Skocz do zawartości
Ex3qtor

Czyszczenie bufora klawiatury

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z tym buforem.

Potrzebuje procedurki która zczyta jeden klawisz z bufora i go oczyściza pomocą najlepiej przerwań.

Robiłem co mogłem i nic.

Zczytuje znak z bufora przerwaniem 16h rozkazem 22h.

Potem chciałbym oczyścić bufor rozkazem 0ch(chyba nie pamiętam) z przerwania 21h.

Czasem działa, czasem(np jak przytrzymam klawisz) to działa jakby bez opróżniania bufora.

NEED HELP

Co mam zrobić z tym buforem żeby zczytywał mi tylko jeden znak i czyścił bufor.

BTW działam na wstawkach asemblerowych w TPascalu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czemu używasz asm w TPascalu? Brakuje Ci takiej funkcjonalności w standardowych bibliotekach TP (odczyt znaku, czyszczenie bufora)?? Czy po prostu używasz TP jako kompilatora asm?!?

2. Dlaczego zakładasz, że bufor klawiatury i buforowane standardowe wejście (stdin) mają ten sam bufor??

Jeżeli używasz przerwania klawiatury INT16h do odczytu znaków to wyczyść bufor również tym przerwaniem (radze przyjrzeć się temu: Int 16/AH=04h - Tandy 2000 - KEYBOARD - FLUSH KEYBOARD BUFFER - chociaż może nie działać...).

A dla INT21h używaj standardowego wczytywania z stdin, np.: Int 21/AH=07h - DOS 1+ - DIRECT CHARACTER INPUT, WITHOUT ECHO

3. Int 16/AH=22h - KEYBOARD - GET 122-KEY SHIFT STATUS (122-key kbd support only) - Na pewno tym chcesz odczytywać znak z klawiatury?!?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi