Skocz do zawartości
Michelicus

CD-RW 40x12x48 - Lite-on czy Teac ???

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli zalezy ci na kopiowaniu safe disk 2.51 to wez liteona jesli nie to teaca > Teac troche mniej obiciaza system i generalnie szybciej czyta cd (z pewnymi wyjatkami). Najlepiej zobacz sobie testy obu napędów na www.cdrinfo.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa prosta, czy masz kase? Jak nie masz, bierz Lite-ON, i zaoszczędzisz 100-150zł, proste prawda? 

Ja tam bym brał Lite-On'a bez wachania, to świetna nagrywarka, i w dodatku tania, co dla mnie jest ogromnym plusem!

dokladnie jak ci w kieszeni skaka 100-150 zyli to bierz Teac'a osobiście chyba zdecydowałbym się na Liteona bo za te 150 zł mógłbym kupić coś jeszcze np.: 256 SDRAMU :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam tego lie ona,

sprawa byla jush omawiana!

ale...

teac robi najlepshe napedy na swiecie (chyba kazdy sie zgodzi ;)), jednak jest znacznie drozszy od lite ona.

lite on jest ogoolnie sooper, ale gdybym mial kase, to na 150% wzial bym teaca.

teac jest doozo cichshy, a co do czytania plyt, to lite on odzczytal mi plytke, ktoora wypalilem kilka minut wczesniej (40x) i odczytal mi ja x47.61, czy siakos tak, wiec nazekac nie mozna ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa prosta, czy masz kase? Jak nie masz, bierz Lite-ON, i zaoszczędzisz 100-150zł, proste prawda? 

Ja tam bym brał Lite-On'a bez wachania, to świetna nagrywarka, i w dodatku tania, co dla mnie jest ogromnym plusem!

Dodatkowe info:

Lite-on

Speed : Recording 40X(6000KB/sec) Z-CLV (20X, 24X@8min, 32X@18min, 40X@53min)

Re-writing 12X High-Speed (1800KB/sec) CLV

Reading 48Xmax (7200KB/sec) CAV (20X~48X)

Interface : ATAPI-E/IDE, support up to Ultra-DMA Mode2, 33.3MB/sec

Access Time : 80ms (typical)

Buffer Memory Size: 2MB

Disc Format : CD/CD-R/CD-RW formats both 8cm & 12cm discs (up to 99 min)

MTBF : 70'000 Power On Hours with 25% Duty

40X (Zone-CLV) Record, 12X (CLV) Re-Write & 48X (CAV) Read technology.

E-IDE Interface, support up to Ultra-DMA mode 2.

Innovated SMART-BURN® technology to automatically check media quality and set limit to burning speed to ensure successful writing sessions & data retainability (can be turned off)

Buffer underrun error free & automatically adjust writing strategy plus running OPC to meet various burning condition. (always active)

Innovated SMART-X technology, support up to 48X speed Digital Audio Extration (DAE) and high speed VCD data extraction

Supporting Mt. Rainier ; Plug & Play ; Emergency manual eject

Supporting Fixed & Variable Packet, TAO, SAO, DAO, Raw Mode, Over-Burn.

Read/Write CD, CD-R, CD-RW Disc up to 99min. (Orange Book Part 2,3)

Easy-Tray® Design for Both Horizontally & Vertically Use

Gear-Driven tray disc-loading mechaniasm to Improve reliability & life, no any belt-loose belt-broken issue.

VAS® Vibration Absorber System Mechanisam to reduce vibration & noise during read & write

Use Flash ROM supports internet firmware upgrade

cena za OEM - 275 PLN, box 299 Pln

TEAC

model CD-W540E

Prędkość zapisu CDR/CDRW/odczytu 40x12x48

Interfejs IDE UDMA-2

Czas dostępu 72 ms

Bufor 8 MB

MTBF 100000 godz.

Mechanizm podania płyty tacka

Zapis w trybie DAO-RAW DAO-RAW

Odczyt/zapis danych subkanałowych tak

System ochrony zapisu Burn Proof

Kompatybilny z Safedisc v2.0

Overburning

CD-TEXT Odczyt/Zapis

Odczyt/zapis płyt 90 min.

(800 MB) TAK

Odczyt/zapis płyt 99 min.

(870 MB) TAK

Dodatkowe informacje Nagrywarka obsługuje format Mount Rainier

Biosy 1,0C (używasz na własne ryzyko) ulepszono wydajność zapisu dla niektórych nośników CDR

--------------------------------------------------------------------------------

Opis:

Nagrywarka TEAC CD-W540E umożliwia:

zapis płyt CDR z maksymalną prędkością x40

zapis płyt HS CD-RW z maksymalną prędkością x12

odczyt płyt CD z prędkością x48

TEAC CD-W540E posiada 8 MB pamięci cache oraz wyposażony jest w system Burn-Proof. Nagrywarkę wyróżnia także bardzo niski średni czas dostępu (72 ms !!) oraz obsługa nowego formatu - CD-MRW (Mount Rainier).

Zastosowane technologie:

Burn-Proof

Fine Focus Control - nowa technologia pozwalająca utrzymać laser w stałej pozycji podczas zapisu/odczytu

Optimum Power Control

Intelligent Speed Control - system umożliwiający ustawienie maksymalnej prędkości nagrywania w zależności od jakości płyty CD

cena za OEM - 330 PLN, Box 359 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teac robi najlepshe napedy na swiecie (chyba kazdy sie zgodzi

W życiu sie z toba niezgodze. TEAC jest dobry nawet bardzo ale w czołowce tez są Plextor, Yamaha, TDK (CyClone).

Przy czym Plextora dam na 1 miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W życiu sie z toba niezgodze. TEAC jest dobry nawet bardzo ale w czołowce tez są Plextor, Yamaha, TDK (CyClone).

LOOOOL !!!

TDK ??? On kupują od inncyh firm i "oprawiają" - słabe są !

Yamaha - miałem przez pewien czas Yamahe 16x - nie życze nikomu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe Boyco chyba nigdy nie widziałeś dobrej nagrywarki (polecam Teac'a :P podobnie jeśli chodzi o Cd-rom) jesli mowisz że jest nią TDK. Tak się skałada że miałem styczność z dwoma i już nigdy więcej nie chce.

Jedna padła po tygodniu a druga którą dostałem zamiast tamtej też nie działała najlepiej (straciłem przez nią tyle płytek :cry: ) Może trafiłem na jakieś wadliwą serie ale jestem głąboko uprzedzony do tej firmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe Boyco chyba nigdy nie widziałeś dobrej nagrywarki (polecam Teac'a  :P podobnie jeśli chodzi o Cd-rom) jesli mowisz że jest nią TDK. Tak się skałada że miałem styczność z dwoma i już nigdy więcej nie chce.

Jedna padła po tygodniu a druga którą dostałem zamiast tamtej też nie działała najlepiej (straciłem przez nią tyle płytek  :cry: ) Może trafiłem na jakieś wadliwą serie ale jestem głąboko uprzedzony do tej firmy

A w którym momencie powiedzialem ze TEAC jest gorszy od TDK?

Moim zdaniem TDK to dobra nagrywarka i zaliczam ją podobnie jak pozostale przeze mnie wymienione do grona najlepszych.

Napisalem tylko ze pierwsze miejsce MOIM ZDANIEM zajmuje Plextor

PS. Coraz wieksze wrazenie odnosze ze to forum słuzy do kłótni a nie dyskusji... ehhh. To samo tyczy sie z waszą checią pomocy innym - predzej wysmiejecie i sie pokłócicie niz pomozecie. Szkoda słow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki jeśli Cię obraziłem niestety przeczytałem twój post zbyt szybko i zrozumiałem go troszke inaczej, mniej więcej tak że teac jest do kitu a dobre są te co wymieniłeś :oops: po prostu przeoczyłem to TEAC jest dobry nawet bardzo ale... wiem że to śmieszne ale po dzisiejszej imprezce u kolegi nie powinienem już chyba więcej dzisiaj czytać postów.

do tego jeszce ta szkoła :evil: i wogule jestem dzisiaj na wszystko zły więc nie przejmuj się tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki jeśli Cię obraziłem niestety przeczytałem twój post zbyt szybko i zrozumiałem go troszke inaczej, mniej więcej tak że teac jest do kitu a dobre są te co wymieniłeś  :oops: po prostu przeoczyłem to TEAC jest dobry nawet bardzo ale... wiem że to śmieszne ale po dzisiejszej imprezce u kolegi nie powinienem już chyba więcej dzisiaj czytać postów.

do tego jeszce ta szkoła  :evil: i wogule jestem dzisiaj na wszystko zły więc nie przejmuj  się tym

Spoko. Bardziej mnie ciekawi co na moją ostatnia wypowiedz powie WOFEK...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe Boyco chyba nigdy nie widziałeś dobrej nagrywarki (polecam Teac'a  :P podobnie jeśli chodzi o Cd-rom) jesli mowisz że jest nią TDK. Tak się skałada że miałem styczność z dwoma i już nigdy więcej nie chce.

