RA(B)BIT Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Witam wszystkich ekspertów :P Macie tutaj tonę postów, w ciągu godziny przeczytałem chyba z 20 stron ale jednak nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem. Mam nadzieję że mi pomożecie i wyrazicie swoją opinę na temat takiej sprawy: Zacznijmy od podstaw: Abit NF7-S (v2.0) na standardowym biosie AMD Barton 2500+ (11x166) + SpireWhisperRock IV (2700 obrotów) 2 x 512 DDR KINGSTON (400 Mhz) pracujące aktualnie na 333 Mhz (timingi na magistrali 333 to 6-2-2-2, na 400 niestety już def 8-3-3-3) GeForce 6800 Leadteka i SATA Barracuda 160GB Standardowe temperatury i napięcia (bez podkręcania itp) to odpowiednio: 50 dla procka(głupi zostawiłem tą maź na radiatorze zamiast pastą wysmarować, ale 50 stopni to jeszcze nic) 40 stopni dla niby systemu... a napięcia 1,65 dla procka itp itd... zasilacz: Modecom 360W ZACZYNAMY: Sprawa ma się z podkręcaniem bartka. Przy 1.8 bartolek wystartował na 3200+ jednak podczas wgrywania windy pojawiały się blue screeny i się resetował. Po zwiększeniu na 1.9 / 1.95 wszedł do windy jak nic ale chwilkę po odpaleniu 3D03 lub Doom3 blue screen i wszystko do piachu (temp oscylowała koło 60 stopni (procka) a ?systemu? około 46). Zauważyłem w programie Hmonitor małe albo może i nawet całkiem spore wahania napięć (raz miałem 1.86 potem 1.82) czyli 0.04 tak średnio. PYTANIE: nie mam zielonego pojęcia czy napięcia mogą się tak wahać czy lepiej zainwestować w chiefa 360W z pfc i problemy znikną (szkoda mi kasy wydawać na nowy zasilacz bez pewności) PYTANIE: to że pojawiają się bluescreeny i reset do poziomu biosu to sprawa raczej zasilacza prawda? PYTANIE: niektórym bartek 2,5 podkręcony do 3,2 chodzi bez problemu na standardowych 1,65 voltach, dlaczego musiałem do 1,9 się posunąć żeby się chociaż winda zainstalowała [[edit: uruchomiła :)]]? PYTANIE: niektórzy mieli problemy z chłodzeniem mostka. Na oko :P stwierdzam że mostek się u mnie nie przegrzewa, a wiatraczek chodzi ciochutko i go w ogóle nie słychać (btw: nie wiem jak zmierzyć temp na mostku pd pn a raczej które to wskaźniki) PYTANIE: jakie są bezpieczne temperatury i NAPIĘCIA (to najważniejsze) dla mojego bartka? słyszałem że do 75 może być spoko a napięcia to tak do 1,95 jest bezpiecznie. Proszę o opinie. No to tyle :P :P :P... Za pomoc z góry wam chłopaki (dziewczyny też jak siedzą w tym) dziękuję i jeszcze raz proszę o wasze opinie na temat tego że nie mogę podrasować spokojnie bartosza. Timingi ramu na 400 MHZ sa juz standardowe jak na kingstony wiec to nie ram (8-3-3-3) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 te restarty to mi sie wydaje ze przez napiecia.Moze trafiłes lipą sztuke tego bartona ale wątpie ze przy 1.95V też nici.Sprawdź napiecia miernikiem to prawde bedziesz znał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 najpierw sprawdz pamieci bo abit nie lubi 2x512. wiec odpal memtesta albo goldmemory i bedzie wiadomo czy to wina pamieci. w czasie dzialania testu znajdz wentylator domowy i postaw go kolo budy co ci da 10 stopni mniej i bedziesz wiedzial czy to nie wina zle podawanej a i tak duzej temperatury. a w miedzyczasie znajdz/pozycz/kup miernik i zobacz jakie masz napiecia. jak to wszystko zrobisz to zglos sie i bedziemy kombinowac dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 Co do twojego coolerka to jest ok. tylko musisz to poczytać i zastosować się do wskazówek http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=647...ghlight=winbond co do pamiątek to sprawdź z jedną jedna kością czy nie będzie lepiej i daj im większe napięcie minimum 2.6V jak lamnie są to jedne z najgorszych pamiątek jeżeli chodzi (cena do możliwości) wolałbym już Twinmosy lub Kingmaxy nie wspominając już o Hyniks-ah!!!! Jak możesz to wymień !!! Oczywiście wypadało by zmienić standardowy bios na coś specjalnego do o.c. ale pewnie głównym winowajcą jest kiepski Procek już nie jeden na takiego Bartka trafił więc żeby być pewnym o.c. trzeba kupować wersie Mobile (dodatkowo mnożnik odblokowany), albo brać raczej zwykłego 2400+ i olać ten cash który guzik daje a one wszystkie raczej chodzą na 2200 a nawet spok 2400Mhz tylko wysokiego fsb nie wyciągniesz wiec tylko Mobila trzeba kupować!!! Bo niestety coraz więcej na rynku kiepskich Bartków się trafia, no chyba że trafisz na porządnego z dobrej serii ale ty nic o swojej nie piszesz???? !!! :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
medievil Opublikowano 2 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2004 sprobuj napiecie na pamieci dac 2,8-2,9V i ustaw dla pewnosci timingi 3-4-4-11 bo byc moze te pamieci sa lipne, sprobuj pozyczyc od kolegi inne i zobaczysz jak bedzie, ewentualnie j.w. "porazka procesor", nic nie zrobisz chyba ze sie troche przepali za jakis czas to moze go troche wiecej zakrecisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...