Skocz do zawartości
Kwiaciol

sieć-co potrzebuję i co mogę wykorzystać z tego co mam?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym stworzyć sieć składająca się z 2 kompóterów. Wiem ze musze mieć 2 karty sieciowe. Wiem, że potrzebuę kabel 8 żyłowy. Kiedyś miałem ISDN i pozostał mi dość długi kabel od modemiku ISDN. Czy mogę go wykorzystać??

Prosze o wyrozumiałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebna jest do tego skrętka UTP (Unshielded Twisted Pair) 5 klasy (przepustowość do 100 Mbit/sek max. długość kabla 100m bez wzmacniaka), skrętka musi być "skrosowana" (panowie w sklepie czy na giełdzie wiedzą, co to - zamienia się miejscami dwa kabelki na jednym z końców kabla - chyba zielony z niebieskim). 2 karty sieciowe 10/100 Mbit/sek (najbardziej popularne... na PCI - ISA już trudno znaleźć na płycie) za 30 zł kupuje się np kartę sieciową na chip'ie REALTEK 8139. Jest OK. Instalacja obu kart w komputerach (w Win2000 i XP sterowniki są już w systemie wiec karta zostanie rozpoznana) połączenie ich "skrosowanym" kablem. Jeżeli nie ma żadnych firewall'i w systemach operacyjnych, połaczenie powinno zostać nawiązane. Tzn nawiązane będzie nawe jeśli będą firewall'e ale niewiele się da zrobić. Wejść w panel sterowania -> połaczenia sieciowe zaznaczyć odpowiednie połączenie jezeli jest ich więcej niż 1 kliknąc właściwości potem kliknąć 2x TCP/IP i wpisać adres 10.0.0.1 i maskę 255.255.255.0 do jednego komputera i do drugiego 10.0.0.2 i maskę 255.255.255.0. Powinno grać i buczeć. ależy sprawdzić czy adresy się ustaliły - "ipconfig.exe /renew"

Pzd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi