Skocz do zawartości
:)krzymack_opole(:

Problemy z Radeonem 9600PRO Gigabyte i AMD Athlonem XP 2500+

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa problemy,z ktorymi nie moge sobie poradic.Chodzi o karte graficzna i procesor.Zaczne od karty graf.:

Chcialbym podkrecic mojego Radeona 9600PRO (Gigabyte),a mianowice pamiec bo rden poszed calkiem dudo bo o 130MHz.Mam natomiast problem z pamieca bo nie moge jej podkreci nawet o 10MHz bo odrazu zaczyna sypac bledami.Pamieci zamontowane na karcie to Samsungi 3.3ns.

Prosze o pomoc.

Drugi problem dotyczy podkrecania procesora:

Moj AMD Athlon XP 2500+ bez problemu idzie do 180MHz na FSB,czyli proc idzie na 1830MHz.Moje chlodzenie to SPIRE WhisperRock 4 + dwa dodatkowe went. 80x80mm dokrecone do standardowego(kazdy 3000obr.) Problemy czaczynaja sie juz od 181MHz FSB bo komp albo nie rusza wcale,albo ruszy i sie za chwile zawiesza...Czy przyczyna tego moze byc slabiutki zasilacz? Mam bodajze Megabajta 300W.

Z gory dzieki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden wentylator umieść nad mosfetami.... (po co ci tyle na procku ??? :lol: :lol: :lol: )

Nie znam twojej płyty głównej .... ona może być za słaba ... może wystarczy zmienić bios ??

Podnieś napięcie (nieznacznie) na Vdd = chipset (ale do tego musisz mieć na nim dobre chłodzenie... może to pomoże ?!?

Co do grafy masz radiatorki na pamięciach ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiatorki na pamieciach karty graf. mam. miedziane.

Moja plyta glowna to Gigabyte N7400L (nForce2 Ultra400),wiec jest gut do podkrecania. Bios juz zmienialem...tez nic nie dalo...

Jak mam podniesc napiecie na chipsecie?

W biosie moge tylko zmienic napiecie dla AGP,Procka,Pamieci RAM.

Na AGP mam juz podniesione,zeby karta byla stabiniejsza(+0.3V)

Na Procku napiecie podniesione o 10% ..czyli do 1.75V

Na RAMach tez o 0.2V..sa podkrecone o 32MHz,czyli maja 432MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w biosie mam możliwość podniesienia napięcia na Vdd.... ale skoro Ty nie masz takiej opcji to pozostaje drut-mod :roll: ... ale to nie moja działka nigdy się w to nie bawiłem (zabardzo mi się łapy trzęsą :lol: )

Hm.... Ja bym zszedł z ramem na deflaut i wtedy jeszcze podkręcił Fsb może to coś da ...?

Albo może procka masz niepodkręcalnego :cry: ... ja ostatnio testowałem 2200+ na swoim sprzęcie....gdzie 2000+ idzie mi jako 2600+

a tamtego ani trochę nie dało się ruszyć ?!?! (no tylko nieznacznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na AGP mam juz podniesione,zeby karta byla stabiniejsza(+0.3V)

Chcesz zabić tą kartę? Nie zwiększaj tego napięcia AGP. Przecież to nic nie daje, a karta się tylko bardziej grzeje.

Niektóre Radki tak mają ze pamięci po prostu się nie kręcą ale wynika to raczej z niedovoltowania a nie z przegrzewania się układów. Tutaj możesz poczytać więcej o karcie.

Co do proca to pewnie nie wyrabia Ci zasilacz. Zmierz napięcia zasialcza pod obciążeniem (prime95 + 3dMark)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi