Skocz do zawartości
Pitur

Lista zgodnych zasilaczy (prosze - uzupelniajcie)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawna dyskusja na temat zasilaczy do PC podsunela mi pomysl: podawajmy, jesli wiemy (serwisy, wlasne doswiadczenia) nazwy zasilaczy, ktore moga byc SCISLYMI zamiennikami innych, bez potrzeby mechanicznych zmian (wiercenie, wymiary, itd.). zaczynam ta liste.. polska seria. Zasilacze "Rubikon": 300W, 350W, 400W sa odpowienikami serii "Codegen" o tych samych mocach - ich zamiana wymaga jedynie odkrecenia-wkrecenia czterech srub (i podlaczenia kabli). Na marginesie: zasilacz "Rubikon 300W" jest bardzo "twardy" (przynajmniej egzemplarz, ktory testowalem). Na tym samym zestawie, Codegen - 4.73V, Rubikon - 4.97V, Codegen -11.7V, Rubikon - 12.4V. Ciekawe jest takze o wiele mniejsze nagrzewanie sie Rubikona w czasie pracy (to nie reklama - wyszlo przypadkiem, zasilacz ten "wpadl mi w rece"). Uzupelniajcie ta liste - prosze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozpisujac sie wiele ;) dodam ze:

Codegen, Rubikon, Megabajt i o ile pamietam Ropla - to ten sam badziew, po prostu Codegen z innymi naklejkami

BTW a co do roznic w testowanych przez Ciebie zasialczach to tak bywa z Codeshitem - masz takie same zanse ze trafisz na "dobry" jak na slaby, ale problemem jest kastracja tych zasialczy z roznego rodzaju zabezpieczen - wystarczy rozkrecic jeden z nich i np Enlighta - mozna dostac gesiej skorki jak poprzygladamy sie plytce drukowanej w tych Codeshitach - tam (w ramach oszczednosci) producent zapomnial o wlutowaniu 1/2 elementow - np o braku zabezpieczen termicznych sam sie przekonalem jak spalily mi sie 2 Codeshity pod rzad - doslownie spalily bo plytka drukowana byla cala brazowo-czarna, dodam ze moj sprzet i instalacja elektryczna sa sprawne bo do tej pory dzlaja mi stare zasialcze sprzed kilku lat 200W i 235/250W (nie wiem bo zdarlem naklejke znaminowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozpisujac sie wiele ;) dodam ze:

Codegen, Rubikon, Megabajt i o ile pamietam Ropla - to ten sam badziew, po prostu Codegen z innymi naklejkami(...)

Witaj

Rozumiem - nie mam pewnosci, kto rzeczywiscie firmuje ta serie, ale z opsu (ulotka) wynika ze lutowana jest ona (Rubikon).. na Slasku. Z Twoja opinia odnosnie "urokow" tanich zasilaczy zgadzam sie calkowicie - chodzi mi jedynie o zachecenie tych z Kolegow, ktorzy z racji np. serwisowania sprzetu moga podac (sprawdzone) zamienniki dla zasilaczy, innych typow. Ze sprawa ma sens dowodzi moja praktyka: wielosc sposobow mocowania, rozmieszczenia gniazd, itd. w zasilaczach ATX moze przyprawic o rozstroj nerwowy :-(. A nie zawsze wymiana calej obudowy jest sensownym rozwiazaniem (dla nas - userow). Stad i ta idea, moze ktos poda tu wiecej takich "zgodnych" zasilaczy?..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałem się zapytać co sądzicie na temat zasilacza DELUX - specyfikacja na naklejce w miejscu gdzie jest czarna kropka... :D

jesli to prawda co na nim jest napisane to niezly, ciekawe tylko czy naprawde ma takie obciazenia czy tylko to sciena

P.S.

podaj cene tego zasilacza (oczywiscie z allegro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... chodzi mi jedynie o zachecenie tych z Kolegow, ktorzy z racji np. serwisowania sprzetu moga podac (sprawdzone) zamienniki dla zasilaczy, innych typow. Ze sprawa ma sens dowodzi moja praktyka: wielosc sposobow mocowania, rozmieszczenia gniazd, itd. w zasilaczach ATX moze przyprawic o rozstroj nerwowy ...

przyznam bez bicia ze troche nie rozumiem problemu :?: - jak kupujesz zasilacz ATX typu PS2 to nie moze nie wjesc do obudowy przystosowanej do takich zasilaczy, rozstaw otworow do przykrecania jest znormalizowany, wielkosc obudowy zasialacza tez wiec nie wiem o co chodzi :?:

natomiast jak ktos kupuje zasialcze lub obudowy made in garaz to takie kwiatki moga miec miejsce :!: choc osoiscie nie spotkalem sie z takim problemem - choc nie jestem serwisantem mysle ze doswiadczenie zwyklego uzytkownika jest lepsze - bo np sewisujac obudowy Codegena serwisanic nie maja zielonego pojecia o Enlightach, Chieftecach, ModeComach itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam bez bicia ze troche nie rozumiem problemu  :?: - (..)

Natknalem sie na ten problem (kilka razy). Ta "normalizacja" zasilaczy ATX (plus "pomyslowosc" Chinczykow :-( ) to mit. Np. znam zasilacze ATX z jednym gniazdem zasilania (bez wy. do monitora), na dodatek odwrotnie umieszczonym, czy tez takie, w ktorych nijak nie da sie uzyc standardowych (np. Codegen) otworow, bo zasilacz ma je zupelnie gdzie indziej. Wymiary, dlugosc przewodow (i wentylacja) to juz problem drugorzedny, to sie da zwykle jakos dostosowac . Najgorsza jest koniecznosc traktowania obudowy (demontaz) wiertarka, itd. O takie "zestawienie" mi tutaj (moze tworzone dluzej) wlasnie chodzi..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...