Skocz do zawartości
DonZoolo

Bios i bootowanie ? pomoc przy XP

Rekomendowane odpowiedzi

problem z winda, prosze o pomoc

Sprawa wyglada nastepujaco... siostra jest daleko daleko... Kupila sobie laptopa z XP Home... niedawno cos sie stalo ze nie chce sie uruchomic w normalnym trybie, zawiesza sie zaraz po bootowaniu, w momencie kiedy jest napis win XP i jest taki kwadracik zasuwajacy od prawej do lewej... w pewnym momencie staje...

uruchamia go w safe mode i wszystko jest ok... Moze mi ktos powiedziec jak naprawic ten blad...?

bardzo pilnie prosze o pomoc!

ps. ja sie na tym nie znam, nigdy nie robilem sam reinstalek windy itp, wiec prosilbym o w miare dokladne instruckje

wiem ze trzeba zmienic bootowanie na plytce cd w biosie i dac sie windzie samej doinstalowac... wiem jak wejsc do biosu jednak nie wiem gdzie zminic te bootowanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boot Sequence - to w biosie.Jak się uruchamia w safe mode to nie jest żle.Poszukać w pamięci co ostatnio było instalowane lub kombinowane i powróć do poprzedniego stanu.Może brakować pliku jakiegoś sterownika,sprawdż w menadżerze urządzeń.Reinstal to ostateczność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Komputer-Właściwości-Sprzęt-Menadżer urządzeń.Sprawdź czy niema jakichś wykrzykników.A co instalowałeś ostatnio ? Jeżeli cos bezpośrednio przed tą awarią to w trybie safe mode odinstaluj i zainstaluj ponownie w normalnym trybie.W trybie Safe Mode winda nie ładuje sterowników zainstalowanych przez ciebie i jesli tak się uruchamia no to trzeba poszukać w sterach.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi