P_a_w_e_ł Opublikowano 6 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2004 Czy moglibyście mi podpowiedzieć jak najłatwiej wrzucić wszystkie nazwiska z bazy danych (Paradox 7) do ComboBox-a Zakładamy ze baza wyglada tak: ID Nazwisko 1 Kowalski 2 Nowak 3 Malinowski . . . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 najprosciej chyba tak ... nazwa_tabelki.first;for i:=0 to nazwa_tabelki.recordcount-1 do begin combobox1.items.add(nazwa_tabelki.FieldByName('Nazwisko').asstring); end; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_a_w_e_ł Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Dzieki za odpowiedz ale mam jeszcze pytanie, czy nazwa tabeli to nazwa bazy danych?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 hint: Ttable hint2: F1 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_a_w_e_ł Opublikowano 7 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2004 Mozesz mi to napisać łopatologicznie?:roll: bo niebardzo rozumiem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_a_w_e_ł Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Nikt mi nie pomoże :?: :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 nie mozna prosciej tego wytlumaczyc .... mam ci napisac wspolrzedne gdzie masz po kolei klikac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falconjp Opublikowano 9 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2004 Jezeli już to powinno być tak Kod: nazwa_tabelki.first; for i:=0 to nazwa_tabelki.recordcount-1 do begin combobox1.items.add(nazwa_tabelki.FieldByName('Nazwisko').asstring); nazwa_tabelki.next; end; bez tej lini nazwa_tabelki.next; bedzie dodawał tylko pierwszy rekord n raz Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 @falconjp zanim kogos poprawisz to najpierw sam sprawdz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falconjp Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 Nie za bardzo rozumiem co w moim kodzie jest żle. Proszę o wyjaśnieni. Po wykonakie kodu Pana pita efekt w combobox np. będzie taki Kowalski Kowalski Kowalski Kowalski .... gdzie nazwisko Kowalski występuje tylko w pierwszym rekordzie bazy a chyba nie oto dokładnie chodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 a fakt .... zapomnialem ze przerabialem sobie troche komponent Ttable ;] w defaultowym bedzie tak jak mowi falconjp zwracam honor ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_a_w_e_ł Opublikowano 10 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2004 mam ci napisac wspolrzedne gdzie masz po kolei klikac ? Chyba bede musiał poprosić :oops: albo przynajmniej mnie naprowadz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falconjp Opublikowano 11 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2004 No dobra skuszę sie na instrukcję obsługi. Zakładam ze znajomość obslugi baz danych w Delphi jezt zerowa 1. Znajdz komponent TTable w różnych wersjach będzie na różnych zakładkach w 6 jest na zakładce BDE 2.Ustaw właściwości DatabaseName oraz TableName 3.Właściwośc Active na true Jezli nie wyskoczy nic to oznacza ze dobrze ustawiles właściwości w wlasciwosci Name masz nazwę komponentu powinna być Table1 potem wstaw ten kod g Table1.first; for i:=0 to Table1.recordcount-1 do begin combobox1.items.add(Table1.FieldByName('Nazwisko').asstring); Table1.next; end; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_a_w_e_ł Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Wielkie dzieki. Teraz tylko niemoze znalesc tej bazy :? gdzie ona powinna sie znajdowa :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_a_w_e_ł Opublikowano 12 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2004 Nie zawracam wam juz z tym głowy, moze sam sobie poradze. Dzieki za pomoc 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...