Skocz do zawartości
AK47

Głośny noiseblocker 92mm

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Dzisiaj dostałem paczkę z MCS z wentylatorem noiseblocker SE2 92mm. Wentyl osiąga 1800RPM. Po podłączeniu bardzo się zawiodłem. wentyl jest bardzo głośny w porównaniu do np crystal fana 120mm również kupionego w MCS. Jedyna jego zaleta to spory jak najego wymiary przepływ powietrza oraz 2 łożyska kulkowe. No i temp procka w stresie spadła mi z 34*C na 26*C. Nagrzewnicę od kadeta umieściłem z przodu obudowy w wyciętej dziurze(bardzo ładnie, zapodam w najbliżeszym czasie zdjęcia) Wszystkie otworki w obudowie pozatykałem. Powietrze może się dostać do budy tylko i wyłącznie przechodząc przez kadeta.. Nie ma na nagrzewnicy żadnego wentyla. Chłodzona jest powietrzem, które jest zasysane przez zasiłkę, crystal fana 120mm i NB 92mm. Jest to bardzo dobre rozwiązanie, ponieważ nie ma potrzeby stosowania shrouda a przez chłodnicę przeplywa znacznie większa ilość powietrza niż jaby zastosować na niej(jak to zwykle robimy) 1 wentyl 120mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację. Po zamontowaniu wentyla zdarzyło mi się wyłączyś kompa w czasie POST'u i załadowały się defaultowe ustawienia biosu(1800mhz 1,5v). Teraz ustawiłem na 2900 1,72V i temp w stresie to 32*C to 2-godzinnym katowaniu Prime95. W układzie mam tylko 0,5 litra wody, więc układ ma niezbyt dużą bezwładność termiczną. W ciągu 10 minut nagrzewa się do 32* i w podobnym czasie powraca do 23*C. W pokoju mam cały czas 21*. Czujnik temp na pewno nie przekłamuje, bo po uruchomieniu kompa po całonocnym postoju temp procka-temp otoczenia+1*C(oczywiście bz overclocku).

A te twoje 47*C to trochę dużo, ale trzeba przyznać, że te arktiki też za mocno nie dmuchają, szczególnie na 7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko 32 to i tak świetny wynik. U mnie też się troche poprawiło-lepsza pasta i teraz mam 43-45 w stresie. No i pokoju mam cieplej bo 23-24 stopnie, a komp stoi pod biurkem (zero przepływu powietrza). Arcticki rzeczywiście mocno nie dmuchają ale są 4, 2 wciągają i 2 wyciągają. Shourd jest tak skonstruowany że powietrze przechodzi przez całą powierzchnie chłodnicy 13x27 cm od fiata CC aluminium. Jestem ciekaw jaką masz temp wody bo u mnie jest 33*C i nie ma możliwości żeby proca schłodzić poniżej tej temp. Ostatnio czytałem recke bloków i temp mieli podobne do moich tzn. o jakieś 7-9*C wyższe od temp wody. A może te kadety są tak wydajne!? Odpisz

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 stopni?? Masz bardzo duże przekłamania przy odczycie temperatury na płycie głównej bądź mieszkasz na antarktydzie i trzymasz kompa za oknem :))

przecież P4 niepodkręcone przy tak niskiej częstotliwości wydziela malutko ciepła bo nieco ponad 40W(jeżeli dobrze pamiętam). Temp wody wynosiła jakieś 23*, więc 26 na procu to całkiem realna wartość.

Poza tym, gdy miałem kiedyś oryginalny cooler intelowski, temp mocno wykręconego procka potrafiła dojść do 65*, a komp nie zwieszał się. Zatem czujnik raczej nie przekłamuje, ewentualnie można przyjąć te 2*C jako błąd pomiarowy ze względu na niezbyt dużą dokładność sprzętu pomiarowego(mobo). Tak więc 26(lub 28 uwzględaniając błąd pomiaru) nie powinno nikogo za bardzo dziwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem dziś eksperyment. Nie mam chłodzonego NB (jest tylko oryginalny radiator) i dałem na niego silny strumień zimnego powietrza (suszarką). Efekt - temp. mobo spadła z 38 na 32*C, a temp proca z 44 na 37 przy 2,4ghz pod obciążeniem i 34 w idle!!! Dziwne, bo myślałem, że czujnik temp. proca jest pod socketem i tam go widziałem, a tu taki spadek. Teraz rozumiem dlaczego ludziska, którzy mają blok na NB osiągają tak niskie temp. tylko dlaczego???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to proste jak czujnik :) Jak bedziesz dmuchac na czujke to od razu jego wskazania poleca na leb na szyje. U mnie gdy zrobilem aktywne chlodzenie na mosfety z dziwnych przyczyn spadla mi temp na procu wg wspanialych czujnikow o 4 stopnie...

Tyle czasu mija a nadal sa ludzie ktorzy ufaja tym czujkom i beda sie trzymac wersji 26 stopni na procesorze :( Zrobze czlowieku zewnetrzny termometr i zamocuj czujnik przy rdzeniu, a nie zarzucaj takimi bajkami - ladnie prosze...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, mój pentiacz 2,4HT grzeje sie bardziej niż AthlonXP, a co do temp. 65 stopni, to intele spokojnie sobie radzą z wyższymi temperaturami... Mój celeron po wykręceniu parzy (radiator) a niema problemów ze stabilną pracą... "Teraz ustawiłem na 2900 1,72V i temp w stresie to 32*C to 2-godzinnym katowaniu Prime95." Jeśli jest jak piszesz to Twoj układ jest bardzo wydajny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz dawno nie ufam czujnikom to co moj przeklamuje to jest pozezja czasem pokazuje 51 w stresie a czasem tak jak dzis mam 36 w stresie :) widac ma rozne upodobania :) raz pozyczylem od kumpla termometr taki z czujniczkiem na kabelku po wsadzeniu go tak aby dotykal rdzenia procka temp w stresie pokazywana byla 42 stopnie w idle jest to 37 ,38 i tego sie trzymam chyba sie bede musial skusic na jakis panelik z termostatami cos ala areo 3 tylko troche juz nie mam mjejsca w zatokcah 5,25 i te kable mnie odstaraszaja a atki mam pozadeczek w budzie :)

tak na marginesie tez mam cristala i jestem z niego zadowolony w rew 1,0 mialem na rekordzie tt thunderbleda ale to co on wyl to juz ja go nigdy nie chce widziec i slyszec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi