Skocz do zawartości
Ronin24

Modowane BIOSy do GA-7n400-L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie.

Mam pytanie do uzytkownikow plyty glownej co w temacie, czy znaja jakies wersje biosow do tej plyty z odblokowana regulacja napiecia dla procka. ?

Wiem ze o tym troche bylo ale niestety nic ciekawego nie znalazlem ani tam ani w internecie, wiekszosc biosow jakie mozna bylo znalezc byla do wersji PRO.

Czekam na odzew/ Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy nie wiem co dla Was oznacza "mała możliwość zmiany VCore" ??

nie wiem jak z pozostałymi ale latałem od 1,45V na obecnym Bartku do 1,8V na A1700+ wcześniej

a czy mało opcji w Biosie ?? a CTRL+F1 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy nie wiem co dla Was oznacza "mała możliwość zmiany VCore" ??  

nie wiem jak z pozostałymi ale latałem od 1,45V na obecnym Bartku do 1,8V na A1700+ wcześniej  

a czy mało opcji w Biosie ?? a CTRL+F1 ??

Nomps za mało mi by się przydał regulacja 1,1-2,2... pozatym jak daje na default to mam 1,7 a jak dam +10% to 1,824-1,840 ... przydało by się choć do 1,95V i od 1,40V a tak mamy tylko Defauly +5%,7,5% i +10%...

2.Przydała by sie opcja umozliwiając zwiększenie o 0,3V lub jeszcze więcej... ale w sumie płytki nie kupowałem do o/c...

I jak z 1,45 dałeś na 1,8V ?

VRx ile max wyciągniesz FSB ?

A jak jest różnica pomiędzy wersją z 1 a bez 1 ? - do wersji z 1 są modowane biosy... [ale niewiele wprowadzają możesz dać na ramki zamist +0,3V zamiast +0,2V...]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wciśnięciu ctrl+f1 u mnie timingi można zmienić. V na procku to jest tylko o 10%. Ja bym chciał np do 2V a tam możliwe jest tylko do 1,8 z 1,6

Jak tak bardzo chce się te 2V to można drut moda na 1,8V i potem +10%... ale jakby się dało zrobić tak w biosie...

W wersji PRO2 można ustawiac od 1,1 do 1,85 i jeszcze +10% [nie rąbnołem ssię gdzieś tutaj ?] dało by się tak zmodyfikować bios aby były takie opcje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Calkowicie sie zgadzam. faktycznie mozna podkrecic timing tez to robilem ale mozliwosci krecenia napiecia sa zerowe :-(. Ogolnie mowiac plyta jest naprawde stabilna i dziala wysmienicie z prockami na jadrze barton sam zlozylem juz pare kompw na tej plycie i musze powiedziec ze na biosie F11 jest zadziwiajaco stabilna i latwa w konfiguracji ale jesli chodzi o full OC to raczej z dzisiejszym softem marne szanse na Moding :-(((((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurna ludzie czy po CTRL+F1 nie wchodziliscie do tej opcji jak to szło "Frequency/Voltage control" ??????????? 8O

wtedy tam sie pojawiają dwie pozycje (normalnie jest jedna z nich):

CPU Voltage Control

CPU Vcore cośtam

w jednej opcji jest ustawienie +5% +7,5% +10% a druga umożliwia zmianę od 1,1 - 1,85 V (nie pamiętam w której jest które)

można to jeszcze podbić +10% co daje ~2,05V

a co do CTRL+F1 to wtedy bios pokazuje nie tylko dodatkowe opcje w Advenced Chipset Setup

co do zmiany u mnie właśnie skorzystałem z opcji w biosie, nie gwarantuje ze u Was tez to bedzie bo wlasnie sie dowiedzialem niedawno ze np. GA7N400L ma inaczej ustawiany mnożnik niż moja L1 (u mnie w biosie) a w tej n400L jest dipswitch obok pierwszego slotu DDR

ktoś pytał ile FSB >> jeszcze nie sprawdzałem do konca bo czasu nie mam 2500+ latał 11x215 ale ja bardziej sie boje o pamiątki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze i plyta nie ma duzo opcji,ale nie narzekajmy tak bo jak sie rozgladnie po niecie to wychodzi na to,ze mozna na niej calkiem nizle krecic,np. bartek2500+ idzie na niej do 2600Mhz przy napieciu 1.85V (stronki nie podam bo jak ja kiedys napisalem to modernadorom niestety cos nie pasilo ) :(

PzDr :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja i na stronie 64

czy tam macie 3 opcje ?? i po wciśnięciu CTRL+F1 w głównym oknie Biosu też nie pojawia Wam się dodatkowa opcja z napięciem "CPU Voltage Control" ??

ciekawe a ja już chciałem narzekać na moją mobo :D a tu sie okazuje ze nie jest taka zła :D napięcie regulowane, mnożnik z poziomu biosu

zaczyna mi sie to podobać :)

a i jeszcze jedno ja mam bios F4 nie dawałem nowszego bo wtedy mi żaden progs temp. CPU nie czytał - a jak testowałem nowsze to nie sprawdzałem czy tam było CPU Voltage Control :(

p.s. u mnie wygląda to tak strona 69

płytka ogólnie nie jest zła, ja nie narzekam - jedyne co to denerwują mnie źle odczytywane (zaniżone) temperatury i niestety jak sie okazało zaniżone wartości napięcia VCore :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ladnie pieknie ale maly szczegol :-) Chodzi mi o plyte jak w opisie Ga-7n400-L a nie GA-7n400-L1 i tu caly pies pogrzebany. Opis faktycznie zgadza sie z tym co piszesz tyle ze instrukcja jest wlasnei do plyt L1.

A tak na marginesie to czym wlasciwie sie rozni plyta L1 i L.? Czy mozna zaladowac Bios z L1 do L? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ladnie pieknie ale maly szczegol :-) Chodzi mi o plyte jak w opisie Ga-7n400-L a nie GA-7n400-L1 i tu caly pies pogrzebany. Opis faktycznie zgadza sie z tym co piszesz tyle ze instrukcja jest wlasnei do plyt L1.

A tak na marginesie to czym wlasciwie sie rozni plyta L1 i L.? Czy mozna zaladowac Bios z L1 do L? :-)

no ta druga instrukcja to mojej plyty ale na początku dałem takiej jak masz w podpisie 400L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...