Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem wycisnac troszke z Tulipanka 1.3 na plycie Asus TUSL2-C niestety nawet po najmniejszym podniesienu czestotliwosci magistrali komp nie chce sie podniesc.TZ do 106 jest ok lecz powyzej

tej czestotliwosci podnosi sie tylko do mometu pokazania sie pulpitu i koniec. W lewym gornym rogu ekranu pokazuje sie jakis dziwny kwadracik i cisza...Po ponownym restarcie urochamia,ale w 256kolorach. Napewno to nie jest wina chlodzenia ani tez CV.Moze ktos ma jakis powazny pomysl na rozwiazanie tego problemu.

TUSL2-C ,CT1.3,WinFast G3Ti-200, SbLive,256MB133. :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem wycisnac troszke z Tulipanka 1.3 na plycie Asus TUSL2-C niestety nawet po najmniejszym podniesienu czestotliwosci magistrali komp nie chce sie podniesc.TZ do 106 jest ok lecz powyzej

tej czestotliwosci podnosi sie tylko do mometu pokazania sie pulpitu i koniec. W lewym gornym rogu ekranu pokazuje sie jakis dziwny kwadracik i cisza...Po ponownym restarcie urochamia,ale w 256kolorach. Napewno to nie jest wina chlodzenia ani tez CV.Moze ktos ma jakis powazny pomysl na rozwiazanie tego problemu.

TUSL2-C ,CT1.3,WinFast G3Ti-200, SbLive,256MB133. :?:

Ale jak sie uruchamia w 256 kolorach to z podniesionym FSB czy nominalnym ?

Podnies napiecie.

Jaka masz temp. na FSB 106 ?

Zmien dzielnik jezeli podnosisz powyzej 120 (bo moze byc wina grafy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisał przecież, że wywala się przy fsb ok. 106, dzielnik tu nie pomoże,

j.w. podnieś napięcie ewentualnie sprawdź z inną kartą graficzną bo tu  również może być problem.

Przeczytaj jeszcze raz co napisalem o dzielniku i potem komentuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce się czepiać ale Twoja uwaga o dzielniku w rozwiązaniu tego problemu nie pomoże a przy fsb=120 i dzielniku 1:4(bo o taki Ci pewnie chodzi) spora część systemów opartych na I815EP nie wystartuje, sprawdzone z autopsji, uwaga słuszna przy fsb powyżej 125,126 dokładnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce się czepiać ale Twoja uwaga  o dzielniku w rozwiązaniu tego problemu nie pomoże a przy fsb=120 i dzielniku 1:4(bo o taki Ci pewnie chodzi)  spora część systemów opartych na I815EP nie wystartuje, sprawdzone z autopsji, uwaga słuszna przy fsb powyżej 125,126 dokładnie :)

To jest prawda, ze najlepiej 1/4 dawac przy FSB 125 i wiecej ale na 120 pojdzie spokojnie.

Co do tej uwagi o dzielniku to chcialem zaznaczyc na przyszlosc aby nie bylo niepotrzebnego topica jak juz mu pojdzie wyzej niz 120 FSB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będę uparty :) przy 1:4 i 120 na kilku płytach(w tym moja ST6) sprawdzałem i kompy się nie budzą, empirycznie zauważyłem, że ma na to wpływ karta graficzna, tzn. przy różnych fsb i dzielniku 1:4 różne są fsb przy których płyta się budzi(np. na mojej starej Elsie było to aż 129), hm, trochę niejasno napisałem ale na pewno będziesz wiedział o co mi chodzi, mógłbym poszukać postów na ten temat na innych boardach, które potwierdzają moje uwagi... :) tylko po co(?), bez urazy, jeżeli Cię uraziłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będę uparty :)  przy 1:4 i 120 na kilku płytach(w tym moja ST6) sprawdzałem i kompy się nie budzą, empirycznie zauważyłem, że  ma na to wpływ karta graficzna, tzn. przy różnych fsb i dzielniku 1:4 różne są  fsb przy których płyta się budzi(np. na mojej starej Elsie było to aż 129), hm, trochę niejasno napisałem ale na pewno będziesz wiedział o co mi chodzi, mógłbym poszukać postów na ten temat na innych boardach, które potwierdzają moje uwagi...  :)  tylko po co(?), bez urazy, jeżeli Cię uraziłem :)

E tam, nic nie bylo urazajacego :), normalna dyskusja.

Na moim ST6 idzie z dzielnikiem 4:4:1 przy FSB 115 nawet. Wydajnosc - ekhm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze podpowiecie jak ustawic dzielnik 4:4:1 na plycie asus tusl2-c (chyba na takiej ma byc krecony ten taulatin) - mam te plyte (nawet z przerabianym biosem) i za chiny nie wychodzi mi to.

moge wybrac ten dzielnik - owszem ale dla magistrali 133 a w przedziale 100-132 jest dzielnik 3:3:1

poprawcie mnie jesli sie myle

pzdrwm Nikita_Bennet

nikita_bennet@kki.net.pl

GG#: 1277053

--

Odzucamy krolow, prezydentow oraz glosowanie.

Wierzymy w zgode powszechna oraz kod wykonywalny

D. Clark - Internet Wizard

--

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...