Skocz do zawartości
wodzio

Jaki jest najlepszy 17" LCD dostępny w Polsce ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie bo nie bardzo się orientuje...

Jaki polecacie 17" LCD do pracy (80%) i gier (20%) ?

Cena nie gra roli ale monitor powinien być dostępny na rynku polskim. Proszę o pomoc.

Nadmienię tylko iż komputer ma karte z DIV-D i jest to dość porządny sprzęt (ATHLON2900,1GB RAM, RADEON 9600XT).

Będę wdzięcvzny za waszą pomoc.

Wodzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie bo nie bardzo się orientuje...

Jaki polecacie 17" LCD do pracy (80%) i gier (20%) ?

Cena nie gra roli ale monitor powinien być dostępny na rynku polskim. Proszę o pomoc.

Nadmienię tylko iż komputer ma karte z DIV-D i jest to dość porządny sprzęt (ATHLON2900,1GB RAM, RADEON 9600XT).

Będę wdzięcvzny za waszą pomoc.

Wodzio

jezeli tak jak piszesz gry maja byc tylko czasami to ja polecam monitory marki EIZO - sam mam takiego model L557 (17cali)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja za pare dni odbieram Sony HS-74PS Ultra Bright

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13299

Mam nadzieje ze bede zadowolony - w ostatnim boju walczyly ze soba Eizo L550, Iiyama E430S i ten Sony wlasnie - Sony zwyciezyl - zobaczymy coz to bedzie za cudo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez wlasnie staram sie kupic Sony HS74p, chociaz nie jest to takie latwe w Poznaniu.

Monitor wszedl na rynek polski dosc niedawno, i niemal wszedzie jest "dostepny na zamowienie" czesto "z przedplata 100zl" :P

Takze nie ma lekko by gdzies go obejrzec w akcji :(

Pozostaje sie wiec opierac na opiniach uzytkownikow (poki co z zagranicy, bo jakso nie udalo mi sie w polsce uzyskac niczyjej opini na jego temat :()

Parametry dobre, ludzie za granica bardzo go sobie chwala. Wyglada na to, ze jego plusem jest ta technologia x-brite, dzieku ktorej kontrast jest b.dobry a kolory zywe, ale jest to zarazem jego

"minus" bo ta powloka bardziej odbija swiatlo.

A wiec z tego co zdalalem sie dowiedziec, obraz super, ale refleksy swietlne obecne - w stopniu mniejszym niz na zwyklym CRT, no ale istnieja (wieksze niz np. w Sony HX73), przyczym jesli ustawic w mieszkaniu minotor w rozsadny sposob, to nie przeszkadzaja ponoc wcale.

Ps. do przemo77 - mozna wiedziec gdzie i za ile zamowiles ten monitor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputronik - Stary Browar za 2579 PLN - za 2 dni chyba bede odbieral - dzis mial byc juz w Poznaniu

W akcji w SB widzialem tego samego, ale model 73 i zakochalem sie - stwierdzilem ze model nowszy bedzie jeszcze lepszy i zamowilem (bez przedplaty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez licze na to ze, Hs74P bedzie jeszcze lepszy od Hs73, chocby z tego wzgledu ze posiada DVI :-)

Ja zamowilem dzisiaj w Bestcom, w Kupcu Poznanskim, za 2571zl, no ale stówka z gory (ale na zasadzie, ze jesli bedzie z monitorem cos nie tak, czyli np. martwy pixel albo cos, to dostaje kase spowrotem).

Powinien byc w czwartek-piatek gdzies :-)

ps. Przemo77 - szkoda, ze sie wczesniej nie zgadalismy, bo jakbysmy we dwojke poszli po dwa takie monitory to by nam pewnie znizke dali ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli cena nie gra roli to polecam Eizo L568 (widzialem i rewelacja). Kolory super - ladne przejscia, dobrze widoczne szczegoly w ciemniejszych obszarach, czysta biel, jaka czern to nie wiem bo tam gdzie testowalem bylo mocne oswietlenie (MediaMarkt) ale kontrast 1000:1 wiec powinno byc calkiem niezle. Smuzenia w colinie4 i 3dmarku01 nie zauwazylem. na stronach z czarnym tlem i bialym tekstem litery sie zamazuja i sa nieczytelne ale tak jest na kazdym monitorze z PVA

Sam sie przymierzam ale kurcze 2,9k za 17. duzo ale moze i warto...

Ostatnio Samsung 173T zszedl do ok 2,1k?(+kabel ok 100) i stoje przed wyborem, czy brac, czy isc na max i wylozyc kase na eizo.

Jesli ktos jest posiadaczem tego nieco zapomnianego moze monitora to prosze o opinie. kolory (biel, czern), regulacja pod dvi (czy sa jakies gotowe ustawienia), czy bardzo zwieksza sie czas reakcji przy zmniejszaniu kontrastu, jak z regulacja swietlowek itp.

co do smuzenia to widzialem 173"P" i nie przeszkadzalo mi zbytnio ale ten model odpada za brak przyciskow sterujacych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sie przymierzam ale kurcze 2,9k za 17. duzo ale moze i warto...

Ostatnio Samsung 173T zszedl do ok 2,1k?(+kabel ok 100) i stoje przed wyborem, czy brac, czy isc na max i wylozyc kase na eizo.

oczywiscie ze EIZO :!:

tak jak pisalem mam model L557K (czarny) i jestem w pelni zadowolony a do tego jest o wiele lepsza gwarancja niz w samsungu a to przy tej wielkosci cenach liczy sie - ja zaryzykowalem i kupilem - jak bede kupowal kolejny to takze bedzie EIZO i takze tylko w czarnym kolorze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest w porzadku.

na plus:

- ladne kolory, szerokie katy

- zarypiasty design (mnie podoba sie osobiscie ciemny niebieski najbardziej)

- duze mozliwosci regulacji

na minus:

- bark przyciskow sterujacych !!!! tylko za pomoca programu w windowsie a pod linuxa ponoc nie ma i co wtedy??

- brak kabla dvi w zestawie

- udalo mi sie zauwazyc lekkie smuzenie (w demku 3dmarka01) w porownaniu z eizo 568. ale nieznaczne, nieprzeszkadzajace (mocno sie przypatrywalem zeby zobaczyc). to najlepiej samemu ocenic.

- 3 lata gw (w prownaniu do 5 eizo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do podejscia to tylko iiyama jest lepsza bo daje 7dni jak sie cos "wypali" to wymienia. slyszalem tez ze LG daje 3 dni. ale jak kupisz panel w 100% sprawny to prawdopodobienstwo wypalenia jest male (a juz na pewno nie w ciagu pierwszego tyg)

eizo, jak i reszta, ida wg normy - ISO 13406-2, ale daja 5 lat (lub 30tys godz) na wszystko (w tym swietlowke co jest dosc istotne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eizo, jak i reszta, ida wg normy - ISO 13406-2, ale daja 5 lat (lub 30tys godz) na wszystko (w tym swietlowke co jest dosc istotne)

nie eizo tylko firma ALSTOR :P

w tym linku co wyzej podalem jest to wyjasnione - a zrobili to dlatego ze eizo dla kazdego typu panela dawalo inna gwarnacje - im drozszy tym lepsze warunki gwarancji a ze w polsce zadko moga sprzedac drozszy panel to oni zmienili zasady gwarancji - dla jednych lepiej :) dla innych gorzej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro cena nie gra roli to czemu nie 19".

Polecam Philips'a 190B5. Doskonale nadaje się do pracy jaki i do grania. Monitor jest oparty o matrycę S-ISP. Szybkie czasy (brak smużenia w szybkich FPP) i szerokie kąty oraz pełna paleta kolorów (brak FRC jak to ma miejsce w monitorach TN czy TN+Film)

Monitor kupiłem jednym ze sklepów w Warszawie za 2850 z VAT

W chwili zakupu jak i teraz monitor nie posiada uszkodzonych pikseli czy subpikseli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spiryt - Monitor 19" jak dla mnie jest za duży... ale gratuluje wyboru!

Narazie waham się między Samsungiem 173P a Eizo L568K black

czekam aż się do któregoś przekonam ( lub mnie przekonacie ) hehe

Wczesniej nie slyszalem zbyt wiele o EIZO ale widac opinie sa pochlebne... Naprawde nie wiem na ktory sie zdecydować...

no i tego EIZO nie mozna przymocowac do sciany a to moze by mi sie przydalo bo mam biurko pod sciana... :D

moze ktos ma te monitory i moglby wiecej o ich wadach ( w szczegolnosci ) powiedziec ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie Eizo 568 stanal na moim biurku. Wodzio polecam oraz wszystkim innym. tez mozna go przymocowac ale trzeba uchwyt kupic a samsung chyba ma.

Eizo rewelacja. Swietne zdefiniowane tryby (text, movie, picture itd) w ktorych mozna dodatkowo zmieniac jasnosc, temp. kolorow, gamma i nie przeskakuje do trybu custom (a np. samsung tak robi). W ogole regulacja obrazu super. regulacja jasnosci (swietlowek) w szerokim zakresie. nie zauwazylem zadnego migotania przy minimalnym ustawieniu.

Gralem w colina. smuzenia jak nie widzialem wczesniej tak i teraz nie widze. zapuscilem tez last samurai scene walki z 30min i smuzenia nie widze.

Natomiast ta ostrosc i soczystosc barw. extra. podlaczylem jednoczesnie go z LG Flatron F700 (fakt monitor moze nie z gornej polki ale tez nie najtanszy) i nawet nie ma o czym mowic :) kolory po prostu blade.

Co do wad. no tak jak kazde pva. ciemne tlo + jasne litery = miganie przy szybkim przewijaniu. szybsze przewijanie okien na pulpicie tez powoduje niewielkie smuzenie za czcionkami i oknem. w tym momencie jak pisze ta odp to przy szybszym przesuwaniu czcionka lekko miga (miesza sie z tlem) ale jest czytelna.

Katy szerokie, przy zwiekszaniu kata kolory nieco blakna i np. biel zolknie. aha co do bieli to jest idealna (z wyjatkiem przyciemnionego trybu tekst - lekko szara i szybciej zolknie)

Jest tez roznica (ostrosc czcionek) przy podlaczeniu analogowym i cyfrowym (kabel w zestawie w samsungu trza kupic)

Tyle opinii po 3 godz uzytkowania po paru dniach bede na pewno mogl wiecej powiedziec (postaram sie jak najbardziej obiektywnie:)). moge tez jakies zdjecia na maila wyslac.

Jestem kolejnym szczesliwym posiadaczem Eizo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapuscilem Unreala04 jednoczesnie na tym crt lg i lcdku. Da sie zauwazyc smuzenie. przy szybkich ruchach za obiektami lub na rogach np. sciany widac, patrzac w gore i obracajac sie sufit sie rozmywa i staje sie nieostry. rowniez stojac na srodku areny i obracajac sie widac niewielkie rozmycie.

jednak nie majac porownania w postaci crt bedzie bardzo ciezko to zauwazyc (no moze z wyjatkiem sufitu czy areny). szybko sie o tym zapomina, bo nie przeszkadza to w grze. podobne wrazenie mialem na samsungu 173p (sufit, arena)

ciemne szczegoly natomiast sa wyrazne i ladnie odzwzorowane.

przy zmniejszeniu rozdz. do 1024 obraz staje sie nieco bardziej rozmyty (zarowno unreal jak i colin). 800x600 nieco zamienia sie na dosc znacznie :) to sa moje spostrzezenia - najlepiej ocenic samemu.

Dolaczony program do zmianu ustawien tez jest ok. mozna przypisac okreslone ustawienie do danego programu. np. wlaczam photoshopa i przeskakuje w tryb sRGB. regulacja niby nie najwazniejsza sprawa ale tak znakomicie zrealizowana to ogromny plus.

Wodzio, przejdz sie do mediamarktu (np. w katowicach maja tego eizo i s173p) moglem potestowac z dobre 20min kazdy jednak najlepiej to postawic oba kolo siebie :-) szkoda ze sie nie dalo. zerknij tez na mva.pl, jak radzi Spiryt, przetestowali 173p i eizo 768 (19 calowy brat 568).

Ja polecam Eizo, wart swojej ceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi