Skocz do zawartości
CriXu

Komp sie nie wlacza!!!... ????

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wlasnie przed chwila zlozyłem kompa athlon xp 2,5 msi kt4av i nie wiem czemu komp nie chce odpalic..... na poczatku myslalem ze to wina zasilacza i podlaczylem moj chifteca i tez nie wstaje, sprawdzilem czy kabelki sa obrze podlaczone i sa (w razie czego to nawet podlaczalem odwrotnie) i tez nie dziala i sie nie wiem czego to moze byc wina.... czy płyty - uszkodzona czy moze procesor????

Proszę o odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taka magiczna zworka "Clear CMOS" :wink: Poszukaj w Manualu to plyty glownej, gdzie ona sie znajduje. Zresetuj ta zworka BIOS i powinno smignac.

Jak masz 2 moduly pamieci to sprobuj troche nimi pozaglowac - tzn. raz 1 modul, raz drugi. Ew. sprawdz na innych pamieciach.

Zasilka sie kreci w ogole? - wlacza sie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam padniętą płytę niestety.

A ja obstawiam zasilanie (posprawdzaj kable jeszcze raz dokladnie). Odpal tylko mobo+proc (bez pamieci, dyskow, napedow i urzadzen na PCI)

Druga sprawa - pamietam jak mialem podobny przypadek - komp swiezo zlozony byl zimny jak go probowalem odpalic - przyczyna byla srubka (zostala w budzie), ktora powodowala jakies dziwne zwarcia przez co komp nie chcial ruszyc.

Update:

Sprawdz jeszcze to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm to w takim razie proc odpada bo wiatraki nie ruszały i do tej pory nie ruszaja...... diody take sie nie swiecily....

wlasnie przed chwila tak robilem ze sam zasilacz podlaczony i nic poza nim (proc, plyta i zasilacz) i tez nie rusza....

..... jakas srubka no nie wiem, w sumie to nie ma pod nimi tych czerwonych papierowych mlutkich podkladeczek....no ale sprawdze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak to w końcu jest? Sama płyta podłączona do zasilki powinna odpalić i piskać, że nie ma procka, czy też nie wydaje z siebie znaku życia?

tak. w moim przypadku t pomoglo i zadzialalo... plyta mi ruszyla i nie bylo do niej nic podlaczone nawet glosniczek systemowy (jedynym znakiem zycia plyty bylo to ze zasilacz zaczal chodzic - niektore plyty maja diody wiec po nich mozna poznac ze plyta dziala)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi