chcesz to podaj mail'a.Hmm. http://www.stormpages.com/crazyape/F7FullRAID.zip O to chodzi? 8) Albo tu: http://www.lumberjacker.de/files/7VRXPPF7.zip Jak znajdę czas to przerobię go na F10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-lexa Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Mimo likow podam maila : f-lexa@o2.pl.Ten F9 mile widziany.Z gory dzieki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Nie wiem co to jest w tym linku (zaraz zciągam i sprawdzę). Ja mam wszakże zmodyfikowany F9, a ten to chyba F7. Modyfikacja polega na tym, że jest poudostępnianych mnóstwo dodatkowych opcji w BIOS'ie (które ukrył przed nami producent :x) Wysłałem Ci (f-lexa) ten BIOS'ik na mail'a. Może znajdziesz tam pare przydatnych opcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybki__ Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 a jakie opcje (pare przykladow) dodaje ten bios? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 a jakie opcje (pare przykladow) dodaje ten bios?Zrobilem sobie taki F10 (amibcp rulez :)). Bios do raida od TX2000 zwiesza komputer po ustawieniu kontrolera na RAID. Z ciekawych opcji. Uruchamianie z klawiatury na hasło mnóstwo opcji w advanced kilka w chipset - nie wiem do czego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...