NyguS Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Witam!!! Mam Semprona 2200+ (plyta ASRock K7S8X) i podkrecilem go do 2000MHz (200MHz x9) z lekkim podniesieniem napięcia. Wszystko wydaje sie stabilne. Czy temperatura nie jest za duza (chlodzienie Spire FalconRock II) bez obciazenia 43 ctopnie w stresie 54 z zamknieta obudowa. Jakie ten procesor ma granice (bezpieczne), moze uzytkownicy Sempronow podziela sie swoim dzoswiadczeniem z podkrecania ich (malo obecnie w necie jest informacji na ten temat) Pozdrawiam!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 200x9 dla mnie 1800MHz :roll: a ty piszesz ze 2000MHz :? no ale oczywiscie moge sie mylic wiec jak sie myle to niech mnie ktos poprawi :):):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcingo Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 Bardzo dobrze dostatecznie, nie mylisz się ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 eee to wkoncu co dostalem ?? :P:P:P nie no te sempki to kaszanka , stanowczo za malo MHz :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NyguS Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 No tak, masz racje VerB oczywiscie chodzi o 1800MHz, poprostu zamyslilem sie i nie wiem czemu wpisalem 2000MHz (ehh te marzenia o wiekszej czestotliwosci robia swoje :D ), ale zastanowiam sie czy z tego procka nie da sie wiecej wycisnac? A jezeli chodzi o temperature to nie ugotuje sie to wszystko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NyguS Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 No tak, masz racje VerB oczywiscie chodzi o 1800MHz, poprostu zamyslilem sie i nie wiem czemu wpisalem 2000MHz (ehh te marzenia o wiekszej czestotliwosci robia swoje :D ), ale zastanowiam sie czy z tego procka nie da sie wiecej wycisnac? A jezeli chodzi o temperature to nie ugotuje sie to wszystko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2004 no temp troche duza :/ na poczatek zdejmij bok z budy nich cooler zasyna powietrze z zew a nie cieple z budy , bedzie dobze jak po oc w stresie nie przekracza 55 st , zeby wejsc wyzej to przydaly by sie dobre pamieci do nich jakas mobo i do niej jakies dobre psu , choc na gorszym sprzecie tez mozna nie raz powalczyc o wiecej MHz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NyguS Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 No po zdjeciu obudowy jakies 4 stopni mniej, chyba bede musial pomyslec o wentylach w budzie :D mam jeszcze jeden problem po walnieciu go na 200FSB w biosie pokazuje 1800MHz (ASRock K7S8X Performace Bios 2.43 - na innych jest tak samo) ale w Windowsie XP (sp1) pokazuje 1,75GHz a w programie WCPUID pokazjuje 1749,54 MHz a system Clock 194,39 oraz System Bus 388,79 MHz DDR, co do pamięci to mam TwinMos 256 400MHz (tak ustawione sa tez w biosie) CL2.5. Oczywiscie procek rozpoznawany jest jako Sempron 2400+ :D , skad ta rozbieznosc?? czy ktos podkrecal juz Semprona powyzej 200FBS?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 skad ta rozbieznosc?? A no stąd że ASRock produkuje lowendowe płyty i oczczędza na jakości komponentów. Za zaniżanie FSB najprawdopodobniej odpowiedzialny jest clock generator (chyba tak się nazywa) którego zadaniem jest ustawienie częstotliwości dla całej płyty FSB/AGP/PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NyguS Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 A no stąd że ASRock produkuje lowendowe płyty i oczczędza na jakości komponentów. Za zaniżanie FSB najprawdopodobniej odpowiedzialny jest clock generator (chyba tak się nazywa) którego zadaniem jest ustawienie częstotliwości dla całej płyty FSB/AGP/PCI.Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale po podwyzszeniu FSB powinno byc dobrze, znaczy prawdziwa czestotliwosc zegara podaje WCPUID(chociaz 200*9 =1800MHz). Czy jest jakis program dzieki ktoremu zobacze na jakich czestotliwosciach pracuje PCI/AGP (w biosie niestety tego nie ma)?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 gdzies na forum jest wzor jak sobie policzyc taktowanie pci/agp do konkretnego fsb , widzialem to ale nie moge teraz tego odszukac :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 11 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2004 po podwyzszeniu FSB powinno byc dobrzeTak, jeżeli AGP/PCI jest zablokowane na stałe (66MHz/33MHz), a nie podąża za FSB (Wyższe FSB -> Wyższe AGP i PCI -> Brak stabilności). Raczej drugi wariant jest bardziej prawdopodobny. znaczy prawdziwa czestotliwosc zegara podaje WCPUIDTak (WCPUID, CPU-Z itp.) Czy jest jakis program dzieki ktoremu zobacze na jakich czestotliwosciach pracuje PCI/AGPSandra pokazuje, ale z tego co pamiętam to chyba niezadobrze :-( Poszukam Powodzenia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...