Skocz do zawartości
Gość Lipton

Poważny problem z tunerem TV, proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam Tuner TV Leadtek Winfast 2000 XP Deluxe.

Mój sprzęt to:

Athlon XP 2000+

Asus A7V8X

256 MB Ram (wiem, że mało, ale na więcej mnie nie stać:(

GeForce 4 MX 440

Sieciówka dodatkowa - oprócz tej na płycie głównej, obie używane jednocześnie

To chyba wystarczy, jeżeli coś jeszcze będzie potrzebne dopiszę.

Problem jest następujący. Na początku gdy kupiłem Tuner wszystko było ok. Obraz był ładny, wszystko chodziło bez zarzutów. Problemy zaczęły się tydzień, dwa później. Mianowicie obraz zaczął się pogarszać, zaczęły się pojawiać poprzeczne, poziome zakłocenia (takie paski) i niebieskie "przebicia" jakieś (takie prostokąty u góry ekranu). Zasadniczo utrzymywało się to przez większą część ostatnich 6 miesięcy. 2 tygodnie temu z pewnych przyczyn musiałem zresetować Bios. Ku mojemu zdziwieniu po tej czynności obraz z tunera był bliski ideałowi, czyli temu co miałem na początku, zaraz po kupieniu - stąd wydaje mi się, że sam tuner jest w porządku? No i od kilku dni mam znowu problemy. Mianowicie obraz jest super czysty, ale niebieskie paski latają tym razem już po całym obrazie. Kompletnie nic nie widać, jedynie w tle da się zauważyć, że sam obraz nie ma żadnych zakłóceń, poza tymi niebieskimi szerokimi na kilka centymetrów pasami. Co jest tego przyczyną? Dodam, że próbowałem już różnych rodzajów sterowników (nowych, starych), oraz, że problem pojawia się w każdym programie jakiego używam do odtwarzania obrazu z tunera. Aha, no i oczywiście obraz z tego samego kabla na TV jest idealny.

Proszę bardzo o pomoc, bo jestem już zdesperowany, 200 zł piechotą nie chodzi, więc chciałbym, żeby tuner działał. Z góry dziękuję za wszelkie rady i odpowiedzi.

P.S. Jeżeli ktoś potrzebuje screenów do oceny, mogę wysłać na maila.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a probowales zmieniac w biosie , nie jestem na 100% pewny ale byla taka opcja cos strem... mialo to zwlasnie jakos zagodzic zaklocenia...poporbuj, albo najlepiej zmien bios na najnowszy i zobacz czy to samo nadal

sm mam winfasta tv ale wersje fullwypas (moze to ta sama) ..i obraz jest naprawde fajny :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulsky--> Z pomocą kolegi wykonałem następujące czynności:

1. Nowy Bios

2. Przeniosłem Tuner do krańcowego slota (oddalonego najdalej od AGP), sieciówkę przesunąłem na drugi koniec, tak więc miedzy Tunerem a innym sprzętem w pci, są 4 wolne sloty

3. Odinstalowałem i ponownie zainstalowałem tuner.

4. Odpaliłem program i wyszukałem kanały. Poprawa obrazu jest bardzo minimalna. Można powiedzieć, że niebieskie pole po prostu przestało skakać po całym ekranie a utrzymuje się (w zależności od kanału) na jego połowie górnej, dolnej, bądź na środku.

Mój znajomy sugerował (na podstawie tego, że po resecie biosa było przez kilka dni w miarę ok - a później nic w Biosie nie ruszałem), że może to być kwestia napięć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj z tunerem u kolegi. Włożyliśmy go do komputera i odpaliliśmy system. Tuner zadziałał na jego sterownikach, do jakiegoś starego tunera (sterowniki do xp zrobił jakiś koleś na necie). No i co? Działał, obraz krystalicznie czysty, po prostu bajka...Przyszedłem do siebie, usunąłem sterowniki, włożyłem tuner, wgrałem sterowniki od tunera kolegi. Tuner oczywiście działa, ale obraz tak samo [ciach!]iany jak przy moich sterownikach:( Ja już po prostu nie mam do niego siły:( Tuner jest ok, skoro u kolegi działał bez problemów. Czyli problem leży gdzieś u mnie w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudna sprawa, ale ja osobiscie powiem Ci co bym w takiej sytuacji zrobil: wzialbym czesci z kompa (swojego) czyli procek, pamiec, grafika , tuner , audio , hdd i sieciowke (zasilacz pomijam celowo) i w oparciu na plycie kolegi stworzylbym taki zestaw:

1. na plyte od kolegi, wlozylbym wszytkie elementy i jesli tuner nadal by nawalał, wiedzielibysmy ze Twoja plyta glowna jest ok

2. nastepnie zaczalbym od konca, czyli na podstawie oryginalnej konfiguracji kompa kupmpla (min cfg) , zaczlalbym pojedynczo podmieniac elementy kompa, czyli np na poczatek wymienilbym jego karte graficzna (jego komp a Twoja grafa i tuner w srodku) i obserwowalbym zachowanie - tak mozna okreslic wadliwy element(y) i tak dalej az do skutku

Poprobuj ...bo to jedyne w tej chwili rozwiazanie , ale po tym co mowisz to moze byc grafika, ale jak powiedzialem ,...to loteria:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a probowales zmieniac w biosie , nie jestem na 100% pewny ale byla taka opcja cos strem... mialo to zwlasnie jakos zagodzic zaklocenia...poporbuj, albo najlepiej zmien bios na najnowszy i zobacz czy to samo nada

Opcja nazywa sie "Spread spectrum" lub bardzo podobnie. Zazwyczaj znajduje sie w tym samym podmenu, gdzie opcje do ustawiania mnoznika procesora magistrali systemowej (mowiac jakies, w podmenu dotyczacym podkrecania) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KrzychuG--> I co zrobić z tą opcją?

Kolejne działanie podjęte dzisiaj przeze mnie:

Za radą znajomego postanowiłem poprowadzić uziemienie od Tunera TV do kaloryfera. Po przygotowaniu kabelka i "podłaczeniu" uruchomiłem komputer. No i wszystko ok do momentu wgrywania obrazu "zapraszamy". Wtedy nagle wyłącza się monitor i włacza się na tzw. czuwanie, komp chodzi, a obraz się nie wyświetla. Odłączyłem uziemienie, uruchomiłem kompa i wszystko działa...Tzn. wszystko oprócz tunera...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys mialem podobny problem. jak wlaczalem kompa na wszystkich tv w chacie mialem kilkucentymetrowe pasy ale przezroczyste. na tunerze bylo najgorzej ogladac nic sie nie dalo. poszedlem do siedziby kablowki powiedzialem o problemie, pozniej przyszedl do mnie koles ktory to sprawdzal i okazalo sie ze gniazdko gdzie jest wszystko podlaczone jest 'wadliwe'. zmienil mi gniazdko w scianie i jest wszystko w porzadku (tzn mam inny problem ktory staram sie od roku rozwiazac a mianowicie to ze zawiesza mi sie komp gdy wlaczam niektore programy do ogladani tv). wiec moim zdaniem powinienes sprobowac tak: podlaczac calego kompa w innym pokoju i do zupelnie innego gniazdka...

sory za tresc ale jestem chory i nie wiem co sie dzieje sie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi