borewicz Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Witam, Znajomy mówi że mu sie komp zawiesza..., ale tak, że reset i power już nie działąją. Trzeba wyłączać z listwy. pomyślałem że to zasilacz (Codegen 300W - Athlon 1800+ palomino, płyta MSI, 256 RAM, hdd 40GB, 2 X nap. optyczne, GF2 MX400) więc sprawdziłem napięcia - ale tylko w biosie - nie mam miernika: oto wynik: +12 : 12,08 +5: 4,62 +3,3: 3,41 widzę, że te 5V jest krytyczne. Czy waszym zdaniem to zasilacz czy płyta główna - poleciłem im wymianę zasilacza na Chiefteca 360W 1136H - tańszy od 302DF. Czy waszym zdaniem to zasilacz powoduje samoczynne restarty, zwiechy, czasem też nie chce się w ogóle podnieść. Czym grozi napięcie 4,62 zamiast 5V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 A to dziwne. Reset powinien działać w każdych warunkach. No chyba, że jest niepodłączony ;) Zasiłkę swoją drogą bym już wymienił, ale najpierw sprawdził bym miernikiem. No i najważniejsze, jeżeli płyta główna nie reaguje na przyciski, to ją w pierwszej kolejności bym sprawdził. Przełóż swojego ECSA do jego kompa i zobacz jak będzie. Trochu to pracy wymaga (reinstalka systemu) ale przynajmniej będziesz miał pewność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borewicz Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Przełóż swojego ECSA do jego kompa i zobacz jak będzie.Nie jestem samobójcą... ostatnio miałem sporo wydatków - nie chcę kupować nowej płyty :D przynajmniej na razie ;) PS. Co może spowodować napięcie 4,62 zamiast 5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 Jezeli płyta kolgi ciągnie prąd z linii +5V. Jak już mówiłem zasiłka do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...