Skocz do zawartości
nabuchodonozor

Komputer nie chce wstać.Czyżby zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, brat prosił bym umieścił tutaj jego problem:

Znajomy opowiedział mi następującą historię. Posiada Neostradę 640 i od kilku dni pojawia mu się taki oto komunikat: Twój komputer został zablokowany. Tylko ****** oraz Administrator mogą go odblokować. Chodzi o to, iż żadne blokowanie nie jest włączone & znajomek również owego działania nie uruchamiał Ponadto da się jeszcze zauważyć taką oto wiadomość: Komputer usiłuje się połączyć z maszyną nadrzędną. Niewiele więcej wiem, oprócz tego, że:

1. System to Windows 2000 + SP4 + wszystkie łatki

2. Firewall: Kerio PF

3. NAV/Skaner MKS/Lavasoft Adware/Spyboot S&D już nic nie wykrywają (wcześniej kilka trojanów-ale zostały usunięte). 

Wszystko ładnie działało od czasu zapuszczenia LA i SS&D, jednak po kilku dniach problem powrócił. Czy może to być sprawa np. na głębokości BIOS'u? 

Teraz to się dopiero porobiło  :? 

Niestety dokładnej specyfikacji nie posiadam, ale jest to:

Pentium 3 800MHz

Płyta Shuttle Spacewalker AV14

256MB RAM

80GB Seagate Barracuda

GeForce2

A teraz przechodząc do tematu. Wpadlem do kolegi ze swoim archaikiem i oto co wymodziliśmy. Komputer kumpla startuje kiedy chce - tzn. Odpalamy go, procesore się zakręci i za chwile tak jakby się wyłączał(pracuje tylko wiatrak w zasilaczu).Ekran na monitorze cały czas jest czarny. Po kilkunastu resetach maszyna wstała, rozpoznała dysk twardy, doszła do miejsca bootowania i ponownie kaplica-czarny ekran(tak jakby nie widział karty graficznej). Włożyłem swoją do okmputera kolegi-niestety nie pomogło-to samo. Zaczęliśmy więc zabawy z kośćmi pamięci. Kumpel posiada 2 x 128 SDRAM. Wyjęliśmy, włożyliśmy ponownie(wykorzystując wszelkie kombinacje ułożenia w slotach zarówno dwóch jak i jednej kości) i nic. Powyjmowaliśmy taśmy, procesor, pozakładaliśmy raz jeszcze - nie pomogło  :cry: Dodam, iż jak komputer staruje cały czas pali się czerwona lampka przy Resecie. Maszyna zaczyna kręcić prockiem, po czym przestaje. Raz udało nam się dojść do uruchamiania trybu awaryjnego (Windows 2000 Pro), ale po chwili znowu otrzymaliśmy czarny ekran i progress stanął w miejscu. 

Kolega opowiadał jeszcze, że pracując wczoraj otrzymywał komunikaty o przepełnieniu bufora myszy.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo normalnie już nie wiem co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem już: z pamięciami brata też nie wstał.

Zaczęliśmy więc zabawy z kośćmi pamięci. Kumpel posiada 2 x 128 SDRAM. Wyjęliśmy, włożyliśmy ponownie(wykorzystując wszelkie kombinacje ułożenia w slotach zarówno dwóch jak i jednej kości) i nic. Powyjmowaliśmy taśmy, procesor, pozakładaliśmy raz jeszcze - nie pomogło  :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi