Skocz do zawartości
Pafciu

Podkrecanie 9500pro /flash biosu?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że pewnie bylo juz z 1000razy ale necik mi strasznie pada wiec moze mi jakos darujecie :) i

Mam maly problemik: mam radka 9500pro i w koncu mam ochote go troszke podkrecic ( procka bartka 2500+ ostatnio podkrecilem bez problemu na 3200+ :) )!!! Mam sterowniki omegi i tam niestety zawsze po zmianie wracaja stare ustawienia ( i nie tylko tam), wiec mam zablokowane to w biosie i musze go chyba flashowac. w internecie znalazlem juz odpowiedni biosik z moimi pamieciami '9500pro_infineon_30_ver2'. Czym flashowac bios w grafice i jakim programikiem najlepiej podkrecic ta karte?

z gory dziekuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak masz zablokowany bios.Jak kręcisz omegami to powinno działać chyba ze zle nagrałes sterowniki.NIe dałes opcji hacked.Jak jednak chcesz fleshować bios grafy to sprawdź czy napewno masz bios który pasuje do twojej grafy.Ten widze ze jest do radków które mają pa ieći infeona 3.0ns.Sprawwdź czy też masz takie paieći

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie zacytować Kucyka:

Jak wgrać BIOS Herculesa 9700pro?

Potrzebny będzie nam do tego program flasciach!ący, plik biosu oraz dyskietka.

1. Ściągamy program flasciach!ący atiflash  :arrow:  

http://www.3dchipset.com/files/bios/ati/fl...sh/atiflash.zip

2. Ściągamy potrzebny nam BIOS od herculesa 9700pro  :arrow:  

www.republika.pl/xor/hercules.bin

3. Program flasciach!ący oczywiście wypakowujemy, następnie wkładamy dyskietke do stacji A  :lol:, formatujemy ją nie zapominając zaznaczyć "kopiuj pliki systemowe".

4. Po sformatowaniu dyskietki dorzucamy do plików systemowych program flasciach!ący wraz z resztą plików oraz plik biosu.

5. Uruchamiamy ponownie komputer, w BIOSie ustawiamy start z dyskietki, po przejściu procedur startujących powinniśmy dostać do ręki wiersz poleceń.

6. Wpisujemy  

atiflash -f -p 0 hercules.bin      

Możemy też zrobić backup starego BIOSu za pomocą komendy:

atiflash -s 0 nazwastaregobiosu.bin

(tam jest "zero" nie litera alfabetu O)

7. Czekamy, po wgraniu biosu restart i cieszymy się z radeona 9700pro w naszym systemie  :lol:  

Oczywiście całą tą operacje robicie na własną odpowiedzialność, nie odpowiadam za skutki niepoprawnego wgrania BIOSu, choć myśle że to nie może się nie udać  

Gdzie znajdę BIOSy do "Radków"?http://www.3dchipset.com/bios/ati/various/index.php

Oczywiście zamiast biosu HERCA PRO, mozesz uzyc innego, pasujacego do Twojej karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za ostatniego linka z biosami!!!

mam radka 9500pro connect3d z pamieciami Infineon 3.0ns.

Dziwna sprawa, wczoraj dorwalem jakis bios do tej karty ale okazal sie zablokowany (tak mi sie wydaje). Może to nie wina biosu? Narazie jak chce podkrecic programowo wyskakuje czarny ekran na chwilke a po tym blad w windowsie (xp) odnosnie ati. dokladnie nie wiem. Zaraz wgram ten z podanej stronki i zobacze czy cos sie zmieni.

Wielkie dzieki za info!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaja!!! powiedzcie czy bez obawy moge to tak zostawic?

a wiec tak: dorwalem z http://www.3dchipset.com/bios/ati/various/index.php sterowniki do mojej karty, sprawdzilem dokladnie do moich pamieci 3.0ns. By sie upewnic czy to dokladnie te sprawdzilem je RadEditem i sa pozornie identyczne (R300 Infineon 9500 Pro BIOS - P/N 113-A05602-102 u obu to samo) jedynie te nowe sa odblokowane.

A cale jajo zaczyna sie po zflashowaniu biosu na nowy. Po restarcie wyskakuje mi mi komunikat ze wykry mi nowa karte: 9700pro!!!

Wiem ze normalnie byly jako 9500pro/9700 a teraz wszedzie samo 9700pro. W 3dmarku03 strata 10 punkcikow ale moze byc to spowodowane innymi czynnikam (gg itp.) A no i teraz daje sie w koncu podktecac programowo.

Zastanawiam sie czy nic zlego nie bedzie sie dzialo i czy nic sie nie zjara? W 3dmarku zadnych niechcianych artefektow nie widzialem i doomik dziala normalnie. Zostawic tak czy nie?! oto jest pytanie :) ale sie zakręciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi