Skocz do zawartości
czarodziej007

Jak policzyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem głupi tytuł dałem.

Co do tematu. To chciał bym się dowiedzieć jaki jest wzór na obloczenie ile oddaje ciepla np taka własnoręcznie robiona chłodnica z rórki miedzianej. Przyjmijmy że mam 4 m rurki 15 śr. zew. Ile jest to w stanie oddać przyjmując rużnice temp wody w i powietrza poza układem 10-12 stopni. Nie ma finów i nawiewu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyszło mi że przy rurce 15 i 4 metrach jej bym miał powieżchnie wielkości około 1884 cm2 dużo to :?: A zastosować chce taką bo większy przy tej średnicy będzą mniejsze opory (są one i tak duże na tylu zagięciach) no i woda będzie wolniej płynąć (bo się rozpręży)co przy takim chłodzeniu ma znaczenie bo tam brak jakiego kolwiek nawiewu. I im wolniej przepłynie tym lepiej więcej ciepła odda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na twoim miejscu zamiast dawac 4 m jedej rurki wstawil bym kilka malych tak aby na poczatku woda sie rozdzielala a na koncu laczyla w 15 mm da to mniejsze opory i wieksza skutecznosc a powierzchnia pozostania ta sama

ps czy wiecie jaka chodnica bedzie dobra do 60 zl na allegro bo moja nagrzewnica mi juz nie wystarcza, zamontowalem wc do kraty graficznej i jak wczesniej mialem srednio 50 c na procku (wiem ze mam slaby blok) w stresie np gralem w cs to teraz mam po godzinnej grze w cs 60 c ! i teraz potrzebuje taniej chlodnicy która obnizy mi temp, a moze to nie wina chlodnicy ? co o tym myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz nawiew na swoją chłodznice :?: Jaką masz :?: W garażu leży u mnie łada którą na dniach będę czyścił i sprzedawał. Wczoraj jedną taką wysłałem. Za 60 zł +koszty wyswłki (10zł) moge ci ją wypolerować. Wydajniejszej samochodowej chyba nie ma. Jak chcesz to moge linka dać do niej (wieczorem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest nagrzewnica od willisa dostalem ja od dziadka i mam jeden wiatrak wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powierze z owiewka. daj na allegro fotki i wymiary , myslisz ze bedzie wystarczyc jak nie bede do niej montowal wiataraka ? zalezy mi na ciszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez wiatraka to tylko rurki miedziane mogą pracować. Każda nagrzewnica musi mieć nawiew bo poprostu one mają małą kubature oddawania ciepła. No i finy są za blisko siebie. Ja mam wiatrak 120 i jest on połączony przez potencjometr 500 ohmowy. Chce wydeajności to mam z chałasem. Chce cisze to robie sobie ją przaykręcając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi