Skocz do zawartości
j.h.hudy

pytania o modyfikacje kartt geforce 3 ti 200

Rekomendowane odpowiedzi

mam takiego geoforca http://allegro.pl/show_item.php?item=31865067

zgralem biosa na dyskietke i chce go zeedytować , czy zmiana device id na geforca 3 ti 500 może uszkodzić karte ??

chce zmienić też ekran startowy i taktowanie , czy to bezpieczne ??

aha , to chyba nie jest żaden ti.......

komputer go wykrywa jako geofrce 3 , sterownik tak samo , mam 9000 pkt w 3dmark 2001 bez oc i 2003 ma 1100 pkt bez oc

zrobiłem tak , kopie biosu porpzez polecenie nvflash -b bios.bin , potem program do edycji bios editor , zmieniłem 200/460 na 220/500 , zmieniłem ekran starowy , zapisałem jako nowy.bin , potem wgrałem go tym programem nvflash446 poprzez polecenie nvflash -f nowy.bin , ekran nie zgasł tak jak to bywa przy wgrywaniu biosa , 8 sec i pisze ze wszystko oki , reset pc , ekran starowy zmieniony , wlączam pc i taktowania dalej takie same , dlaczego ??

karta jest wykrywana jak ogeforce 3 chip nv20 , moge do tej karty wgrać jakiegoś biosa od np. geiwarda ti 550 /?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam gf3 ti 200 przerobilem biosa wedlug opisu ze tego forum i dziala zmienilem taktowanie z 175/400 na 210/500 i chodzi bez problemu. moze nie zapisales zmian i sprawdz czy w nowym biosie zapisales wszystkie wartosci na 220 i czy poprawnie zapisales wartosci pamieci. jak nie to podaj maila i zrobie ci ten plik biosu a i nie mozna wgrac biosa do innej karty niz masz (czasami to sie udaje ale lepjej nie probuj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak byk dobrze robie , zeedytowaem biosa , wgrałem i działa ale riva tuner dalej widzi standardowe taktowanie :|

ale bios sie wgrywa dobrze bo zmienił sie post grafy , nie wiem co jest grane :/

Edit

aby odczytać i zapisać użyłem programu nvflash , komenda : nvflash -b bios.bin

dla zapisu dałem nvflash -f nowy.bin

nie wiem co robić , jak zmieniłem zegar w rivvatuner to były rezultaty 1000 pkt w 3dmark , a w biosie jak coś wpisze to na nic nie raguje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siudziu wysłałem :) , dem , dałem twoją komende , wgrało , ekran startowy sie zmienił ale taktowanie dalej takie samo :|

co ciekawe , prgoram nvidi wykrył nowe taktowanie , riva tuner nie , aida też nie , wydajność ciągle ta sama.......

nie wiem co robic już 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wartosc zeczywiscie sa dobrze ustawione natomiast nie jest to karta tytanium to normalna GF3 zmiana ID przynajmniej w moim przypadku nie uszkodzila karty. niestety nie wiem dlaczego nie wykrywa nowyh ustawien. umnie po takiej operacji wszystko dziala poprawnie moze rzeczywiscie sproboj zmienic ID na GF Ti500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi