Skocz do zawartości
MiP

A7N8X-E + GeForce 440 MX + GART = problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Kilka dni temu stałem się szczęśliwym(?) posiadaczem ASUS'a A7N8X-E Deluxe, Athlona XP 2800+, Kingstone 512 MB.

Problem zaczął się gdy próbowałem odpalić to wraz z kartą graficzną Gainward GeForce 440 MX.

Sytuacja przedstaiwa się tak:

- instalacja czystego XP + stery do płyty + stery do grafiki (oryginalne): wynik - XP się nie odpala, monitor się wyłącza. Wyłączyłem więc w biosie opcję AGP Fast cośtam cośtam - nieco lepiej ale XP dalej nie da się odpalić (ale monitor chociażsię nie wyłącza :) ); instalacja czystego XP + najnowsze stery do płyty + najnowsze stery nVidii + SP2 + DirectX 9c: wynik - XP się odpala, teoretycznie wszystko wygląda w porządku do czasu odpalenia jakiejkolwiek gry - albo grafika CAŁKOWICIE się krzaczy, albo czarny ekran (w zależności od gry);

- druga opcja, instalacja wszystkiego co powyżej i odinstalowanie GARTa - wynik: gry się odpalają, chodzą nawet!, z tym że co jakiś czas komp się resetuje :?

Czy ma ktoś jakieś pomysły jak zmusić GARTa i stery do GeForca do współpracy? Próbowałem już chyba z 5 róznych sterów do grafiki, 2 wersje GARTa, nawet Win 2k zainstalowałem - to samo, już brak mi sił :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Współpraca procesora głównego (CPU), pamięci operacyjnej (RAM) i akceleratora graficznego, jak też połączenie z szyną PCI będą nadzorowane przez zestaw układów ( chipset ) na płycie głównej . Przykładowo, układy te będą zarządzać adresami w taki sposób, że wolna pamięć RAM jest widziana przez akcelerator na karcie graficznej jako jego własny obszar pamięci. Duże struktury danych, jak mapy bitowe tekstur , których typowa wielkość waha się w przedziale od 1 - 128 KB, będzie dostępne w całości. Odpowiedzialna za to część układów AGP nazywana jest GART ( Graphics Address Remapping Table ), a swoją funkcją przypomina sprzętowe stronicowanie pamięci przez procesor. (...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Kilka dni temu stałem się szczęśliwym(?) posiadaczem ASUS'a A7N8X-E Deluxe, Athlona XP 2800+, Kingstone 512 MB.

Problem zaczął się gdy próbowałem odpalić to wraz z kartą graficzną Gainward GeForce 440 MX.

Sytuacja przedstaiwa się tak:

- instalacja czystego XP + stery do płyty + stery do grafiki (oryginalne): wynik - XP się nie odpala, monitor się wyłącza. Wyłączyłem więc w biosie opcję AGP Fast cośtam cośtam - nieco lepiej ale XP dalej nie da się odpalić (ale monitor chociażsię nie wyłącza :) ); instalacja czystego XP + najnowsze stery do płyty + najnowsze stery nVidii + SP2 + DirectX 9c: wynik - XP się odpala, teoretycznie wszystko wygląda w porządku do czasu odpalenia jakiejkolwiek gry - albo grafika CAŁKOWICIE się krzaczy, albo czarny ekran (w zależności od gry);

- druga opcja, instalacja wszystkiego co powyżej i odinstalowanie GARTa - wynik: gry się odpalają, chodzą nawet!, z tym że co jakiś czas komp się resetuje :? 

Czy ma ktoś jakieś pomysły jak zmusić GARTa i stery do GeForca do współpracy? Próbowałem już chyba z 5 róznych sterów do grafiki, 2 wersje GARTa, nawet Win 2k zainstalowałem - to samo, już brak mi sił  :(

A tu pytałeś?? http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33457??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemu Ci nie pomoge rozwiązać, ale konfigurację mam podobną (z tym, że sp2 teraz). Sterowniki z płyty dołączonej do grafy. Bez GART'a. Nic się nie krzaczy, wszystko działa w najlepszym porządku, gry się nie wieszają. Inna sprawa, ze próba instalacji sterowników z Windows Update co prawda się udaje, ale sterowniki nie działają, jak powinny. To może być problem tego modelu kart Gainwarda, bo na innym GeForce 4 mx 440 daje się zainstalować dowolne sterowniki.

Spróbuj wyłączyć w biosie AGP8x Support, może to coś da. Jesli masz możliwość, sprawdż sprzęt z inną karta graficzną. dowiesz się, czy to kwestia grafy, czy reszty sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemu Ci nie pomoge rozwiązać, ale konfigurację mam podobną (z tym, że sp2 teraz). Sterowniki z płyty dołączonej do grafy. Bez GART'a. Nic się nie krzaczy, wszystko działa w najlepszym porządku, gry się nie wieszają. Inna sprawa, ze próba instalacji sterowników z Windows Update co prawda się udaje, ale sterowniki nie działają, jak powinny. To może być problem tego modelu kart Gainwarda, bo na innym GeForce 4 mx 440 daje się zainstalować dowolne sterowniki.

Spróbuj wyłączyć w biosie AGP8x Support, może to coś da. Jesli masz możliwość, sprawdż sprzęt z inną karta graficzną. dowiesz się, czy to kwestia grafy, czy reszty sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Połowicznie problem rozwiązany - zainstalowałem sterowniki Gainwarda oznaczone symbolem 8X (w BIOSie już wyłączyłem AGP8x Support, ale w sumie nie ma różnicy gdy jest Enabled czy Disabled) - gry chodzą stabilnie, ale bez zainstalowanego GARTa i przy częstotliwości pamięci 166 MHz - gdy włączę SPD, częstotliwość ustawiana jest na 200 MHz i gry "Powodują błąd..." i się wykrzaczają.

Pamięć mam Kingstona 512 MB 3200, więc to chyba niezbyt normalne aby tak się działo? :? No i dalej mnie ten GART niepokoi :(

btw. niedługo spróbuję przetestować sprzęt z jakimś Radeonem, zobaczę jak wtedy będzie się zachowywał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz MiP, teoretycznie to wszystko może się wywalić. I znana nazwa marki na podzespole nie oznacza przecież, że sprzęt będzie działał wiecznie i zawsze bezawaryjnie, tylko tyle, że użyli do jego zrobienia dobrych podzespołów. Obawiam się, ze w tym przypadku jesteś zdany na własne próby. Po prostu przetestuj podstawowe podzespoły i tyle. Niewiele więcej chyba możesz zrobić niż uzbroić się w cierpliwość.

Jak pisałem: nie mialem żadnych problemów z taką samą płytą i kartą graficzną (chyba taką samą, bo możesz mieć przecież inny model niż Ultra 650 Power Pack). Mam słabszy procesor i inną pamięć (pojemnośc ta sama). I, jak wspominałem, wszystko działa ok, z tym, że bez GARTa.

Jedno pytanie jeszcze: czy kiedy pamięci i szyna ustawione są na 200, to procesor również, czy jest ustawiony na 166? Z tego, co pamiętam, Ath 2800+ działają domyślnie na 166, więc jeśli masz przetaktowany procesor, to może to byc jego wina.

Z drugiej strony może po prostu stara dobra mx 440 nie wytrzymuje takiego tempa pracy?

Tak czy inaczej, spróbuj jeszcze popytać na forum dotyczącym A7N8X (ktoś już podawał link w tym topic'u) i po prostu przetestuj różne konfiguracje sprzętu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że zaraz pod ostatnim postem, ale jeszcze coś mi do głowy przyszło.

MiP, czy możesz podać, jakie dokładnie masz pamięci? Model, seria?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pichu: stery do nforce'a mam najnowsze (5.10), AGP Fastwrites - Disabled.

@Ymwelydd: więc tak... gdy ustawię pamięci na Auto, częstotliwość jest 166 MHz (procesor tak samo), gdy zmienię na SPD - pamięć 200 MHz, procesor pozostaje 166 MHz, a więc działają asynchronicznie. Czy powinienem spróbować z częstotliwością procesora 200MHz? (sorki za lamerskie pytania, ale w temacie OC jestem całkowity newbie).

Co do dokładnego modelu pamięci - podam po 17, gdy wrócę z pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim największym dotychczas osiągnięciem w OC było ustawienie Ath 2000+ Palomino na pracę z zegarem 1800 MHz i jego stabilna praca przy tej częstotliwośi a potem powrót do defaultowych ustawień. Nie wymagam od mojego komputera mocy obliczeniowej maszyny klastrowej i zasadniczo nie jestem żadnym specem od OC. Jeśli będziesz chciał podkręcić procka, to na tym forum znajdziesz z pewnością dziesiątki topic'ów odnoszących się do Twojego modelu Athlona. W kazdym razie ekspertem w tej dziedzinie nie jestem.

Co do asynchroniczności, to nie powinno to mieć żadnego wpływu na stabilność komputera. Przynajmniej tak wynika z tego, co czytałem dotychczas na ten temat. Czyli powinno wszystko być OK niezaleznie od częstotliwości pracy RAMek. Ale z drugiej strony jeśli przy szynie ustawionej na 166 (procek i pamięć, czyli synchronicznie) wszystko jest ok, to może coś jednak jest na rzeczy...

Możesz oczywiście spróbowac przetaktowac procka na 200 MHz, ale nie wiem, czy Ci się to uda. Z tym to już naprawdę przejrzyj inne topics. Ale jeśli masz 166 jako default i nie chcesz podkręcać procesora, to ustaw te pamięci na Auto i tyle. Skoro działa i jest ok... Z większości testów które czytałem wynika, ze synchroniczne taktowanie pamięci i procesora daje wyższą wydajność, niż w przypadku pamięci pracujących asynchronicznie z wyższą częstotliwością. Pamiętaj, że przy niższych niż defaultowe częstotliwościach pracy RAM będzie miał niższe timingi (przykład: moje kości mają 7,3,3, CL3 (chyba, albo 2,5) fabrycznie, a z niższą częstotliwością chodzą na 6,3,3,2. Ustawione na Auto). Zaraz spróbuję ustawić je fabrycznie (by SPD, czyli na 333 przy procku na 266) i zobaczymy. Może to cos nowego wniesie do dyskusji.

O specyfikację pamięci pytałem, bo na stronie: http://www.asus.com/products/mb/socketa/a7...-d/overview.htm Asus zamiescił listę modułów pamięci przetestowanych i zaaprobowanych do użytku z tą płytą główną. Chociaż wydaje mi się mało prawdopodobne, zeby tych Twoich Kingstonów na tej liście nie było. Z tego, co wiem, nawet moduły spoza tej listy działają bez problemów z A7N8X - E Deluxe. A szczególnie Kingstony powinny pójść nawet z czołgiem T34 :) gdyby zaszła taka potrzeba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno coś więcej wnioskować, bo i procesor, i pamięć inna, ale ustawiłem dzisiaj pamięć na fabryczną specyfikację, pozwalając na pracę asynchroniczną z procesorem (procesor na szynie 133 a pamięc 166, tryb dual). Nie robiłem benchmarków wydajności, ale wrzuciłem torture test w Prime 95. Półtorej godziny stabilnej pracy. Dłużej nie sprawdzałem, ale nie przypuszczam, zeby jakiś błąd wywaliło.przy dłuższych testach. Więcej nic zrobić nie mogę. Moja rada (ostateczna): 1. test podzespołów na innym kompie. 2. ustawienie synchronicznego trybu pracy, skoro jest stabilny.

Coś z pewnościa jest do wymiany i stawiałbym na pamięć, ale trudno coś więcej powiedzieć bez dokładniejszych testów, a tego przez forum nie zrobię (za to możesz to zrobić sam). Cóż... Pozdrawiam i zyczę powodzenia ze sprzętem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...