Skocz do zawartości
boss

Peltier dla początkujących :D

Rekomendowane odpowiedzi

Ahoj towarzysze!

Od niedawna dręczy mnie pokusa założenia Peltiera. Aktualnie jestem w posianiu Celerona 600 chlodzonego Boxowym coolerkiem, ale niezabardzo idzie mi wykręcenie skurczybyka powyżej 900MHz, pomimo drastycznie podniesionego napięcia...

Do czego zmierzam:

nie miałem do tej pory doczynienia z peltierami... stad mam kilka pytan, na które, mam nadzieję, znajdziecie jakieś sensowne odpowiedzi, heh...

:arrow: 1. Jakiej mocy peltier jest potrzebny? (przypominam, krece Celerona600, puszczam na 1,95V, oczekuje od niego 1GHz...

:arrow: 2. Jak sie ma sprawa zasiłki? Jak wrzuce peltiera, czy mi wszystko wydoli? Mam aktualnie Codegena 300W, 3 HDD, nagra, cdrom, tuner, wiec jest tego troche w kompie...

:arrow: 3. Jakich wymiarow powinien byc peltier (zeby optymalnie 'współpracował' z moim CII)

:arrow: 4. Czy wystarczy go chlodzić aktualnym systemem chlodzenia (znaczy sie radiator + wentyl)? Od razu mowie, ze nie jest to najgorszy cooler, w koncu wyciskam te 900 MHz @ 1,9 V :D

:arrow: 5. Co zrobic, zeby (nie daj boże) 'coś' ;P sie nie skropliło...? Czy jest jakaś możliwość założenia patentu automatycznie 'trzymającego' właściwą temp??

Sporo tych wątpliwości się uzbierało, mam nadzieję, że choć troche pomożecie mi w ich rozwikłaniu... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...