Jedna padła po tygodniu a druga którą dostałem zamiast tamtej też nie działała najlepiej (straciłem przez nią tyle płytek  :cry: ) Może trafiłem na jakieś wadliwą serie ale jestem głąboko uprzedzony do tej firmy

A w którym momencie powiedzialem ze TEAC jest gorszy od TDK?

Moim zdaniem TDK to dobra nagrywarka i zaliczam ją podobnie jak pozostale przeze mnie wymienione do grona najlepszych.

Napisalem tylko ze pierwsze miejsce MOIM ZDANIEM zajmuje Plextor

PS. Coraz wieksze wrazenie odnosze ze to forum słuzy do kłótni a nie dyskusji... ehhh. To samo tyczy sie z waszą checią pomocy innym - predzej wysmiejecie i sie pokłócicie niz pomozecie. Szkoda słow

No własnie .... a ja czekam na opinie a nie na przepychanki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie za trwałość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Lite-On'a, mam takiego przerobionego na 48x  8), wypala spoko (800MB w nie całe 3 min), poza tym z Teac'ami są jakieś machloje - było na www.cdrinfo.pl - płytki drukowne są z modeli 32x  :?.

Człowieku jak nie wiesz o jakie "machloje" chodzi to nie pisz bzdur tylko dokładnie przeczytaj. Faktycznie na plycie głownej Teac x40 jest napis z ktorego wynika ze pochodzi z x32 ale przeciez takiego napedu nie było. Po prostu wykorzystano płyte główną od napędu widma CD-W532E, zresztą to nie pierwszy przypadek że napędy producenta różnia sie tylko biosami (np. LITON) na pewno nie ma to wpływu na większą awaryjność lub gorszy zapis modelu CD-W540E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Lite-On'a, mam takiego przerobionego na 48x  8), wypala spoko (800MB w nie całe 3 min), poza tym z Teac'ami są jakieś machloje - było na www.cdrinfo.pl - płytki drukowne są z modeli 32x  :?.

Człowieku jak nie wiesz o jakie "machloje" chodzi to nie pisz bzdur tylko dokładnie przeczytaj. Faktycznie na plycie głownej Teac x40 jest napis z ktorego wynika ze pochodzi z x32 ale przeciez takiego napedu nie było. Po prostu wykorzystano płyte główną od napędu widma CD-W532E, zresztą to nie pierwszy przypadek że napędy producenta różnia sie tylko biosami (np. LITON) na pewno nie ma to wpływu na większą awaryjność lub gorszy zapis modelu CD-W540E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm yamaha hmmmm

to jush zalezy od egzemplaza

moje jamacha 2x6x 8)

czyli nagrywa x2 odczytoje x6 :D

mam taka jeshcze, zostawilem, bo dalem za nia tyle, za ile mozna tera kompa zlozyc ;) hyhy

chodzi do dziaj, ale znajomy am yamahe i jush mu 4x zmieniali!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął Teac`a, mam w domu nagryware tej firmy, co prawda 4x, ale muci nie ziemsko, jeżeli ja coś nie spieprze tzn. obciąze system albo inne cuda w czasie wypalania to sama nagrywara jeszcze mi płytki nie zpipeprzyła, co do odczytu CD to jest również bardzo dobra, nie podziele opini iż jest głośna (chociaz słyszałem 40x i troche mróczy)w NeroCdSpeed średnia jest podajże 24x a bez problemu buja się pod koniec do 32x, jednym z plusów jest także to iż bardzo szybko masz dostęp do CD po włożeniu, o niebo szybciej niż na mojej Toshibie.

Troszkę sie rozpisałem ale jak doradzić to porządnie, co do Liteon to widziałem tylko DVD i było całkiem nie złe, wiec sądze że CD-RW nie będzie złe.

Jak masz kase na TEAC`a to go kup a jak nie to Liteon i nic innego (nie kupuj LG,Samsunga,Philipsa ale jakieś innnego Cyberdrive`a)

offf :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...