Skocz do zawartości
Kyteleto

Niskie napięcie !! help

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem skromnego PIII 667@750 na płycie Abit SA6 z 256 SDRAM 2-2-2 i TNT2 ULTRA (oraz GF256 DDR) . Problem polega na tym , że odkąd kupiłem komputer mam zbyt niskie napięcie, a dokładniej wszystkie wartości są zaniżone np. I/O zamiast 3.3 ma 3.0, albo wacha sie od 3.1 do 2.9, podobnie jest z innymi wartościami . Tak jest na TNT2 i Gf256. Zasilacz jest 230.CZY TO WINA ZASILACZA:?: CZY 300 WATOWY ZAŁATWIŁBY SPRAWĘ??

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA FACHOWĄ ODPOWIEDŹ. POZDRAWIAM

p.s. jeśli kogoś interesuje TNT2 ULTRA to prosze na maila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie na pewno zasilacz. Prawie bo możesz mieć zaniżone odczyty. Gdzie odczytujesz i czy masz problem ze stabilnością? Jakiej firmy zasilacz i jaki ma amperaż. O ile się nie mylę to GF żre kupęprądu. (Masz dwie karty graficzne 8O ). Spróbuj wyjąć GF i sprawdzić na Rivie napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.... powiem szczerze , że na Rivie jest to samo. Czyli I/O ma 3.05 v , a na Gf 3.00 , ale sa wachania +- 0.05. A Jeśli chodzi o inne:

Core 0 - 1,86 v (zamiast 1,90)

Core 1 - 1,50 v

+3.3 - 3,02 v

+5,00 - 4,92 v

+12 - 11,91 v

Niby różnic nie ma dużycha, ale wystarczają aby zaniżyć możliwości podkręcania:)

Zasilacz jest CODEGEN MODEL:200AX....hehe.. no i teraz dopiero widze.... jest napisane MAX 200 WAT :(

Dodam , że kiedyś miałem Abita BE6 i na tym starym BX-sie było podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawde nic mi się nie dzieje kiedy mam procka odkręconego. Ale na Rivie kiedy IO jest tylko odrobinke wyższe to śmiga na wyższym o 4 FSB ... poprostu ramy padają z tak niskim napięciem (przynajmniej tak mi sie zdaje). Problemy są czasami rano, kiedy go odpalam (lub kiedy stał kilka godzin) to za pierwszym razem staje w przy liczeniu ramu. Najczęściej jak zresetuje jest ok. Ale ten pierwszy raz najczęściej kończy się klapą. Niby nic, ale sygnał, że cos nie gra.

Zastanawiam się nad tym zasilaczem , bo zawsze lepiej mieć pewność, że wszystko jest OK i nie musisz się nim martwić.

DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...