Skocz do zawartości
Stach

Pierwsze WC - poczÄ…tkujÄ…cy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do złożenia WC. Nie jestem zbyt dobrym majsterkowiczem więc tak to sobie wymyśliłem:

- Bluebox 1L + pompka AquaEl 650L/h z bloki.pl

- blok Crystal C-3 z mcs.pc.pl

No i mam kilka problemów i proszę o radę>

1. Jakich węży użyć 9/12, 12/16?

2. Nie mam otworów w płycie (pod AMD) czy mogę użyć zapinki GK-2 do tego bloku?

3. No i największy problem, chłodnica, jaką wybrać wolałbym gotową i tanią. Gdzie ją zainstalować mam Chifteca seria DX i widziałem projekt z chłodnicą Coolteca na tylnej ściance obudowy w miejscu wentylatorów, jedna Wasze opinie nie były zbyt pozytywne.

Ten mój zestawik będzie chyba dobry do Bartona 2500, zależy mi na ciszy, nie mam zamiaru nic w przyszłości podkręcać.

Jeszcze raz proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Stach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 1. 12/16 to mniejsze opory.. ale 9/12 łądniej się układają :)

ad 2. nie wypowiem się, bo nigdy nie używałem zapinek

ad 3. poczytaj na forum o chłodniczkach, popatrz jak ludzie je umieszczali (na forum jest duuużo przykładów) IMO "kadet" 3cm z allgro byłby ok.. i spokojnie wejdzie Ci pod sufit obudowy. do tego jakaś 120tka i będzie cacy

poczytaj jeszcze trochę forum :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Bluebox 1L + pompka AquaEl 650L/h z bloki.pl

popatrz jaki pojemnik ci sie zmiesci w budzie i wez najwiekszy jaki sie da - lepiej wytlumisz pompke i bedziesz mial bardziej bezwladny uklad... kup w supermarkecie a pompke w zoologicznym sklepie...

1. Jakich węży użyć 9/12, 12/16?

pompka ma wylot 12 i takich ja ci radze uzyc...

obi cell fast kolo 2zl za metr - wystarcza ci 2,5 metra max...

2. Nie mam otworów w płycie (pod AMD) czy mogę użyć zapinki GK-2 do tego bloku?

podobno te zapinki nie sa najlepsze, poczytaj forum - sprawdz czy na pewno nie masz otworow(jaka to mobo), zastanow sie czy nie lepiej kupic wiercony blok z bloki.pl - bedzie tanszy, dostaniesz zapinke do soketa, skoro nie chcesz krecic to north star wystarczy (u mnie na podobnym wierocunm bloczku mam temp max 44C a chlodze w sumie 100W, ty bedziesz chlodzil 65W i bedziesz mial mniejsze opory bo ja mam w ukladzie tesz gpu...)

3. No i największy problem, chłodnica, jaką wybrać wolałbym gotową i tanią. Gdzie ją zainstalować mam Chifteca seria DX i widziałem projekt z chłodnicą Coolteca na tylnej ściance obudowy w miejscu wentylatorów, jedna Wasze opinie nie były zbyt pozytywne.

nie kombinuj bierz black ice pro na bloki.pl albo coolteka na mcs.pc.pl- spoko to zamontujesz w budzie bez ciecia blach(napisales, ze sie nie palisz do majsterkowania), na to ew. smiglo 120mm i masz spokoj... IMO chlodnica to najwazniejszy elemnt WC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki t_harry;

To może zdecydować sie na jakiś gotowy zestawik z bloki.pl ( będzie dobry dla początkującego?) np. ten z blokiem north star i do tego chłodniczka. Czy pompka z tego zestawu (aquael 650l/h) będzie dobra do schłodzenia bartona 2500+. Moje mobo to msi kt-6 delta i na moje oko otworów koło soketa brak.

Pozdrawiam

Stach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak uwazasz - ja bym kupil po prostu bloczek/zapinke + ew. pompke jak nie masz pomyslu gdzie kupic(dobre sklepy zoologic zne ew markety ogrodnicze...) - waz cell fast 12mm mozna kupic no problemo w obi, zaciski po 1zl w polmozbycie, po 90gr w sklepie metalowym, ja bym przemyslal wiekszy pojemnik - tzn najwiekszy jaki ci bedzie odpowiadal...

mam taka pompke i moim zdaniem na poczatek wystarczy, jak chcesz zrobic funkcjonalen i dobre krocce to kup w sklepie z agregatami ogrzewania rurke miedziana 12mm wewnatrz - jakies grosze od metra..., ew. kolanka co by sie weze nie giely obi tesz jakies grosze.. prosty rachunek w tym zestawie placisz ok 50zl za: 2 metry weza(4-5zl w obi), 4 zaciski(3,60 w metalowym), pojemnik(ja kupilem w realu pewnie gorszy ale daje rade za jakies 5zl) - prosty rachunek w zestawie przeplacasz te 35-40zl, no i ja bym wolal miec wiekszy kawalek weza na ew. poprawki, zaciskow bedziesz potrzebowal i tak wiecej, a pojemnik wolalbym wiekszy...

z ciekawosic - jaka w koncu chlodnice wybrales ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit:

Sorka za forme wypowiedzi, ale takie rzeczy to chyba raczej na PW??

jak to bylo do mnie to mu juz dwa wyslalem privy i nie wiem czy je dostal bo sie nie odezwal wiec napisalem w topicu info dla niego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AHA - NIE POLECAM CPCAHA - NIE POLECAM CPC

radze poczytac watek przyklejony - a dla niedowiarkow odwiedzic prezentacje na bronowicach w krakowie, no i cena 30zl w momencie gdy za 50 mozna miec przynajmniej normalny blok na bloki.pl jest nieodpowiednia - pudeleczko z blachy miedzianej mozna zrobic lepiej i znacznie taniej, taka cienka blaszke mozna lutowac zwyczajna lutownica i przynajmniej normalne rurki zrobic(min 9mm wew...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi