_Saknis_ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Witam mam oto taki problem: moze banalny ale jednak: :D jak podlaczyc vumeter zeby dzialal :P tzn odchodzą od niego 2 kabelki i mysle ze poprostu do glosnikow ale nie jestem pewien wiec pytam bo spalic cos to nie sztuika :D z gory dzieki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Raczej nie "do głośników" a raczej do wyjścia audio na karcie dźwiękowej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Jak wyzej - do sygnalu m.cz (jak to sam vu meter analogowy, to potrzebuje jesze pare elemetow dyskretnych do dzialania :wink: ) Update: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Saknis_ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Raczej nie "do głośników" a raczej do wyjścia audio na karcie dźwiękowejA czy to nie to samo kiedy sygnał idzie kabelkami do głośnika ?? potrzebuje jesze pare elemetow dyskretnych do dzialania Jakich ?? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Raczej nie "do głośników" a raczej do wyjścia audio na karcie dźwiękowejA czy to nie to samo kiedy sygnał idzie kabelkami do głośnika ?? potrzebuje jesze pare elemetow dyskretnych do dzialania Jakich ?? :D 1. Nie - sygnal ktory idzie ko glosnika jest wzmocniony przez wzmacniacz 2. jezeli taki jak na zdjeciu: kondensator elektrolityczny ~10uf (micro faradow) + 2diody germanowe + (opcjonalnie) rezystor lub potencjometr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Saknis_ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 No więc podłączylłem pod kabelki ogd głośnika i są bardzo słabe wychylenia co zrobić by je wzmocnić ??:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Czy ty aby czytales moj post w ktorym napisalem: "jak to sam vu meter analogowy, to potrzebuje jesze pare elemetow dyskretnych do dzialania" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Saknis_ Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 OK sory ale poprostu chciałem zobaczyc czy to wogole jest dpbre :D jezeli mowisz ze sa mi potrzebne elementy to jak bys mogl to prosze zebys narysowal / napisal jak mam to potem polaczyc z goy dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 chyba na realitynet bul schemat do tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 od biedy .. zeby tylko coś wskazywało mozesz zrobić tak o.... niestyety pseudo ascii artem zarzuce bo mi za daleko do painta :D (wejscie1) O-----| 10K |------K|--------( VU meter )-----O (wejscie 2) w kolejnosci : rezystor, dioda Ge-rmanowa (lub Si), VUmetr Dioda germanowa.. moze też być krzemowa np o oznaczeniu 4148, zamiast rezystora mozesz dać potencjometr zeby ustawic zakres wychylenia wskaźnixa. Jeśli odwrotnie dasz diode do wskazóka zechce się ruszać w strone przeciwną nisz skala na VUmetrze. Jeśli pobierasz sygnał z wyjścia na głosniki możesz spróbować zamiast zwykłej diody (o napieciu progowym 0.6V) dac diode czerwoną (która ma napiecie progowe ok 2.1V). tzn.. ze przy tym napieciu dioda zaczyna dopiero przewodzić... i przy słabych sygnałach wskazówka może stać w miejscu. Jelsli dasz juz tego LEDa to mozesz nim podświetlić dodatkowo wskażnixa i bedziesz miał 2 w 1 :lol: ruch + światło... aha.. zapomniałem dodać ze całosc podłączasz RÓWNOLEGLE..czyli wejscie 1 i 2 do zacisków głośnia... szeregowo nic nie zagra... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Saknis_ Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 OK spoko wiec tak zrobie ale wiecie co bo ten vumetr wymontowałem ze starego niedziałającego radia tak więc chyba tam muszą być te diody germanowe i rezystorek co nie ??:> bo bym go wzial z tamtad i git ;-) sprobuje zobacze narq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 _Saknis_ - Schemacik poszedl na maila ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilobajt Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 _Saknis_ - Schemacik poszedl na maila ;]A mi moglbys tesz wyslac?? Mail: kilobajt@poczta.fm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 pewnie sąjakeis diody i jakies rezystory... ale raczej tam (w radiu) jest to zrobione bardziej "profesjonalnie"... te wskaźniki mają pokazywać PRZESTEROWANIA sygnału audio a nie tylko latać sobie tak o zeby cieszyć oko :lol: więc i układ zasilająco-sterujący jest bardziej wyszukany (2diody rez, kond) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 12 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2004 pewnie sąjakeis diody i jakies rezystory... ale raczej tam (w radiu) jest to zrobione bardziej "profesjonalnie"... te wskaźniki mają pokazywać PRZESTEROWANIA sygnału audio a nie tylko latać sobie tak o zeby cieszyć oko :lol: więc i układ zasilająco-sterujący jest bardziej wyszukany (2diody rez, kond) :DZawsze mozna schemat 'wzbogacic' o jakis wzmacniacz dla slabszych sygnalow, pare filtrow itd. ale po co; jak to ma wlasnie tylko "cieszyc oko" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Saknis_ Opublikowano 13 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2004 Jee sukces !! zrobiłem wszystko według schematu i pięknie śmiga :D:D wprawdzie troche inny potencjometr i kondzioł ale woltaż w kondensatorze nie ma chyba wiekszego znaczenia. Ważne że śmiga tera tylko zamontować i podświetlić i gites :D dzieki za pomoc temat mozna zamknąc :D bedzie dla potomności :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 woltaż kondziora nie mado rzeczy do czasu az Ci nie wubuchnie :lol: jak przekroczysz napiecie max lub polaryzacje :D ps... niebezpieczne.... huk... dym.. śmierdzi :] (wodór inside :lol:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...