Skocz do zawartości
miodek

farba czy lakier?

Rekomendowane odpowiedzi

chce pomalowac na czarno swoja prawie czarną obudowe chiefteca

co polecacie? farbe na metal w sprayu w praktikerze za 10zl?

czy moze lepiej jakis lakier samochodowody z allegro?

np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32073894

co jest alternatywa dla spraya, czy sa jakies specjalne pędzle, którymi mógłbym równomienie rozprowadzić farbe/lakier po obudowie?

po prostu boje sie ze pelno kropelek mi zostanie jak bede uzywal sprayu...

co myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arnie słusznie zauważył - ten link z Alegro który podajesz, to zaprawka do drobnych braków w lakierze samochodowym (mała objętość i do tego sztyft). Po pierwsze to ma strasznie małą objętość (nie wiem ile byś takich potrzebował); po drugie większej gładkiej powierzchni czymś takim za cholerę nie uzyskasz; po trzecie wymaga to jeszcze nałożenia zewnętrznej warstwy lakieru bezbarwnego.

Zaufaj nam, że spray jest najlepszym rozwiązaniem, trzeba jedynie nabrać trochę wprawy, a po całkowitym wyschnięciu malowaną powierzchnię (dodatkowy lakier bezbarwny również jak najbardziej wskazany) wypolerować.

Jesli byś się jednak upierał, to mogę Ci zaproponować użycie większych rozmiarów pędzli do akwareli z włosia sobolowego (używa ich się również w malarstwie olejnym do gładkich precyzyjnych prac). Tylko ostrzegam, że od tego typu farb z pewnością szybko się zniszczą (potrzebował byś ich więcej), nie wspominając o tym, że wydasz na nie drugie tyle co na obudowę... :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, czyli sprayem najpierw robie blache w kompie a pozniej plastik

czekam az to wyschnie i co dalej?

czym mam polerowac blache a czym plastik? jakim rodzajem papieru sciernego?

poza tym czym wyczyścić najlepiej powierzchnie przed sprayowaniem?

jaki lakier dokladnie mam kupic zeby później go polozyc na blaszce i plastiku?

czy lakier tez mam pozniej polerowac papierem sciernym? lakier sie w sprayu tez kupuje?

dzieki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie kupiłem lakier akrylowy Motip`a i zrobiłem próbe.Bardzo fajnie sie go nakłada schnie tez dość szybko ale lepiej jak postoi z 12 godzin.Jeżeli chodzi o polerowanie tego lakieru to najlepiej kupic ścierki do polerowania samochodu.A jak komus sie zachce to moze nawet kupic wosk do lakieru.Wtedy niema bata komp będzie błyszczał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi