Skocz do zawartości
mic_s

Coś jakby zbyt ciepło :)

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki jest dobry program do badania temperatury, bo Mobo Monitor cuś szwankuje a SpeedFan może się mylić

Tak jak SpeedFan tak i inne programy mogą się mylić poniewarz kożystają z tych samych czujników. Jak jednak chcesz sprawdzić czy SpeedFan się myli to wejdź do BIOS-u i tam zobacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios pokazuje tyle samo.

Cooler przylega dobrze, ale przy starcie mocno hałasuje (wrrrrrrrrrr)

Na starcie mam +-30 C

PS. THX wszystkim za pomoc. I tak planuję kupno proca, więc ten jak się sfajczy to w końcu będę musiał kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wiatrak sie kreci , a winda nie wiesza to rob co chcesz .... ale nic robic nie musisz ... mozesz przesmarpwac wiatrak , dac lepsza paste (o ile jakas masz) troche wysoka temperatura ale kupisz i tak nowy cooler do Athlona w przyszlosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy tak:

Sprawdziłem i przeczyściłem cooler i działa spox. Temperatura spadła o 2-3 stopnie, więc to nie to. Ale wpadłem na inny pomysł: otóż parę miechów temu miałem w sieci przepięcie. Spaliło się prawie wszystko, ale proc nie. Miałem kompa na gwarancji i goście powiedzieli, że procesor lekko się przypalił ale działa. Nie chcieli wymienić na nowy więc wziąłem ten. I teraz pytanie: czy to możliwe aby tak wysoka temperatura była wynikiem tego rzekomo lekkiego przypalenia?? Proc wydaje się działać z pełną prędkością, ale może coś jednak uległo uszkodzeniu?? Jak myślicie?

BTW: w chwili gdy to piszę temperatura skoczyła do 70 stopni...

P_O_M_O_C_Y!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może otwórz obudowe i dotknij tego radiatora ( nie ma jak badanie organoleptyczne ;)) przy 70'C to jak nic powinieneś od razu cofnąć rękę z jękiem ;). Jeżeli radiator bedzie jednak tylko ciepławy to znaczy że masz albo problem z przyleganiem radiatora do proca albo po prostu czujnik temp. jest do [gluteus maximus] i tyle .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym jak najszybciej oddał tego procka do serwisu,tak wysoka temperatura jest chyba podstawą do jego wymienienia.

No chyba że naprawde masz kiepski radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy tak:

-oddawać do serwisu się nie opłaca bo wezmą ode mnie więcej kasy niż proc jest warty.

-jak dotknę ręką radiatora to jest gorący (nie wiem czy to jest te 70 stopni)

-uszkodzenie diod wykluczam, bo jak mi pokazał 75 stopni to system był bardzo niestabilny, więc temperaturę pokazuje dobrą

-chodzi mi o to co napisałem wcześniej, czy to może być wina wcześniejszego uszkodzenia procka??(nie radiatora czy wentylatora)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...