Adam78 Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Woda przepływając przez plastikowe przewode powoduje powstawanie ładunków elektrycznych w ChW. Trzeba by je odprowadzic do ziemi, ale mam wątpliwosci czy nie będzie to przeszkadzało intelowi którego jądro jest zakryte metalowym kapslem i styka się z miedzianym blokiem a ten zamierzam połączyc z masą obudowy. A masę do kalorywera (przewód zerujacy w gniazdkach w polskim budownictwie - rzecz nieznana). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 O kaloryfeze odrazu zapomnij.. pisalem juz o tym ze 3 razy i nie chce mi sie powtazac... co do ladunkow.. miezyles.. jelsi tak nie czytaj dalej ;), ale wydaje mi sie ze woda nawet minimalnie zabrudzona przewodzi na tyle ze ladunki jako takie (elektro statyczne) raczej sie nie pojawia.. choc dobrze by bylo polaczyc WB i obudowe.. PS jak ktos ma chwile to porosze zmiezyc czy przypadkiem ten "kapsel" nie jest juz polaczony z masa procka.. bo w AMD napewno nie jest.. sprawdzone empirycznie.. chlodnica mnie potraktowala 220 V :) a komp nadal dziala :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Ja nie widze koniecznośći podłącznia WB do masy. Moze i gromadzą się na mim jakieś ładunki ale moim zdaniem można je całkowicie pominąć. Równie dobrze można by dociekać czy przepływające powitrze przez radiator powoduje powstanie ładunku na nim :wink: . Jeżeli 'blaszka ochronna' jądra procka rzeczywiście była by podłączona do masy to podłączenie WB do obudowy kompa mogło by jeszcze pogoraszyć sytuacje gdyż mogłoby dojść do przepływu prądu. Wiadomym jest ,że obudowa komputera znajduje się na pewnym potencjale. Najlepiej sprawdzić woltomierzem czy nie ma różnicy napięć między obudową a WB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Równie dobrze można by dociekać czy przepływające powitrze przez radiator powoduje powstanie ładunku na nimCiekawe zagadnienie... :) ogulnie sie zgadzam choc z drugiej strony uziemionego Pan Bog strzeze, szczegulnie gdy w WC mamy zanuzona pompke podlaczona do 220V.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Równie dobrze można by dociekać czy przepływające powitrze przez radiator powoduje powstanie ładunku na nimCiekawe zagadnienie... :) ogulnie sie zgadzam choc z drugiej strony uziemionego Pan Bog strzeze, szczegulnie gdy w WC mamy zanuzona pompke podlaczona do 220V.. U mnie pompka byla zanuzona plyn chlodzacy to petrygo, ktore nie przewodzi pradu :P no i tak sobie patrze na moj WB po kilku h pracy kompa i se mysle ciekawe czy jest cieply. Przesowam reke w strone WB a tu nagle jak mnie nie jeb#$@o to az podskoczylem. Taka wielka niebieska iskierka rabnela mnie w palucha. Od tego czasu mam uziemiony WB nie chce znowu skopa dostac :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 U mnie pompka byla zanuzona plyn chlodzacy to petrygo, ktore nie przewodzi pradu :P no i tak sobie patrze na moj WB po kilku h pracy kompa i se mysle ciekawe czy jest cieply. Przesowam reke w strone WB a tu nagle jak mnie nie jeb#$@o to az podskoczylem. Taka wielka niebieska iskierka rabnela mnie w palucha. Od tego czasu mam uziemiony WB nie chce znowu skopa dostac :P Właśnie o to zjawisko mi chodziło. Powierze w klasycznym chłodzeniu omywa tylko radiator a ten jest w całości aluminiowy albo miedziany - tu się nie ma co elektryzować. W ChW jest inaczej. Co z tego ze woda przewodzi (zanieczyszczona jonami wypłukanymi z chłodnicy i bloku) miedziany blok też, ale plastikowe przewody i pompka raczej nie. Jak uziemileś ten blok? Amoze by taki blok połączyc z masą przez rezystor np 3,3 Mohm? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furmek Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2002 Właśnie o to zjawisko mi chodziło. Powierze w klasycznym chłodzeniu omywa tylko radiator a ten jest w całości aluminiowy albo miedziany - tu się nie ma co elektryzować.zaraz "naelektryzowaz" moze sie dowolna para przewodnikow oddzielona izolatorem.. czyli radiator (nie uziemiony) doskonale pasuje.. ale mniejsza o to.. W ChW jest inaczej. Co z tego ze woda przewodzi (zanieczyszczona jonami wypłukanymi z chłodnicy i bloku) miedziany blok też, ale plastikowe przewody i pompka raczej nie.a co z tego ze wezyki nie przewodza.. ciecz doskonale "dotyka" WB jak i pampki oraz chlodnicy .. jak juz pisalem przebicie na pompkach :oops: spowodowalo pojawienie sie napiecia na chlodnicy.. chociaz nie byly polaczone zadna metalowa czescia ( jedynie petrygo + woda) Amoze by taki blok połączyc z masą przez rezystor np 3,3 Mohm?oo i to jest chyba finalne rozwiazanie. zadowoli wszystkich :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...