Stach Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Witam, Przymierzam się do złożenia WC. Nie jestem zbyt dobrym majsterkowiczem więc tak to sobie wymyśliłem: - Bluebox 1L + pompka AquaEl 650L/h z bloki.pl - blok Crystal C-3 z mcs.pc.pl No i mam kilka problemów i proszę o radę> 1. Jakich węży użyć 9/12, 12/16? 2. Nie mam otworów w płycie (pod AMD) czy mogę użyć zapinki GK-2 do tego bloku? 3. No i największy problem, chłodnica, jaką wybrać wolałbym gotową i tanią. Gdzie ją zainstalować mam Chifteca seria DX i widziałem projekt z chłodnicą Coolteca na tylnej ściance obudowy w miejscu wentylatorów, jedna Wasze opinie nie były zbyt pozytywne. Ten mój zestawik będzie chyba dobry do Bartona 2500, zależy mi na ciszy, nie mam zamiaru nic w przyszłości podkręcać. Jeszcze raz proszę o pomoc. Pozdrawiam Stach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 ad 1. 12/16 to mniejsze opory.. ale 9/12 łądniej się układają :) ad 2. nie wypowiem się, bo nigdy nie używałem zapinek ad 3. poczytaj na forum o chłodniczkach, popatrz jak ludzie je umieszczali (na forum jest duuużo przykładów) IMO "kadet" 3cm z allgro byłby ok.. i spokojnie wejdzie Ci pod sufit obudowy. do tego jakaś 120tka i będzie cacy poczytaj jeszcze trochę forum :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_harry Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 - Bluebox 1L + pompka AquaEl 650L/h z bloki.plpopatrz jaki pojemnik ci sie zmiesci w budzie i wez najwiekszy jaki sie da - lepiej wytlumisz pompke i bedziesz mial bardziej bezwladny uklad... kup w supermarkecie a pompke w zoologicznym sklepie... 1. Jakich węży użyć 9/12, 12/16?pompka ma wylot 12 i takich ja ci radze uzyc... obi cell fast kolo 2zl za metr - wystarcza ci 2,5 metra max... 2. Nie mam otworów w płycie (pod AMD) czy mogę użyć zapinki GK-2 do tego bloku?podobno te zapinki nie sa najlepsze, poczytaj forum - sprawdz czy na pewno nie masz otworow(jaka to mobo), zastanow sie czy nie lepiej kupic wiercony blok z bloki.pl - bedzie tanszy, dostaniesz zapinke do soketa, skoro nie chcesz krecic to north star wystarczy (u mnie na podobnym wierocunm bloczku mam temp max 44C a chlodze w sumie 100W, ty bedziesz chlodzil 65W i bedziesz mial mniejsze opory bo ja mam w ukladzie tesz gpu...) 3. No i największy problem, chłodnica, jaką wybrać wolałbym gotową i tanią. Gdzie ją zainstalować mam Chifteca seria DX i widziałem projekt z chłodnicą Coolteca na tylnej ściance obudowy w miejscu wentylatorów, jedna Wasze opinie nie były zbyt pozytywne. nie kombinuj bierz black ice pro na bloki.pl albo coolteka na mcs.pc.pl- spoko to zamontujesz w budzie bez ciecia blach(napisales, ze sie nie palisz do majsterkowania), na to ew. smiglo 120mm i masz spokoj... IMO chlodnica to najwazniejszy elemnt WC... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stach Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 Dzięki t_harry; To może zdecydować sie na jakiś gotowy zestawik z bloki.pl ( będzie dobry dla początkującego?) np. ten z blokiem north star i do tego chłodniczka. Czy pompka z tego zestawu (aquael 650l/h) będzie dobra do schłodzenia bartona 2500+. Moje mobo to msi kt-6 delta i na moje oko otworów koło soketa brak. Pozdrawiam Stach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_harry Opublikowano 22 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2004 jak uwazasz - ja bym kupil po prostu bloczek/zapinke + ew. pompke jak nie masz pomyslu gdzie kupic(dobre sklepy zoologic zne ew markety ogrodnicze...) - waz cell fast 12mm mozna kupic no problemo w obi, zaciski po 1zl w polmozbycie, po 90gr w sklepie metalowym, ja bym przemyslal wiekszy pojemnik - tzn najwiekszy jaki ci bedzie odpowiadal... mam taka pompke i moim zdaniem na poczatek wystarczy, jak chcesz zrobic funkcjonalen i dobre krocce to kup w sklepie z agregatami ogrzewania rurke miedziana 12mm wewnatrz - jakies grosze od metra..., ew. kolanka co by sie weze nie giely obi tesz jakies grosze.. prosty rachunek w tym zestawie placisz ok 50zl za: 2 metry weza(4-5zl w obi), 4 zaciski(3,60 w metalowym), pojemnik(ja kupilem w realu pewnie gorszy ale daje rade za jakies 5zl) - prosty rachunek w zestawie przeplacasz te 35-40zl, no i ja bym wolal miec wiekszy kawalek weza na ew. poprawki, zaciskow bedziesz potrzebowal i tak wiecej, a pojemnik wolalbym wiekszy... z ciekawosic - jaka w koncu chlodnice wybrales ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stach Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Myślę o black ice pro(ale nie wiem jeszcze gdzie ją zainstalować) lub o tym coolteku dla chifteca. pozdrawiam Stach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Stach mam bloczek do sprzedania w dobrej cenie zglos sie na gg: 2796545 , sorki za OT :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Sorry za OT Ja mam do sprzedania bloczek z CPC na CPU!! Jedyna okazja, za 30zł plus koszty przesyłki Używany zaledwie 2 lata :D Edit: Sorka za forme wypowiedzi, ale takie rzeczy to chyba raczej na PW?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 Edit: Sorka za forme wypowiedzi, ale takie rzeczy to chyba raczej na PW?? jak to bylo do mnie to mu juz dwa wyslalem privy i nie wiem czy je dostal bo sie nie odezwal wiec napisalem w topicu info dla niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_harry Opublikowano 23 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2004 AHA - NIE POLECAM CPCAHA - NIE POLECAM CPC radze poczytac watek przyklejony - a dla niedowiarkow odwiedzic prezentacje na bronowicach w krakowie, no i cena 30zl w momencie gdy za 50 mozna miec przynajmniej normalny blok na bloki.pl jest nieodpowiednia - pudeleczko z blachy miedzianej mozna zrobic lepiej i znacznie taniej, taka cienka blaszke mozna lutowac zwyczajna lutownica i przynajmniej normalne rurki zrobic(min 9mm wew...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...