Gość zimny1 Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 ma ptroblem z popką grundfos model 20-60 130. problem polega na tym że nie mogę zmmienć w niej biegu gdyż ta pompka ma ich trzy a teraz najprawdopodobniej chodzi na 3. Chce ja założyć do mojego wc które będzie składało się z dwóch nagrzewnic i dwóch bloków grafa i proc. może któś wie jak zmienic w niej tą wydajność na mniejszą aaa i na trójce ma chyba 100w :) pozdrawaim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeberko Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 W puszce gdzie jest podłączenia zasilania do pompy powinien być przełącznik biegów I, II, III. Chyba, że pompka nie ma zmiany biegów, zobacz od przodu pompki gdzie jest korek odpowietrzający czy na tabliczce masz podane biegi i ile mocy pobierane jest na danym biegu. Jak masz to opisane masz regulację. Może przełącznik jest pod dekielkiem puszki. Część pompek tak miała (ma) by obsługa hydraulicy i inni nie obeznani z eksploatacją nie przełączali pompek pod obciążeniem (włączone pompki, na pewno tak jest przy większych pompach i mocach ale czy przy takiej drobinie ?) Inna sprawa to, że pompka na I i II biegu przy odkręconym korku przy większych oporach może nie kręcić się. Pójdzie dopiero przy zakręconym korku ale co to za opory przy 12-50 litrach zładu. Koleiny problem to pozycja pompki wał powinien być ustawiony poziomo by nie zapowietrzał się układ i zwróć uwagę by pompka nie pracowała na sucho bo i cpu będzie miał nieklawo jak i łożyska na wale pompki mogą strzelić do wiwatu (ceramiczne i są chłodzone wodą z układu). Jest temat na Tweaku gdzie jest już trochę napisane o tego typach pompkach, dodam jeszcze, że firma WILO wypuściła nowy typ pompek typu Stratos i TOP (małe, płynna regulacja obrotów, nastawa charakterystyk pracy, sterowane pilotem i niby o większej sprawności ? przy tej samej moc większa wydajność) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...