TinoML Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 witajcie kupilem niedawno procka bartona 2500 wlozylem do kompa wchodze do biosu, daje default a tu... 200x11=2200mhz czyli barton 3200+. mam abita an7 rev.2 wczesniej mialem 2000+thortona i bylo ok. teraz w sumie tez jest ok :) ale chcialbym wiedziec z ciekawosci co jest. Oznaczenia bartona to: "AXDA2500DKV4D AQZEA 0412 MPMW". Zeby bylo juz calkiem smiesznie to program "central brain identifier7.3.0.3" pokazuje numer: AXDA3200DKV4E (rozni sie ostatnia litera - E od tego co jest na klocku no i numerem) "model 10" "gen.7" natomiast date pokazuje "14 maj 2003" i nie zczytuje napiecia "vcore 0.000". AHA i chcialem zapytac co oznacza MPMW. Pozdrowionka :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 1)żaden program ci poprawnie serii nie odczyta... 2)kiedyś juz mi mignęło gdzieś coś podobnego ze komuś bodajże na an7 lub też nf7 barton wstał od razu na 11x200... i do dziś nie wiem o so hozi... 3)napięcia sprawdź w biosie, aidą albo najlepiej miernikiem 4)MPMW to tzw. kod serwisowy - ponoć oznacza to jakieś testy które ma za sobą procek... ale z konkretną informacją się nigdzie nie spotkałem, tak więc traktuj to raczej jako ciekawostke... 5)ale Cie wypunktowałem... ;) 6)pozdro :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 AXDA2500DKV4D AQZEA 0412 MPMW - mam dokładnie tą samą serię, mój jest wykrywany poprawnie. Czy twój też ma odblokowany mnożnik? bo mój o dziwo ma, rok produkcji 2004. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TinoML Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Czy twój też ma odblokowany mnożnik? .i owszem ma odblokowany. napisz jeszcze przy jakim napieciu masz taka czestotliwosc klocka ustawiona. i jakie masz timingi pamieci. synchronicznie czy asynchronicznie z fsb procesora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 Przy standardowym: 1,65V, pamięć zawsze synchro, timingi chyba 7-3-3-2,5, nie pamietam bo chwilowo procek leży u mnie na półce, jadę na P4. Te procki są jakieś dziwne ale na naszą korzyść, twój to może 3200 pomyłkowo oznaczony jako 2500? Bez sensu... Jakie masz temperatury przy 2500 i 3200 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TinoML Opublikowano 18 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2004 po calodziennym uzytkowaniu kompa mam 40-41 a system 30 nie gralem w zadne gry (leci winamp, net, word, jakis film czasem) mam programik c2ngo obnizajacy temp proca ale o ile wiem to sie dezaktywuje jak komp jest uzytkowany a wlacza sie jak jest w spoczynku temeratury przy 2500 a 3200 nie roznia sie specjalnie ok 3-4st. A pomijajac to slyszalem ze timingi pamieci maja duzy wplyw na krecenie pomimo tego ze szyna kloca i ramu jest taka sama to np przy 2.5,3,3,6 i 2400mhz fsb komp nie wstanie ale wstanie przy 3,4,4,7 (dla przykladu of kozz :evil: ) ale nie uwazacie ze to sie mija z celem bo zysk tych przykladowch 100mhz niweluje slaby timing pamieci? zawsze mialem z tym dylemat hehe :idea: tak wiec kto uwaza ze lepiej miec np: a kto uwaza ze lepiej miec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 19 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2004 Moim zdaniem większa szyna daje dużo więcej niż lepsze timingi. Podkręcając staram się: 1. uzyskać jak nawyższą szynę 2. poprawić timingi jeśli się da 3. podnieść mnożnik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...